Hunedoara se numără printre judeţele cu cea mai scumpă carne de porc din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comparativ cu judeţul Gorj, în Hunedoara preţul este de două ori mai mare. Hunedorenii trebuie să plătească între 14 şi 18 lei pentru un kilogram de carcasă de porc, în timp ce gorjenii dau între 6,8 şi 7,2 lei.

Carnea de porc din Hunedoara, Timiş şi Bistriţa Năsăud este cea mai scumpă din ţară. Aici, cumpărătorii scot din buzunar între 14 şi 18 lei. Cea mai ieftină se vinde în Gorj, unde costă între 6,8 şi 7,2 lei kilogramul. Datele au fost dezvăluite de Ministerul Agriculturii, instituţie pe site-ul căreia se regăsesc preţurile de vânzare cu amănuntul ale principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri.

Radu Furdui, directorul comercial al uneia dintre cele mai mari firme de procesare a cărnii din judeţul Hunedoara, explică situaţia prin faptul că, la noi, preţul de achiziţie de la furnizori este mult mai mare comparativ cu alte judeţe. „Nu există producţie locală, la noi este un singur abator unde se taie porci. Prin urmare, luăm carne la «mâna a doua», adică există cel puţin un intermediar”, a declarat Furdui.

Dau porcul pe pui

Acesta a adăugat că, în plus, trebuie amortizate investiţii făcute chiar şi cu trei ani în urmă. Cu toate acestea, în ciuda preţului ridicat, profitul este aproape insesizabil. „În perioada sărbătorilor de iarnă am mers în pierdere. Am înregistrat o scădere de aproximativ 40 la sută comparativ cu anul trecut”, a adăugat Furdui.

Scăderea vânzărilor se reflectă în numărul tot mai mic al cumpărătorilor. „Nu-mi permit să cumpăr mai mult de trei ori pe lună carne de porc. Merg pe cea de pui sau peşte, că nu mă pot duce în alt judeţ să fac cumpărături mai ieftine”, a spus Anastasia Nicolau, deveancă.

Tot în Hunedoara şi Timiş se vinde şi cea mai scumpă carne de vită din ţară, cu preţuri între 16 şi 22 lei pe kilogram. La polul opus, carnea ieftină se găseşte în Cluj, 7,5-9,5 lei pe kilogram.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite