Povestea fetei de aur din Şoimuş: Florentina Marincu a cucerit două titluri mondiale, după ce iarna fusese nevoită să se antreneze în parc şi pe holul şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florentina Marincu. SURSA FOTO: Cristian Barbu 2013
Florentina Marincu. SURSA FOTO: Cristian Barbu 2013

Florentina Marincu se va întoarce acasă cu două medalii de aur obţinute la Campionatele Mondiale de Atletism Juniori II desfăşurate la Doneţk, în Ucraina. Atleta din comuna hunedoreană Şoimuş a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, atât în proba de triplusalt (cu o săritură de 13,75 metri), cât şi la săritura în lungime, unde a reuşit 6,42 metri.

Florentina Marincu a fost descoperită şi este antrenată de aproape zece ani de profesorul Nicolae Alexe. Medalile obţinute de atleta din Şoimuş sunt singurele pentru delegaţia României la aceste mondiale, iar Florentina e singura dublă medaliată cu aur la Campionatele Mondiale de la Doneţk.

Copleşiţi de bucurie

Vestea că fiica lor a devenit dublă campioană mondială i-a copleşit pe părinţii Florentinei, Dorin şi Dorina. 

„Am plâns continuu de fericire. Am vorbit şi cu ea, înainte de concurs şi era optimistă. După finale, am vorbit cu antrenorul ei la telefon. Ne-a povestit cât de epuizată şi emoţionată era după o aşa competiţie. Cu toţii am plâns de bucurie pentru Flori”, a povestit mama atletei, Dorina Marincu. 

Florentina locuieşte cu familia în comuna Şoimuş, la circa 10 kilometri de municipiul Deva, unde este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Sportiv” Cetate.

Are doar 17 ani şi este ocupată toată ziua. Adolescenta şi-a dedicat cea mai mare parte a timpului atletismului, însă nu neglijează studiile şi nici treburile prin gospodărie. În satele hunedorene, sportul nu a fost niciodată o prioritate pentru copii, dar Florentina este o excepţie. 

„Are o fire energică. Am lăsat-o să facă atletism, pentru că asta şi-a dorit de mică. A ajutat-o mult şi antrenorul, deoarece el i-a descoperit talentul”, povesteşte mama fetei.

A rămas în Şoimuş pentru a-şi ajuta familia

Florentina face naveta zilnic între Şoimuş şi Deva şi ajunge acasă după orele de şcoală şi de antrenamente, dar nu înainte de ora şase seara. Ar fi putut sta la cămin în Deva, dar preferă să rămână în casa părintească din Şoimuş în camera sa, ai căror pereţi sunt împodobiţi cu zeci de medalii, trofee şi diplome. Campioana din Şoimuş găteşte, dă de mâncare la animalele din ogradă şi face curăţenie, pentru a-şi ajuta familia. Mama Florentinei lucrează într-o brutărie din sat, iar tatăl fetei, Dorin, este muncitor la o fabrică de mobilier din Şoimuş. Rudele tinerei campioane locuiesc, majoritatea, în comună.



Performanţe chiar şi fără condiţii

hunedoara

Florentina va merge la facultate, va continua să facă sport şi probabil se va despărţi de satul natal. „Noi credem în valoarea ei şi ea asta îşi doreşte, să îşi urmeze pasiunea”, spune Dorina Marincu. 

În atletism, performanţele nu aduc întotdeauna satisfacţii materiale pe măsura eforturilor depuse. În ce o priveşte pe Florentina, surpriza a fost cu atât mai mare cu cât condiţiile de pregătire care sunt puse la dispoziţie atleţilor, în Deva, sunt aproape inexistente.

S-a antrenat la groapa de nisip (din râul Mureş) a stadionului din municipiul Deva, alergând pe pista de cauciuc amenajată dintr-o veche bandă de transport de minereu. Iarna şi pe vreme urâtă, sala de sport a colegiului devean, fără pistă de sărituri, dar şi holurile liceului au devenit locuri de antrenamente, iar în iernile trecute Florentina şi colegele ei au fost nevoite să se antreneze pe aleile de beton ale unui parc, pentru că pistele stadionului nu erau practicabile.

Vă recomandăm şi:

Apariţie şocantă a unui sportiv devean la un campionat de culturism: omul care a făcut o sală întreagă să râdă

Şcoala de sâmbătă: cum sunt atraşi elevii din Hunedoara să prindă drag de lecţii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite