O tânără de 16 ani „îmblânzeşte“ vulcanii: Alexandra Marcu a cucerit cei mai înalţi munţi de pe patru continente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinista Alexandra Marcu s-a întors la sfârşitul lunii iulie dintr-o expediţie în Iran, unde a cucerit vulcanul Damavand (5.671 de metri), alături de tatăl ei. În ultimii doi ani, tânăra a mai urcat pe trei astfel de munţi-

La patru mii de kilometri distanţă de municipiul Deva, din care a plecat în cea mai recentă expediţie a sa, Alexandrei Marcu (16 ani) şi tatălui ei, Dan (46 de ani), le-a fost dezvăluită o lume care manifestă o ospitalitate ieşită din comun. Alexandra a petrecut mai bine de o săptămână în Iran, de unde, însoţită de tatăl său, a pornit spre cel mai înalt vulcan din Asia, vârful Damavand (5.671 de metri).

Eleva din Deva a cucerit vulcanul la capătul unei ascensiuni dificile, în care a făcut faţă furtunilor, ploilor îngheţate, frigului şi pericolului de avalanşe. Povesteşte că a fost ajutată, chiar şi fără să ceară ajutorul, de către localnici, deşi mulţi au avertizat-o să se ferească de aceştia.
„Spre Damavand am plecat dintr-un sat aflat la 80 de kilometri de Teheran. Ultima tabără înaintea ascensiunii finale era la 4.200 de metri pe vulcan. Am ajuns în tabără osteniţi după un urcuş dificil, în care am fost prinşi de o furtună şi aproape am îngheţat din cauza temperaturilor care au scăzut brusc. Acolo, fără să ne aşteptăm, am primit ajutorul unui ghid local“, îşi începe Alexandra povestea.

„Bărbatul conducea o expediţie pe munte şi, după ce ne-a ascultat povestea, ne-a propus să ne ia cu el, fără să îi plătim, pe mine şi pe tatăl meu, spre vârful montan. Poate ne-am fi descurcat singuri, însă ajutorul lui a contat. Nu am avut timp să ne aclimatizăm şi eram foarte obosiţi, iar iranianul cunoştea muntele şi a avut, într-un fel, grijă de noi“, explică tânăra.

Pentru a atinge vârful vulcanului, Alexandra şi tatăl ei, Dan Marcu, au avut de parcurs un traseu aproape inaccesibil, acoperit de stânci, grohotiş şi zăpadă. Răsplata a fost pe măsură. Cei doi au ajuns pe vârful Damavand chiar de ziua tatălui Alexandrei, iar la coborârea de pe munte, Dan a fost întâmpinat de un grup de iranieni care, aflând că este ziua lui, i-au cântat „La mulţi ani!“.


AU DORMIT ÎN MOSCHEE
Iranienii sunt fantastici, povesteşte Dan Marcu, de profesie inginer mecanic. E un popor care îşi întâmpină musafirii cu drag, gata oricând să le sară în ajutor. „După ce am coborât de pe munte, într-una din zilele pe care le-am mai petrecut în Iran, am vrut să vizităm oraşul Iazd. Am pornit cu Alexandra pe străzi, prin cartierele oraşului. Oamenii, văzând că suntem străini, ne invitau să ne oprim să facem fotografii cu ei. Unii ne invitau în locuinţe. Noi eram osteniţi de greutatea rucsacilor şi de soarele dogoritor“, povesteşte tatăl Alexandrei. „Ne-a doborât căldura şi, la un moment dat, dintr-o moschee a apărut un localnic care ne-a invitat înăuntru. Ne-a luat greutăţile purtate pe umeri şi ne-a cerut să ne aşezăm în moschee, să ne odihnim. Alexandra s-a aşezat şi în scurt timp a adormit. Eu am rămas privind spre mozaicul moscheei. Nu înţeleg cum de aceşti oameni sunt atât de diferiţi faţă de modul în care auzeam vorbindu-se despre ei“, povesteşte Dan.


Acelaşi sentiment l-a împărtăşit şi fiica sa. Alexandra spune despre iranieni că sunt oameni prietenoşi. „Toată lumea de pe stradă ne saluta, iar copiii ne făceau cu mâna de la ferestre. Un localnic ne-a invitat să-i vizităm casa. Am testat şi bucătăria iraniană şi am băut ceai cât pentru toată viaţa. Au şi nişte sucuri foarte gustoase. Naturale. Ţi le fac pe loc, din fructe proaspete“, povesteşte Alexandra. Adolescenta a trebuit să respecte obiceiurile locale. „Am purtat haine specifice zonei până la ultimul refugiu dinainte de vârful Damavand şi în cele patru oraşe pe care le-am vizitat la întoarcere. Iranienii mi-au spus că pot trece drept localnică. Asta
m-ar fi avantajat la obiectivele turistice, unde se practică două preţuri – unul pentru iranieni şi altul, mai mare, pentru turişti“, adaugă alpinista.

ALPINISTĂ ŞI OLIMPICĂ
În ultimii doi ani, Alexandra Marcu a cucerit patru dintre cei mai înalţi şapte vulcani şi ai lumii – Uhuru din Kilimanjaro, Pico de Orizaba din Mexic, Kazbek din Georgia şi Damavand din Iran. Tânăra se pregăteşte deja pentru o nouă expediţie, programată pentru luna noiembrie a acestui an. „Vom merge pe muntele Giluwe (4.367 de metri), din Papua Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania. E un vulcan la care vom ajunge trecând printr-o junglă populată de zeci de triburi“, spune Alexandra.  

Alexandra Marcu este nu numai o alpinistă de succes, dar şi o elevă cu performanţe. A fost olimpică naţională la limba franceză şi a participat la olimpiade la engleză şi geografie. Este elevă în clasa a zecea la cel mai bun liceu din Deva, Colegiul Naţional Decebal.

Vă recomandăm şi:

FOTO Cum arată aurul brut din Munţii Apuseni: singurul muzeu al aurului din Europa poate fi vizitat în Brad

FOTO Muntele de aur al Hunedoarei: povestea vechiului orăşel minier Săcărâmb, Eldorado din secolele trecute

FOTO Tărâmul fermecat al Hunedoarei: cum supravieţuiesc satele din munţi, în ţinutul stăpânit în trecut de daci

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite