FOTO Autostrada întârziată la „kilometrul zero”: Ultimii 18 kilometri ai A1 Deva – Orăştie sunt promişi odată cu primăvara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe unele porţiuni lucrările la autostradă au avansat foarte puţin. FOTO: ADEVĂRUL, D. Guţă
Pe unele porţiuni lucrările la autostradă au avansat foarte puţin. FOTO: ADEVĂRUL, D. Guţă

Dacă pe A1 Deva – Simeria Veche traficul rutier a fost deschis încă de la mijlocul lunii decembrie, proiectul tronsonului de autostradă Simeria Veche – Orăştie este încă departe de finalizare.

În zona localităţii Turdaş, în apropiere de locul de unde în urmă cu doi ani a fost inaugurată începerea lucrărilor la autostrada Orăştie – Deva, pe o porţiune de cel puţin un kilometru nici măcar nu a fost turnat stratul de beton din infrastructura noii autostrăzi. Locul arată ca un imens crater, pe fundul căruia forfotesc echipele de muncitori şi utilajele grele.


La câteva sute de metri de şantier, în satul Turdaş, câţiva dintre localnici par să îşi fi pierdut răbdarea. „Unul dintre drumurile spre sat a fost închis până când va fi construit podul de la marginea satului. Credeam că lucrările se vor încheia mai devreme. Poate se vor apuca de podul nostru la primăvară”, spune Vasile, unul dintre sătenii din Turdaş.


Nu au prins Strabag-ul din urmă
Maria Murariu, o altă localnică, pare însă mai puţin interesată de soarta viitoarei autostrăzi. „Nu ştiu cât o să ne schimbe nouă viaţa autostrada. Până acum, ne-am ales cu ceva bani de pe terenurile unde am avut holde şi pe care le-am dat la autostradă. Mai au găsit de muncă dintre tinerii din sat, constructorii ne-au făcut şi un drum prin sat, nu e rău, dar noi rămânem cu ale noastre”, spune, liniştită, femeia.

utostrada 23


Pe cea mai mare parte a tronsonului de autostradă Simeria Veche – Orăştie, asfaltul a fost turnat încă din primăvara anului trecut, însă pe alte porţiuni constructorii s-au mişcat mai încet. De asemenea, mai au de finalizat construcţia unor poduri şi podeţe, cel mai mare dintre ele, aflat în lucru, fiind podul de peste râul Strei (foto) de la Simeria Veche.


Dead-line: aprilie 2013
Firma Straco, cea care administrează  în prezent lucrările la tronsonul Simeria Veche - Orăştie, a intrat în insolvenţă din cauza problemelor financiare. „Continuarea proiectului nu este pusă în pericol. Există toate premisele ca al doilea operator, respectiv STRABAG, membru al asocierii, să termine lucrările. După cum am fost anunţaţi de reprezentanţii CNANDR şi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, tronsonul respectiv va fi finalizat până în luna aprilie a acestui an”, a precizat Sorin Vasilescu, prefectul judeţului Hunedoara.


Tronsonul de autostradă care va traversa judeţul Hunedoara are aproximativ 33 de kilometri. Valoarea contractului a fost de peste 220 de milioane de euro (cu TVA inclus), din care contribuţia Comisiei Europene este de 133,6 milioane de euro, prin programul ISPA 2004. Construcţia autostrăzii a început în luna aprilie a anului 2011. Autostrada Deva - Orăştie face parte din coridorul trans-european IV: Nădlac-Timişoara-Lugoj-Deva-Sibiu-Piteşti-Bucureşti-Constanţa

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite