Imagini uimitoare cu un mare baraj din România. Construcții neștiute, pe fundul lacului din Retezat VIDEO

0
Publicat:

Lacul Gura Apelor din Retezat (video) se află în această perioadă la un nivel extrem de redus al apei, iar țărmurile sale oferă o priveliște stranie. În următorii ani, amenajarea hidroenergetică din Hunedoara ar putea trece prin transformări ample.

Golirea intermediară, vizibilă după retragerea apelor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Golirea intermediară, vizibilă după retragerea apelor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Călătorii care ajung în aceste zile în Retezat găsesc Lacul Gura Apelor cu o înfățișare neobișnuită.

Nivelul apei a scăzut cu câteva zeci de metri, iar pe malurile sale pot fi văzute, ieșite din ape, construcțiile amenajării hidroenergetice începută în anii ’70 și acoperite în cea mai mare parte a anului de ape.

Drumurile fostului șantier de la Barajul Gura Apelor din Retezat, instalațiile de sortare a rocilor, golirea intermediară, aflată la cota 1.026 metri deasupra nivelului mării (MDM), ruinele unor amenajări de la vechiul șantier, dar și locurile unde apele lacului de acumulare au „mușcat” din maluri producând alunecări de teren subacvatice – acum vizibile, toate fac parte din peisajul schimbat al lacului de acumulare, proiectat în anii ’70 să se întindă pe o suprafață de circa 400 de hectare.

Hidroecentrala din Retezat va fi retehnologizată

Specialiști de la Hidroelectrica susțin că nivelul lacului de acumulare, deși scăzut față de alte perioade ale anului, este normal pentru această perioadă. Lacul Gura Apelor din Retezat (video) a atins nivelul maxim – ajungând la cota 1.078 MDM în august 2021, după 35 de ani de la inaugurarea Amenajării Hidroenergetice Râul Mare – Retezat.

Tot în 2021, au fost scoase la licitație publică lucrările de retehnologizare a Centralei Hidroelectrice (CHE) Râu Mare – Retezat, o investiție estimată atunci la 76,9 milioane de euro.

Licitația a fost anulată, dar, recent, Hidroelectrica a scos din nou la licitație publică lucrările de retehnologizare a hidrocentralei Râul Mare – Retezat, deservită de lacul de acumulare Gura Apelor (Hunedoara). Valoarea estimată a investiției se ridică acum la peste 136,5 milioane de euro.

„Retehnologizarea CHE Râul Mare Retezat urmărește obținerea următoarelor beneficii:eliminarea restricțiilor de funcționare a generatorului (100/110 MW) și creșterea puterii acestuia de la 167,5 MW (în prezent) la minim 181 MW (în urma retehnologizării); optimizarea costurilor pe MWh produs în centrală; creşterea veniturilor din servicii de sistem; creșterea performanțelor și rentabilității investiției peste nivelul inițial; punerea în siguranţă a tuturor uvrajelor amenajării; adaptarea la legislația actuală în vigoare; reducerea impactului asupra mediului; reducerea cheltuielilor cu materialele și a activității de întreținere, mentenanță preventivă și corectivă; obținerea unui ciclu de viață cel puțin egal cu durata normală de funcționare pentru instalații și echipamente”, se arată în documentul publicat pe SEAP.

Hidrocentrala din Retezat a fost construită în 11 ani, având puterea instalată de 335 MW, concentrată concentrat în două grupuri energetice echipate cu turbine Francis. Ea folosește la producerea energiei apele provenite din captarea Râului Mare în lacul Gura Apelor și a debitelor cursurilor de apă întâlnite de aducțiunea secundară Râul Bărbat și de aducțiunea principală a acesteia, care însumează aproape 30 de kilometri de galerii, menite să capteze 21 de pârâuri și izvoare.

Apa din lacul Gura Apelor este condusă apoi spre hidrocentrala din Retezat, subterană, printr-o galerie de aducțiune cu lungimea de peste 18 kilometri și cu un diametru de aproape cinci metri.

Mii de oameni au muncit la Amenajarea Râul Mare - Retezat

Lacul Gura Apelor din Retezat a fost înființat în anii ’80, odată cu construcția uriașului său baraj de anrocamente (bolovani, stânci și argilă), înalt de aproape 170 de metri și a hidrocentralelor Retezat și Clopotiva, de pe valea Râului Mare din Hunedoara.

Peste 10.000 de români au muncit, începând din ianuarie 1975, timp de peste un deceniu, la amenajarea hidroenergetică Râul Mare Retezat, în condiții de lucru extreme (video).

Între anii 1975 şi 1986, au fost săpaţi aproape 50 de kilometri de tuneluri subterane în Munţii Retezat, pentru amenajarea aducţiunilor lacului de acumulare Gura Apelor. Şi tot atunci, a fost construit şi barajul lacului din Retezat, din anrocamente (bolovani şi pietriş), grohotiş, argilă, granit, roci stâncoase - cel mai mare astfel de baraj din Europa anilor ´80.

Lucrările au avut loc într-un ținut sălbatic, aflat la peste 1.000 de metri altitudine și înconjurat de munții Țarcu, Godeanu și Retezat, ce se înalță la peste 2.000 de metri, o zonă subalpină cu climă aspră, rece și umedă și cu un relief dominat de versanți prăpăstioși, de roci masive de granit și de numeroase pârâuri repezi și învolburate.

Amenajarea hidroenergetică Râul Mare Retezat a rămas în istorie ca una dintre marile realizări inginerești din România secolului al XX-lea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite