Nu se ştie cine plăteşte "zeci de mii de lei" pentru expertiza în cazul Giuleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertiza tehnică în cazul Maternităţii Giuleşti a fost finalizată şi trimisă Parchetului instanţei supreme de către INSEMEX Petroşani. Potrivit lui Constantin Lupu, directorul institutului, încă nu se ştie cine va plăti factura pentru expertiză, evaluată la "câteva zeci de mii de lei".

„Un lucru este clar. Nu voi cere bani pentru expertiză Maternităţii Giuleşti. Urmează să vedem în perioada următoare cine va achita factura”, a declarat pentru Adevărul de Seara Hunedoara, Constantin Lupu, directorul general al Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiiexplozivă (INSEMEX) Petroşani.  Acesta a mai declarat că singurele pretenţii pe care institutul le are sunt banii cheltuiţi cu materialele folosite în cadrul expertizei, suma ridicându-se la câteva „zeci de mii de lei”.  Executivul a mai precizat că INSEMEX nu va solicita nici un ban pentru manopera celor 30 de specialişti care au lucrat la expertiză aproape două luni de zile.  Raportul tehnic înaintat Parchetului are două volume şi numără 700 de pagini.

Concluziile la secret

Constantin Lupu a refuzat să facă orice declaraţie privitor la concluziile expertizei realizate de INSEMEX. Expertul a declarat doar că aşa cum era de aşteptat în cazul Giuleşti nu a fost vorba de o explozie, ci de un incendiu. „Nu vă pot spune mai multe detalii, pentru că expertiza face parte dintr-o anchetă a Parchetului şi prin urmare singurii care pot să decidă care date sunt publice şi care nu sunt procurorii”, a spus Lupu. Specialistul a mai precizat că marja de eroare a evaluării tehnice care s-a făcut  la Petroşani  pentru a determina ce a dus la izbucnirea focului este de doar doi la sută, concluzia finală fiind prin urmare de o mare acurateţe. În 21 august, incubatoarele, cablurile, prizele şi toată aparatura existentă în salonul de Terapie Intensivă din Maternitatea Giuleşti au fost transportate cu două camioane ale Jandarmeriei la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră Petroşani pentru expertiză, iar într-o încăpere a INSEMEX a fost refăcută, la dimensiuni reale, încăperea de la Maternitatea Giuleşti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite