Preţurile legumelor au explodat în piaţă: roşiile au ajuns la şapte lei pe kilogram

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recoltele slabe din acest an i-au determinat pe agricultori să mărească preţurile alimentelor scoase la vânzare. În piaţa agroalimentară a municipiului Deva, roşiile se vând la preţuri record. Costul legumelor ar putea creşte, susţin comercianţii.

În ultimele zile, comercianţii de legume din pieţele agroalimentare hunedorene au dat liber la scumpiri, chiar şi într-o perioadă în care preţurile alimentelor de sezon erau aşteptate să intre pe o pantă descendentă.

De vină, spun ei, a fost recolta slabă din acest an, inundaţiile şi bolile care au afectat producţia. Pentru Hortensia Cismaşiu, o arădeancă venită cu roşii, castraveţi şi vinete în Piaţa Agroalimentară din municipiul Deva, explozia preţurilor legumelor nu a fost deloc întâmplătoare.

„În urmă cu câteva săptămâni puteai cumpăra roşii din piaţa deveană chiar şi cu trei lei. Acum, însă, oferta este scăzută, pentru că şi producţia a fost mult mai redusă faţă de anii trecuţi. Preţul lor a ajuns şi la şapte lei, iar clienţii cumpără, dovadă că vânzările pe care le avem sunt foarte bune”, spune comercianta, bucuroasă că scumpirile legumelor de pe piaţă îi aduc profit.

Se aşteaptă la sumpiri

În ciuda nemulţumirii faţă de preţurile tot mai mari, manifestată de mulţi dintre hunedorenii care vin la cumpărături în piaţa agroalimentară din Deva, clienţii sunt resemnaţi. „Am venit să iau câteva kilograme de castraveţi mici, pentru murături, şi sunt surprins să văd că preţul lor a ajuns la trei lei pe kilogram. Acum două săptămâni îi luam cu 1,5 lei kilogramul. Dar mai bine cumpăr acum decât la toamnă, când, cu siguranţă, preţurile vor creşte”, este de părere Vasile Adomicliţei, un pensionar din Deva.  În ciuda puterii de cumpărare tot mai scăzute, agricultorii din judeţ anunţă că, în continuare, vor mări preţurile produselor comercializate. „Nu au mai avut recolte ca în anii trecuţi, în special la fermele din aer liber, iar peste puţin timp, atât agricultorii locali, cât şi oltenii care aprovizionau pieţele hunedorene, vor termina marfa”, este de părere Raluca Aliman, de profesie ingineră agromom în legumicultură.

Şi alte alimente vor fi scumpite

Produsele de panificaţie vor înregistra o creştere a preţurilor, cu până la 20 de procente, în următoarea perioadă, afirmă reprezentanţii Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Hunedoara. Ploile abundente, care au afectat peste 700 de hectare de culturi şi au condus la reducerea producţiei, reprezintă principala cauză a scumpirilor. Anul nefast pentru agricultură se va simţi şi în preţul cărnii şi al ouălor, care va creşte nu numai din cauza măririi TVA-ului, după cum susţin producătorii din judeţ.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite