Legendele fabuloase ale primilor sfinţi creştini: martirul rămas în viaţă după ce a fost decapitat, fecioara din care a curs lapte, sfânta din pântecul balaurului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărturii fabuloase vorbesc despre vieţile a numeroşi sfinţi ai creştinilor: martiri care nu au putut fi ucişi, fecioare de care nimeni nu s-a putut atinge pentru a le batjocori sau femei vindecate miraculos. Legendele s-au păstrat de secole.

O mulţime de relatări senzaţionale încununează mărturiile despre vieţile martirilor creştini.  

Sfânta Glicheria a fost o tânără creştină condamnată la moarte de guvernatorul roman din Tracia, după ce, în timpul unei sărbători, a intrat într-un templu dedicat lui Zeus şi a sfîrmat statuia acestuia.

A fost schingiută şi aruncată într-o temniţă, pentru a muri prin înfometare. Tradiţia spune că un înger venea mereu la ea şi îi aducea ca hrană, pâine şi lapte. După mai mult timp, guvernatorul, crezînd că a murit, a deschis uşa celulei, însă a găsit-o nevătămată. A tăiat capul temnicerului ei şi a aruncat-o pe tânăra Glicheria în foc. O nouă minune s-a petrecut, spune legenda: nicio flacără nu a rănit-o pe femeie. În cele din urmă însă, guvernatorul a ucis-o oferind-o drept hrană animalelor sălbatice.

Marina, ieşită din pântecele balaurului
Sfânta Marina (Margareta) este o fecioară martiră creştină originară din Antiohia, considerată protectoare a femeilro însărcinate şi ocrotitoare în caz de pericol. Potrivit unor legende conducătorul Antiohiei, Olibrius, ar fi dorit să o ia de soţie pe Marina şi să o determine să se renunţe la credinţa creştină. Marina a refuzat şi a fost aruncată în închisoare. În temniţă, ea a fost ameninţată de un dragon, care a fost însă învins prin semnul crucii. O altă legendă spune că balaurul a înghiţit-o pe sfântă, dar pântecele i-ar fi plesnit după ce Marina ar fi făcut semnul crucii. Marina a fost, în ceel din urmă, decapitată. Este pictată uneori ieşind din pîntecele unui dragon cu o cruce în mână sau alături de balaurul ucis.

Sfântul cu cap de câine
Sfântul Cristofor este prăznuit în data de 9 mai şi este înfăţişat în fresce având un cap de câin. Cristofor ar fi făcut parte dintr-un trib arhaic din ţinuturile Africii, invadate de romani. A fost capturat şi transformat în sclav, iar cu timpul s-a convertit la creştinism. A sfârşit prin a fi decapitat, potrivit tradiţiei. O altă legendă îl înfăţişează pe Cristofor purtând în braţe un copil, salvat de la înec. Copilul ar fi fost chiar Iisus.

Sfânta Dymphna, ocrotitoarea victimelor incesturilor
Sfânta Dymphna ar fi fost fiica unui rege irlandez din secolul al VII-lea. Regele necreştin şi-a cerut fiica în căsătorie şi a încercat să aibă relaţii incestuoase cu ea, însă tânăra l-a refuzat şi a fugit din calea sa, alături de preotul ei. Cei doi s-au stabilit la Geel, în Belgia, unde însă regele irlandez i-a găsit. L-a ucis pe loc pe preot şi şi-a cerut din nou fiica în căsătorie. Văzându-se refuzat, a ucis-o. Sfânta Dymphna a devenit cunoscută drept patroana a nebuniei şi a victimelor incestului. La moaştele ei, păstrate la Geel, sunt aduse persoane cu afecţiuni psihice, care i se roagă în speranţa vindecării. De asemenea, în Geel a fost înfiinţat un sanatoriu dedicat celor cu afecţiuni psihiatrice. Sfânta Dympha este comemorată în15 mai.

Simon Zelotul şi-a părăsit soţia la nuntă, pentru a-l urma Iisus
O poveste stranie a avut şi Simon Zelotul, unul dintre cei doisprezece discipoli al lui Iisus Hristos. Potrivit unor legende, Simon l-a cunoscut pe Iisus la Nunta din Cana, unde Iisus a prefăcut apa în vin. Se spune că văzând minunea săvârşită, Simon şi-a lăsat soţia şi casa, pentru a-l urma. Nu se cunosc prea multe date despre activitatea sa, dar potrivit tradiţiei religioase ar fi fost ucis în Mesopotamia, fiind răstignit cu capul în jos şi tăiat cu un ferestrău. Este adesea înfăţişat ţinând în mână un ferestrău, unealta cu care a fost ucis.

Din trupul Ecaterinei a curs lapte
Ecaterina a trăit în Alexandria, în vremea împăratului roman Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Ecaterina a fost condamnată pentru credinţa sa şi a fost supusă chinurilor, iar în final împăratul a decis să fie zdrobită de fiarele a patru roţi de tortură şi decapitată, în 25 noiembrie 305. O legendă spune că la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte, iar trupul ei a fost luat de îngeri şi dus pe Muntele Sinai, unde a fost descoperit de un călugăr.

Sfântul decapitat care nu a murit
Sfântul Denis a fost, potrivit legendelor, un episcop creştin din Paris, condamnat la moarte prind ecapitare. Se spune însă că după moartea sa, a ridicat capul ţinându-l în braţe şi a mai mers câteva mile astfel, predincând în continuare. Este reprezentat artistic cu un trup ţinând capul în mână.

Fecioara din bordel
Agnia s-a născut la Roma spre sfârşitul secolului al III-lea şi potrivit tradiţiei, s-a convertit la creştinism, ajutată de sclava familiei sale. Fiul unui guvernator roman s-a îndrăgostit de ea şi a ordonat ca ea să fie adusă să slujească în templul zeiţei Vesta. Văzând că îi este respinsă cererea în căsătorie, acesta a cerut condamnarea la moarte a fecioarei. Înainte el a dat ordin să fie dezbrăcată, trimisă într-un bordel şi batjocorită. Potrivit legendei, în timp ce tânăra se ruga, părul i-a crescut miraculos şi i-a acoperit corpul. Expusă în bordel, nimeni nu s-a putut atinge de ea, cei care încercau fiind orbiţi. Agnia a rămas virgină, însă a fost condamnată ca vrăjitoare şi trimisă pentru a fi arsă pe rug. Nu înainte ca în timpul schingiuirilor să îi fie smulţi sânii. Agnia este considerată ocrotitoare a bolnavilor.

Ucis de mai multe ori
Sfântul Sebastian a murit în Roma, în anul 288. Înainte de a fi condamnat, potrivit unor mărturii, el a fost ofiţer al armatei Imperiului Roman din vremea împăratului Diocleţian. Acuzat de trădare pentru că ar fi convertit soldaţi la creştinism, a fost condamnat la moarte. A supravieţuit săgeţilor trase de soldaţii puşi să îl execute, deşi vârfurile acestora i-au străpuns trupul. Dicoleţian a decis din nou uciderea sa, prin lovituri de măciucă. Trupul său a fost aruncat apoi în canalizarea oraşului, însă a fost recuperat de o femeie pe nume Lucina, căreia i-ar fi apărut într-o viziune, şi depus în catacombele din locul unde urma să fie ridicată o biserică.

Sfânta cu ochii scoşi
Sfânta Lucia şi-ar fi dedicat viaţa credinţei creştine, iar logodnicul său a denunţat-o autorităţilor. A fost trimisă într-un bordel, potrivit legendei, dar nimeni nu ss-a putut apropia de ea pentru a-i murdări trupul. O relatare spune că înainte de a fi decapitată, i-au fost scoşi ochii. Este reprezentată deseori în iconografie ca o tânără cu ochii aşezaţi pe o farfurie  şi este considerată ocrotitoarea nevăzătorilor.


Vă recomandăm şi:

Torturi crunte aplicate primilor creştini: fecioara trimisă în bordel înainte de a fi arsă pe rug, tânăra topită în baia de bronz, călugărul prăjit pe cărbuni

Mărturii istorice şi legende vechi despre vieţile primilor creştini oferă detalii înfiorătoare despre martiriul lor şi despre torturile inimaginabile la care au fost supuşi înainte de a muri.

Cele mai vestite femei fatale. Personajele care au cutremurat lumea antică prin dezastrele şi tragediile provocate

Elena din Troia, tânăra pentru care s-a purtat un război nimicitor, Medeea, vrăjitoarea care şi-a ucis fratele şi copiii, şi Salome, prinţesa care a cerut pe tavă capul lui Ioan Botezătorul, se numără printre femeile fatale amintite în mărturiile păstrate din cele mai vechi timpuri. Şi alte personaje feminine au devenit legendare pentru tragediile pe care le-au provocat.

Povestea secretă a Teodorei, curtezana care a avut un imperiu la picioare. Cum a reuşit „cea mai depravată dintre femei” să cucerească un împărat

Povestea Teodorei, curtezana care a devenit una dintre cele mai puternice femei ale Evului Mediu timpuriu şi a fost apoi canonizată de biserică, stârneşte controverse chiar şi la un mileniu şi jumătate de la moartea ei.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite