Orașul din vestul României comparat cu Veneția. Străzile sale sunt inundate la fiecare ploaie FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare ploaie mai puternică transformă străzile din zona de luncă a municipiului Deva, reședința de județ a județului Hunedoara, în canale de apă. În seara de duminică, 30 iulie 2023, unele cartiere inundate aminteau de o mică Veneție.

Inundații în Deva. Foto: ISU Hunedoara
Inundații în Deva. Foto: ISU Hunedoara

Rețeaua de canalizare din Deva (Hunedoara) nu face față precipitațiilor abundente, astfel că la aproape fiecare ploaie mai puternică, zona joasă a municipiului este inundată.

Duminică, după ultima furtună, Calea Zarandului – DN 7 (centura municipiului Deva) a ajuns din nou sub ape, iar zeci de șoferi au avut emoții în a traversa sectoarele inundate.

Inundații în Deva, „mica Veneție” după ploaie

Unii dintre ei și-au pierdut numerele de înmatriculare ale mașinilor, în apa adâncă de câteva zeci de centimetri. Localnicii le-au strâns și le-au așezat pe marginea străzii, pentru a putea fi recuperate.

„Duminică seara, din cauza ploilor însemnate cantitativ au fost inundate două subsoluri de case, iar șase curți au fost acoperite de apă. În urma intervențiilor pompierilor, apa a fost evacuată și situația a revenit la normal. Circulația mașinilor și pietonală, pe patru străzi din Deva, a fost îngreunată din cauza apei din canalizarea suprasolicitată. De asemenea, circulația a fost restricționată DN 7 (centura Devei) pe o porțiune de 1,2 kilometri, traficul fiind redirecționat pe străzile interioare ale orașului”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara.

Pe rețelele de socializare, imaginile cu inundațiile din Deva, dar și unele trucate în care bulevardele municipiului apar înfățișate ca râuri, au stârnit numeroase comentarii ironice. Străzile sunt comparate cu canalele din Veneția pe care localnicii și turiștii se plimbă cu gondolele.

Deva, mica Veneție - imagine trucată. Autor Eddie Răduț / Facebook.
Deva, mica Veneție - imagine trucată. Autor Eddie Răduț / Facebook.

Ploaia torențială a inundat mai multe străzi din Deva, pentru că sistemul de canalizare nu a făcut față debitului mult prea mare al apei, a informat societatea Apa Prod, care administrează rețeaua de apă și canalizare din Deva.

Centura Devei, cea mai inundată zonă

Echipe ale companiei Apa Prod Deva intervin pentru prevenirea oricăror blocaje ce pot surveni la sistemul de canalizare, din cauza cantităților mari de apă, dar și din cauza deșeurilor ce pot ajunge în acesta. Ploile abundente creează o presiune extrem de mare pe sistemul de canalizare al orașului. Stația de epurare a municipiului Deva a înregistrat debite mult mai mari decât cele preluate în mod obișnuit”, au informat reprezentanții societății.

Situația pare fără rezolvare, iar inundațiile au loc frecvent în Deva. Apele pluviale se scurg cu viteză de pe versanții din zona de vest a municipiului spre lunca Mureșului, inundând străzile din jurul centurii Devei, gospodăriile, centrele comerciale și zona industrială a Devei.

În trecut, problemele cauzate de inundații veneau din zona de est a Devei, traversată de râul Mureș. Cele mai mari inundații în Deva au avut loc în 1970, când râul Mureș a ieșit din matcă. În anii următori, au avut loc mai multe amenajări hidrotehnice menite să apere orașul de inundațiile dinspre râul Mureș.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite