Familie de urși cu guler alb filmată într-o pădure din România. Apariția extrem de rară i-a uimit pe rangeri VIDEO

0
Publicat:

Camerele de monitorizare a faunei sălbatice din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina au surprins o familie de urși cu guler alb (video), apariție extrem de rar întâlnită în România.

Urșii cu guler alb. Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.
Urșii cu guler alb. Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.

Doi urși cu guler alb au fost surprinși în imaginile înregistrate pe camerele de monitorizare a faunei sălbatice, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.

Urșii bruni, o femelă adult și un pui, se aflau într-o pădure din Munții Șureanu, pe teritoriul rezervației naturale. Rangerii spun că astfel de apriții sunt extrem de rare.

Animale sălbatice rare

„Chiar dacă la prima vedere ne ducem cu gândul că a apărut o specie nouă de urs asiatic sau poate că umblăm cu "ursul vopsit" în Parcul Natural Gradiștea Muncelului Cioclovina, realitatea este cu totul alta. Una din camerele de monitorizare faună montate de rangerii parcului au surprins o femelă din specia urs brun împreună cu puiul ei, ambele exemplare prezentând o caracteristică aparte a coloritului blănii, un guler alb în jurul gâtului. Acest fenomen este întâlnit destul de rar la specia urs brun”, arată reprezentanții parcului natural.

Potrivit oamenilor de știință, mulți urși bruni se nasc cu un guler alb în jurul gâtului, însă cu timpul pata dispare. Uneori genetica le joacă feste și animalelor sălbatice, care își păstrează coloritul odată cu înaintarea în vârstă.

Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, plin de comori ale naturii

Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina din Hunedoara se întinde pe aproape 40.000 de hectare, în Munții Șureanu, din mijlocul cărora izvorăște Streiul, râul legendar al Sargeției în care Decebal ar fi ascuns comorile dacilor.

Din Valea Streiului, care străbate aproape 90 de kilometri de la izvoarele aflate în apropiere de Sarmizegetusa Regia, până la întâlnirea apelor sale cu râul Mureș, pornesc cele mai multe drumuri și poteci spre atracțiile rezervației.

Relieful carstic din Munții Șureanu a favorizat apariția unor locuri spectaculoase, cum sunt numeroasele cascade și chei, dar și zeci de peșteri, avene, doline și ponoare modelate de apele de munte și de izvoarele subterane.

Pădurile au rămas însă marea bogăție naturală a ținutului din Munții Șureanu, ele acoperind peste două treimi din întinderea parcului național. Numeroase animale sălbatice trăiesc aici, netulburate de prezența oamenilor.

În vecinătatea întinderilor forestiere, câteva „sate-crâng“, locuite fiecare de câteva familii care se ocupă cu păstoritul, așezări înconjurate de păduri și de pășuni vaste, ocupă coamele dealurilor și platourile montane care se întind pe mii de hectare, la altitudini de circa 1.000 de metri.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite