FOTO Cele mai spectaculoase arteziene din România. Jocurile de lumini şi apă în care s-au investit milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artezienele din Piaţa Unirii - Bucureşti. FOTO: Apa Nova / Facebook.
Artezienele din Piaţa Unirii - Bucureşti. FOTO: Apa Nova / Facebook.

Jocurile de apă şi simfoniile artezienelor din marile oraşe ale României le-au transformat în locuri atractive pentru turişti.

Pe timp de vară, artezienele moderne se numără printre locurile cele mai atractive din oraşele României. Iată câteva dintre cele mai spectaculoase astfel de monumente:

Artezienele din Piaţa Unirii – Bucureşti
În septembrie 2018 au fost inaugurate noile fântâni arteziene din centrul Capitalei. Cea mai spectaculoasă dintre ele este fântâna centrală din Piaţa Unirii şi are integrate patru „ecrane de apă” orientate spre cele patru puncte cardinale, care îi oferă un efect tridimensional. Întregul complex de 44 de fântâni este dispus pe o distanţă de 1,4 kilometri, de la Piaţa Alba Iulia până la Piaţa Constituţiei. Echipamentele au fost instalate în bazinele şi structurile deja existente încă din vremea comunismului, elementul sculptural central fiind păstrat şi integrat în noul design, informau reprezentanţii Apa Nova, compania de distribuţie a apei din Bucureşti. Circa nouă milioane de euro au fost investiţi în amenajarea fântânilor arteziene de la Unirii.

Fântâna Punctelor Cardinale – Timişoara
Unul dintre cele mai cunoscute locuri de întâlnire din Timişoara este Fântâna Punctelor Cardinale, amplasată în apropiere de Piaţa Unirii, în zona Centrului Istoric al municipiului. Fântâna a fost proiectată la IPROTIM şi construită în anul 1978. Se distinge prin literele decorative care marchează cele patru puncte cardinale (N, E, S şi V) şi cele patru puncte intercardinale (NE, SE, SV şi NV).  Iniţial structura ei a fost vosdită în portocaliu, însă în urma reabilitării din 2012 fântâna a primit culorile alb şi albastru. Noua schemă de culori a fost posibilă deoarece s-a trecut de la alimentarea cu apă dintr-un foraj la apă din reţeaua publică, recirculată. În trecut, apa din foraj era bogată în săruri care lăsau o tentă maronie, culorile trebuind să mascheze acest efect.

artez

Fântâna cinetică din Drobeta – Turnu Severin
Unul dintre monumentele cele mai atractive ale oraşului Drobeta-Turnu-Severin este fântâna cinetică inaugurată în 1979, pe care localnicii o numesc Hora de la Bălăciţa. Ansamblul a fost realizat de Constantin Lucaci, unul dintre cei mai remarcabili sculptori în oţel inoxidabil ai lumii, laureat al Premiului Herder în anul 1984. Constantin Lucaci a mai realizat sculpturile unor fântâni cinetice din  Bucureşti, Constanţa, Brăila şi Reşiţa. Arteziana din faţa Palatului Culturii al oraşului de pe malul Dunării a fost construită din oţel inox inalterabil, iar la sfârşitul anilro 2000 a fost reabilitată împreună cu esplanada din jurul ei.

artez

Piteşti - copia unei arteziene din Las Vegas
Fântâna arteziană muzicală din centrul oraşului Piteşti a fost inaugurată în 9 mai 2008, de Ziua Europei, iar la vremea construcţiei sale autorităţile susţineau că este unică în Europa de Esta. Avea 1.000 de guri de apă, fixe şi lumină şi o orgă de lumini. Arteziana se întinde pe 30 de metri lungime, având o lăţime de 15 metri. A fost construită după mai celebra fântână muzicală Bellagio din Las Vegas. Muzica pe care ţâşneşte apa este înregistrată de orchestra Filarmonicii din Piteşti.  Fântâna cântătoare, care a fost realizată în aproximativ patru luni, a făcut parte chiar din etapa a treia de modernizare a centrului Piteştiului, ale cărei costuri au fost etimate la zece milioane de lei.

fantana muzicala pitesti

Deva - arteziana muzicală construită pe fonduri UE
Fântâna arteziană din Piaţa Victoriei a Devei se numără printre cele mai spectaculoase din ţară. Construită din fonduri europene, fântâna muzicală din centrul Devei se întinde pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi şi a fost inaugurată oficial în anul 2012. Peste 2,5 milioane de euro au fost investiţi în modernizarea Pieţei Victoria din Deva, care a inclus construirea fântânii arteziene muzicale, devenită atracţia principală a municipiului, alături de Cetatea Devei. 

arteziana deva

Vă recomandăm să citiţi şi:

Premieră în municipiu. Ce nume va purta piaţa unde va fi inaugurată arteziana muzicală de un milion de euro

Când vor fi finalizate artezienele de peste un milion de euro şi noul centru pietonal. Datele tehnice ale investiţiilor

VIDEO A început plantarea arborilor pe noul centru pietonal. Specii exotice vor înconjura fântâna de un milion de euro

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite