Şcoala de sâmbătă: cum sunt atraşi elevii din Hunedoara să prindă drag de lecţii
0Vechea sală de sport a Colegiului Naţional de Informatică “Traian Lalescu” din Hunedoara a fost transformată într-un atelier, unde în fiecare sâmbătă câteva zeci de elevi îşi petrec dimineaţa, lucrând la proiecte şcolare inedite. Lecţiile de chimie, fizică, biologie şi informatică sunt predate “altfel” adolescenţilor veniţi la şcoala de weekend.
Formulele prind viaţă, fiind puse în practică de elevi în experimente care pot părea ciudate celor obişnuiţi cu lecţiile ţinute doar la tablă.
În atelierul de biologie, de exemplu, copiii au învăţat cum pot înnoda un os. Pentru aceasta, un os de pasăre a fost ţinut mai multe ore în benzină. Apoi, pentru dizolvarea substanţelor minerale din os, acesta a fost introdus într-o soluţie de acid clorhidric şi lăsat “la înmuiat” timp de 24 de ore. După acest interval, deşi forma osului se menţine, acesta a devenit flexibil, aşa că se poate îndoi şi chiar se poate înnoda.
Elevi inventatori
Zecile de experimentele la care elevii participă sâmbătă de sâmbătă i-au învăţat pe aceştia să inoveze. Unii dintre ei au participat la concursuri naţionale de inventică, de unde au s-au întors cu premii importante. “Încerc să îi învăţ pe copii să pună chiar ei în aplicare principiile inovării şi să îşi pună mintea la contribuţie, pentru că fiecare dintre ei ar putea veni, la un moment dat, cu o idee genială”, spune Mircea Nistor, profesorul de info-fizică. Însă nu premiile au fost scopul proiectului, derulat deja de trei ani în liceul din Hunedoara.
Lecţii interactive anti-abandon
Copiii sunt educaţi să prindă drag de şcoală, chiar dacă atât ei, cât şi dascălii care participă la acest proiect, renunţă la câteva ore din timpul lor liber.
“Campania care se desfăşoară în liceul hunedorean face parte din proiectul „O şansă europeană pentru copiii români” şi îi are ca grup–ţintă pe elevii dezavantajaţi din Hunedoara, cunoscută ca zonă cu şomaj ridicat, venituri mici şi familii destrămate, după plecarea multor părinţi la muncă în străinătate. Prin activităţile extraşcolare se doreşte atragerea copiilor la şcoală şi prevenirea abandonului”, a precizat Adriana Ionescu, reprezentanta asociaţiei care derulează proiectul. Circa 60 de adolescenţi din Hunedoara au fost incluşi în campania educativă. Aceasta este finanţată printr-un program al Uniunii Europene, însă cum fondurile sunt obţinute greu, cu întârzeri, şi de multe ori nu au fost suficiente, profesorii de la colegiul de informatică au trebuit să facă eforturi mari pentru a realiza acest proiect.
Vă recomandăm şi: