FOTO Tupeul interlopului Alin Simota, „refugiat” în Dubai pentru a scăpa de închisoare. Milionarul se laudă cu viaţa în lux şi le râde în nas poliţiştilor
0Aproape zilnic, Alin Simota, afaceristul din Valea Jiului dat în urmărire internaţională pentru a fi trimis în închisoare, se laudă pe pagina de Facebook cu luxul în care trăieşte în Dubai. Poliţiştii se mândresc, la rândul lor, că au reuşit localizarea sa, dar susţin că demersurile pentru aducerea sa în ţară sunt complexe, neexistând un acord de extrădare cu Emiratele Arabe Unite.
De cel puţin o lună, Alin Simota şi-a făcut cunoscut, pe pagina sa de Facebook, locul exotic în care s-a ascuns de autorităţile statului român, fără să mai ţină cont că pe numele său există un mandat de arestare. Milionarul din Valea Jiului a fost dat în urmărire internaţională încă din luna ianuarie a acestui an, când Tribunalul Hunedoara a decis că mai are de executat un rest de câteva luni din pedeapsa de doi ani de închisoare, într-un dosar în care a fost condamnat pentru conflict de interese.
De asemenea, mai este judecat în alte două dosare, pentru infracţiuni de crimă organizată, evaziune fiscală, înşelăciune, infracţiuni de spălare de bani. Problemele cu legea şi faptul că este urmărit internaţional prin INTERPOL nu l-au împiedicat să se bucure de viaţa de lux din Dubai şi, mai ales, să le-o împărtăşească prietenilor săi din România, prin intermediul contului său de Facebook. Aproape zilnic, de la începutul lunii septembrie, Alin Simota a publicat fotografii (selfie) în care apare fie pe plajele din Dubai, fie în faţa hotelurilor luxoase din cel mai mare oraş al Emiratelor Arabe Unite.
În alte imagini publicate pe Facebook, Alin Simota apare în compania unor tinere, în cluburi, printre dunele de nisip, alături de cămile sau în magazinele oraşului. O mulţime dintre foştii săi apropiaţi îi transmit mesaje de încurajare, cărora Alin Simota le răspunde invitându-i să îl viziteze.
L-au localizat, dar fără folos
Între timp, Alin Simota a fost localizat, dar procedura şi legislaţia nu le permite în prezent poliţiştilor să îl aducă în ţară, neexistând un acord de extrădare cu Emiratele Arabe Unite, susţin reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara. „Suntem într-un dialog permanent cu autorităţile statului în care a fost localizat şi se caută o formulă juridică în vederea clarificării situaţiei acestuia. Persoana respectivă se află în urmărire naţională şi internaţională”, a precizat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.
Scăpat printre degetele Justiţiei
Afaceristul ar fi plecat din ţară în luna ianuarie a acestui an, la câteva zile după ce a fost pus în libertate de Judecătoria Deva, pentru ispăşirea condamnării de doi ani de închisoare. „Alin Simota a formulat o contestaţie la executare împotriva pedepsei de 2 ani închisoare, susţinând că a executat-o în integralitate şi chiar mai mult decât cuantumul pedepsei ce i-a fost aplicat, motiv pentru care a solicitat punerea de îndată în libertate”, informa instanţa, în motivarea deciziei.
La scurt timp, în urma contestării soluţiei date de magistraţi, Tribunalul Hunedoara a dispus, tot în ianuarie 2016, retrimiterea lui Simota în închisoare. Afaceristul din Valea Jiului nu a mai fost de acord să se întoarcă în închisoare, preferând să rămână în afara ţării. Printre motivele care l-au îndemnat să nu se predea se află cele două dosare în care este judecat la Tribunualul Hunedoara şi care i-ar putea aduce mai mulţi ani de închisoare. Într-unul a fost acuzat că a condus o grupare de crimă organizată acuzată de infracţiuni de şantaj în formă continuată, lipsire de libertate, instigare la lipsire de libertate, instigare la vătămare corporală gravă, deţinere de muniţie fără drept. În al doilea, Simota a fost acuzat de evaziune fiscală, stopaj la sursă, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la spălare de bani, instigare la fals în declaraţii, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, înşelăciune, instigare la spălare de bani în formă continuată, infracţiuni pe care le-a comis împreună cu subalternii din firmele sale.
Cine Cine este Alin Simota
Alin Simota a intrat în afaceri în anii 1990, făcând bişniţă cu mărfuri aduse din Occident. Era cunoscut ca fiind apropiat al liderului minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, dar şi al unor politicieni cu funcţii şi averi importante. Simota s-a îmbogăţit treptat, în urma unor contracte derulate cu statul român, în industria minieră şi energie, iar popularitatea sa a crescut la sfârşitul anilor 1990, când a devenit patron al clubului de fotbal Jiul Petroşani. Pentru a fi sigur că se impune în Valea Jiului, la mijlocul anilor 2000, Alin Simota s-a bazat pe apropiaţii săi din lumea interlopă.
Alin Simota a fost până în anii trecuţi unul dintre cele mai bogate şi controversate personaje din Valea Jiului. În anii 2000, a fost implicat într-o serie de scandaluri cu consecinţe grave, pentru care abia din 2013 a fost trimis în judecată. Din 2008, Alin Simota a intrat în politică şi şi-a depus candidatura la funcţia de primar al municipiului Petroşani, din partea PNL. Nu a devenit primar, dar s-a mulţumit cu un mandat de consilier judeţean şi cu funcţia de vicepreşedinte al PNL Petroşani, până în 2013, când a fost pentru prima dată arestat.
Vă recomandăm şi:
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă într-un dosar de înşelăciune în care Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota, judecat împreună cu acesta într-un dosar al DIICOT şi martor în dosarul fostului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, primise, la judecarea dosarului pe fond o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Litera a fost achitat, însă mai este judecat într-un alt dosar, pentru infracţiuni grave.
Recidivistul Sorin Palesică a fost arestat preventiv după ce a a năucit în bătaie o tânără salvamontistă şi mai mulţi clienţi ai unui local din Straja, sub privirile jandarmului cu care se aşezase la băut. Cazul interlopului care a terorizat Valea Jiului nu este singular. În ultimii ani, personaje dubioase care au lăsat impresia că se află sub protecţia autorităţilor au făcut legea pumnului în comunităţile din oraşele miniere.
Tribunalul Hunedoara a decis ca patru inculpaţi din dosarul de crimă organizată al grupării „Simota – Litera” să fie judecaţi separat. Dosarul în care sunt acuzaţi Claudiu Anghelina, Ioan Petru Moldovan, Daniel Dincă şi Florin Muntean priveşte infracţiuni grave de violenţă şi înşelăciune, iar pronunţarea sentinţei a fost stabilită pentru săptămâna viitoare.