FOTO Un muzeu al dinozaurilor în aer liber a fost inaugurat în Ţara Haţegului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul poate fi vizitat începând de astăzi. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Muzeul poate fi vizitat începând de astăzi. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Turiştii care ajung în Ţara Haţegului au posibilitatea, începând de astăzi, să vadă cum arătau dinozaurii care populau în urmă cu zeci de milioane de an aceste ţinuturi. Mai multe replici ale dinozaurilor şi ale celorlalte specii din Mezozoic sunt expuse la Sânpetru.

Sânpetru este un sat de la marginea Haţegului devenit celebru pentru că în zonă au fost descoperite în ultimul secol fosile ale dinozaurilor pitici.

În Sânpetru a fost înfiinţată o casă a dinozaurilor pitici cu rol de spaţiu expoziţional şi centru de informare, iar de astăzi, în curtea casei dinozaurilor sunt expuse replici ale vieţuitoarelor care au populat în urmă cu 70 de milioane de ani aceste ţinuturi.

Aici, localnicii şi turiştii pot afla informaţii despre vestigiile preţioase şi fosilele descoperite de paleontologi. Cele mai interesante piese sunt opt copii fidele ale reptilelor, realizate de paleoartişti în Grecia sub coordonarea reprezentanţilor Geoparcului Dinozaurilor Ţării Haţegului.

„Expoziţia arată publicului nu doar dinozaurii care sunt atractivi şi impresionanţi prin dimensiunile lor, dar şi pe cei care trăiau alături de ei, de talie mică, dar participanţi într-un ecosistem bine constituit.

Rolul acestei expoziţii este nu numai de a informa, ci şi de a educa pe cei care vin să o vadă, petru ca oamenii să cunoască trecutul geologic şi patrimoniul acestei zone, Ţara Haţegului, a declarat profesorul emerit Dan Grigorescu, preşedinte de onoare al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.

În expoziţia „Dinozaurii şi contemporanii lor din insula Haţeg, la sfârşitul Erei Mezozoice”, alături de dinozauri cum sunt Magyarosaurus Paludititan, Zalmoxes, Telmatosaurus, Struthiosaurus şi Balaurul bondoc, carnivor, sunt înfăţişaţi crocodilii Allodaposuchus şi Theriosuchus, ţestoasa Kallokibotion, înaripatul Hatzegopteryx, dar şi animale mici, mai puţin popularizate de cercetările oamenilor de ştiinţă.


Vă recomandăm şi:

Incursiune pe tărâmul dinozaurilor pitici care populau Ţara Haţegului

Turiştii care ajung la sfârşitul acestei săptămâni în Retezat sunt invitaţi să asiste la o serie de evenimente inedite. În perioada 22 – 24 iunie au loc Zilele Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, iar vizitatorii sunt invitaţi la şezători, expoziţii şi la inaugurarea unei case a dinozaurilor pitici în localitatea Sânpetru.

Alexandru Andrăşanu e noul manager al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului

Alexandru Andăşanu e noul director al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului. El l-a înlocuit pe profesorul Dan Grigorescu, primul director al geoparcului. Andrăşanu este expert în cadrul UNESCO.

A fost baronul Nopcea homosexual? Controversele unui personaj de poveste

Ultimul descendent al uneia dintre cele mai vechi familii nobiliare care au stăpânit în Transilvania, baronul Franz Nopcea, s-a stins din viaţă în 1933. Povestea savantului aventurier s-a încheiat tragic: Nopcea şi-a împuşcat prietenul în compania căruia îşi petrecuse aproape jumătate din cei 56 de ani de viaţă şi apoi s-a sinucis.

FOTO VIDEO Ultima şansă pentru castelul devastat de hoţi şi de căutători de comori al legendarului conte Nopcea

Ruinele castelului stăpânit în trecut de una dintre cele mai bogate familii din Transilvania au şanse mari de a fi transformate într-un muzeu, cu ajutorul granturilor norvegiene. Până când acest lucru se va întâmpla, vechiul castel al baronilor Nopcea (Noapte) continuă să stârnească fanteziile localnicilor şi patimile hoţilor şi ale căutătorilor de comori.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite