FOTO Actorii Jeffrey Dean Morgan şi Aaron Eckhart filmează la Castelul Corvinilor. Ce mesaj le-a transmis fanilor starul din „Anatomia lui Grey”
0Mai multe săli din Castelul Corvinilor din Hunedoara sunt folosite, de astăzi, ca locuri de filmare pentru o reclamă în care vor participa actorii Jeffrey Dean Morgan, unul dintre protagoniştii serialului „Anatomia lui Grey”, şi Aaron Eckhart. Cei doi actori s-au cazat, însă, la Sibiu, pe durata filmărilor.
O reclamă la un joc on-line de strategie este filmată, timp de trei zile, în mai multe săli ale Castelului Corvinilor din Hunedoara, iar protagoniştii ei sunt actorii Jeffrey Dean Morgan, cunoscut pentru rolul său în serialul „Anatomia lui Grey”, şi Aaron Eckhart, celebru pentru rolul în blockbusterul „Cavalerul Negru”.
Jeffery Dean Morgan s-a fotografiat în faţa Castelului Corvinilor şi a publicat imaginea pe contul său de Twitter, adăugând mesajul: „Transilvania. Va trebui să termin povestea asta cu vampiri o dată pentru totdeauna. Sunteţi bineveniţi”
Cei doi actori americani s-au cazat la un hotel din Sibiu, pe durata filmărilor care vor dura trei zile. Staff-ul lor a dorit să păstreze confidenţailitatea asupra activităţilor acestora, susţin reprezentanţi ai Castelului Corvinilor, dar turiştii care ajung la Castelul Corvinilor în aceste zile ar putea să îi întâlnească. Monumentul istoric rămâne deschis publicului, cu excepţia sălilor unde au loc filmările.
Castelul de poveste al Huniazilor
Castelul Corvinilor a fost construit în secolul XV, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, când voievodul Transilvaniei a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-o fortăreaţă impunătoare, luxoasă şi indestructibilă în faţa atacurilor armate.
Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea. De-a lungul istoriei, arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate în la sfîrşitul secolului al XIX-lea. Reabilitarea din temelii a avut loc după ce, în 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor.
Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost atunci părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de renovare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, monumentul istoric se pregăteşte să intre într-o nouă etapă de restaurare, de această dată pe fonduri accesate prin programele Uniunii Europeană, potrivit autorităţilor locale.
Vă recomandăm şi:
Gabriel Bethlen (1580 - 1629) a condus Transilvania timp de 16 ani, într-una dintre perioadele cele mai tulburi dar şi înfloritoare din istoria ei şi a rămas unul dintre marile personalităţi din istoria românilor. Principele transilvănean a încercat să ajungă stăpânitor al Moldovei şi al Munteniei, pe care, potrivit istoricilor, ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia.
Elisabeta Szilagyi a ajuncat un rol important în cucerirea tronului Ungariei de către fiul ei Matia Corvin şi a contribuit la ascensiunea nobiliară a lui Ioan de Hunedoara. Totuşi, mai multe legende o înfăţişează într-o lumină nefavorabilă.
Nicolae Iorga a lăsat posterităţii unele dintre cele mai memorabile descrieri ale lui Ioan de Hunedoara şi ale lui Matia Corvin. Istoricul i-a prezentat pe voievodul Ioan de Hunedoara şi pe fiul său ajuns pe tronul Ungariei într-o carte publicată în 1906, cu titlul „Neamul Românesc şi Ţara Ungurească”, în care a relatat despre Hunedoara şi eroii ei.
Castelul Corvinilor din Hunedoara are o istorie de peste şase secole, iar în prezent este unul dintre cele mai vizitate monumente din România. Turiştii din toate colţurile lumii i-au trecut pragul şi au rămas impresionaţi de frumuseţea şi de legendele care circulă pe seama lui, însă multe dintre secretele fortăreţei au rămas necunoscute publicului larg.
Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, a devenit rege al Ungariei la vârsta de 15 ani şi a condus ţara timp de peste trei decenii, între 1458 şi 1490. A fost una dintre marile personalităţi din istoria Transilvaniei şi a Europei, deşi cercetătorii români nu l-au privit, în general, cu aceeaşi fascinaţie şi simpatie cu care este privit tatăl său.