Maria Toma elevă la liceu, domniţă la castel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Toma
Maria Toma

Hunedoreanca trăieşte în două lumi paralele, în viaţa obişnuită merge la liceu, iar în timpul liber devine o adevărată domniţă.

PROFIL
Născută: 08.08.1991, Hunedoara
Educaţie: Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”, elevă în clasa a XII-a, filologie
Familie: Singură la părinţi

În urmă cu un an Maria a devenit domniţă în Ordinul Cavalerilor de Hunedoara. Şase luni, cât a durat perioada de probă, i-au trebuit pentru a obţine această titulatură: mai întâi şi-a depus adeziunea, apoi şi-a alcătuit garderoba medievală, a învăţat manierele de la curţile nobiliare ale vremii şi abia apoi a primit acordul pentru a deveni membră a ordinului. „Înainte de a fi domniţă veneam mereu la castel, de obicei la spectacolele pe care le susţineau cavalerii. Mă fascina lumea medievală, îmi plăcea să citesc literatură legată de epoca aceasta, iar o prietenă de-a mea, Iulia, care e şi ea elevă în clasa a XII-a, dar e şi domniţă la Castelul Corvinilor, ştiind cât de pasionată sunt de domeniu, m-a invitat într-o zi la Ordin”, a spus Maria.
De când a devenit domniţă îşi face tot timpul de lucru la sediul Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, care se află chiar în curtea Castelului Corvinilor. Aproape în fiecare weekend cavalerii şi domniţele se adună aici, fac repetiţii pentru ceea ce ei numesc reconstituiri istorice, nu simple spectacole. Fetele învaţă dansuri, lucrează goblenuri cu modele medievale sau pur şi simplu îi însoţesc pe cavaleri, fiecare dintre acestea fiind partenera unuia dintre băieţii care alcătuiesc ordinul. Mai mult, din aprilie 2009, de când a primit titlul de domniţă, Maria a mers împreună cu trupa de cavaleri, domniţe şi scutieri la Mediaş, unde au participat la „Noaptea Cavalerului”. „Mi-a plăcut mult şi oraşul, şi atmosfera, şi oamenii. La fel ca şi Sighişoara, care e un oraş medieval extraordinar. La sfârşitul lui aprilie vom participa la serbările medievale de la Braşov“.

În roluri de epocă
În afară de micile spectacole pe care le susţin cavalerii, turiştii vin frecvent la Maria şi îi cer să facă o fotografie cu ei. „La început sunt mai distanţi şi ne studiază de departe, dar după ce se termină reprezentaţiile şi avem timp, unii dintre turişti, chiar şi dintre cei străini, vin la noi, ne cer detalii”, a povestit Maria. Cavalerul ei este Marius Badiu, coordonatorul ordinului, dar şi prietenul ei în „viaţa reală”, de dinainte şi de după spectacole. Pentru promovarea castelului Maria a jucat rolul Elisabetei Mărgineanu într-un film documentar de reconstituire turnat la castelul din Hunedoara de echipa televiziunii publice.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai frumos moment trăit ca domniţă?
Prima zi în care am venit la ordin şi care s-a nimerit să fie aceeaşi cu aniversarea unuia dintre cavaleri, Otto Inimă de Dragon, dar şi ziua în care am primit titlul de domniţă.

Cum te vezi peste 10 ani?
Cred că o să urmez facultatea de Finanţe-Bănci aici, la Hunedoara, tocmai pentru a fi mai aproape de oamenii care sunt importanţi pentru mine, dar aş vrea să continui să joc rolul de domniţă în timpul liber. Nu există nicio limită de vârstă în acest sens

Ce-i place
Literatura, să fie domniţă la Castelul Corvinilor, lucru pe care îl consideră o scăpare din viaţa cotidiană, să trăiască fiecare clipă, să vadă partea frumoasă a zilelor, să ajute oamenii şi să aibă mulţumirea că a făcut ceva bun.

Ce nu-i place
„Minciuna, oamenii prefăcuţi, ignoranţa, că suntem împrăştiaţi pe la facultăţi, ori prin alte oraşe, iar din această cauză nu ne putem întâlni la castel în formaţie completă, atât de des precum am vrea noi”, a spus Maria.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite