Priveliștea stranie a fostei colonii muncitorești din Retezat. Cum s-a dezintegrat în cinci decenii VIDEO

0
Publicat:

Natura a pus stăpânire pe clădirile abandonate de mai mulți ani ale fostei colonii Brădățel (video), din Retezat. Ruinele de pe valea Râului Mare oferă călătorilor ocazia unei întoarceri virtuale în timp.

Colonia Brădățel. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Colonia Brădățel. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Din anul 1975, până în anul 1986, când au fost inaugurat Barajul Gura Apelor din Retezat și hidrocentralele Retezat și Clopotiva, sute de oameni au locuit în colonia muncitorească Brădățel, aflată pe valea Râului Mare, la cinci kilometri în aval de lacul Gura Apelor.

Alte colonii muncitorești din Retezat, două aflate pe Valea Râului Mare, la Brazi și sub Barajul Gura Apelor din Retezat și una la Râușor, peste munți, au găzduit și ele o mare parte din miile de muncitori care au lucrat începând de la mijlocul anilor ’70 la Amenajarea hidroenergetică Râul Mare Retezat.

Micile orașe muncitorești din munți cuprindeau clădiri cu apartamente și garsoniere, magazine, cantine, grădinițe și școli, spații de servicii și săli de spectacole. Toate erau înconjurate de sălbăticia Retezatului (video).

Hidrocentrala din Retezat a fost construită în 11 ani, având puterea instalată de 335 MW și a fost inaugurată în anul 1986.

Tot atunci au fost finalizate lucrările la hidrocentrala, de mici dimensiuni, de la Clopotiva. Amenajarea barajului și lacului său de acumulare (video) au continuat până la începutul anilor 2000, însă cu un număr redus de muncitori.

Coloniile muncitorești din Retezat au fost desființate treptat, iar clădirile lor au primit noi utilități, ori au fost demolate.

Colonia Baraj a fost distrusă în 1999 de viiturile care au făcut atunci 14 victime, în clădirile sale, spulberate de torenți. Unele clădiri din colonia Brazi, unde se afla și administrația șantierului din Retezat, au fost reabilitate în ultimii ani și mai sunt folosite de Hidroconstrucția.

La Râușor (video), fostele barăci muncitorești au lăsat locul pensiunilor noii stațiuni turistice.

La sfârșitul anilor ‘80, după plecarea muncitorilor, colonia Brădățel din Retezat a devenit tabără de vacanță, pentru elevi și sportivi.

Colonie muncitorească devenită tabără școlară

„În colonia Brădățel, lucrările prevăzute au fost terminate în anul 1987. Mă așteptam deci să văd cu ochii mei acel pustiu care rămâne după ce respirația caldă a coloniei s-a stins. Și iată-ne ajunși acolo, în fața unei neașteptate surprize: un „Bine ați venit“ ne întâmpină, un mesaj al munților, al pădurilor, al izvoarelor, către copiii din județul Hunedoara, fosta colonie a devenit un popas fericit al pionierilor. Tabăra, cu o capacitate de 1.000 de locuri, este gata pentru prima vacanță școlară! Dormitoare albe, curate, cantină, club, cinematograf, terenuri de sport - o zestre moștenită de la constructorii hidrocentralei - își așteaptă oaspeții”, informa, în 1989, Maria Pongracz Pop, în revista Orizont.

La fel ca majoritatea fostelor tabere școlare de stat din Hunedoara, și tabăra școlară Brădățel a intrat în declin începând din anii ’90.

Doar câteva dintre clădirile sale au fost renovate și sunt folosite pentru organizarea taberelor pentru tineri, de o asociație creștină. Cele mai multe construcții au rămas abandonate din anii 2000.

Acoperișurile multora s-au prăbușit, mobilierul s-a degradat, instalațiile electrice au fost furate, iar natura își reintră treptat în drepturi peste construcțiile fostei colonii muncitorești de pe valea Râului Mare.

Pe coridoarele și pereții camerelor lor au rămas însă chipurile vesele ale personajelor de poveste care le-au decorat în vremea în care fostele locuințe muncitorești au devenit locuri de vacanță.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite