Muntele sacru al dacilor redevine accesibil turiștilor. Cum arată drumul refăcut spre Vârful Godeanu FOTO

0
Publicat:

Traseul Sarmizegetusa Regia – Vârful Godeanu a fost restaurat de salvamontiști și angajații ai Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, astfel că „muntele sacru al dacilor” devine mai accesibil turiștilor în Hunedoara.

Traseul spre Godeanu a fost refăcut. Foto: PNGMC
Traseul spre Godeanu a fost refăcut. Foto: PNGMC

Vârful Godeanu (1.659 metri) a devenit cu timpul un simbol în ținutul cetăților dacice. Se află la circa două ore de urcuș din Sarmizegetusa Regia şi este considerat de unii istorici muntele sfânt al dacilor şi locul unde strămoşii noştri aduceau sacrificii lui Zamolxis.

Vârful Godeanu a fost înconjurat de cea mai mare concentrare de aşezări civile militare şi religioase descoperite şi cercetate din toată Dacia, iar la poalele sale se află cele mai multe sanctuare din toată Dacia. De asemenea, este singurul vârf vizibil de pe culmile cetăţilor dacice din zonă.

Traseul turistic care leagă Sarmizegetusa Regia de Vârful Godeanu a fost refăcut și a devenit mai accesibil și mai sigur pentru turiști.

„Echipa administrației Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina (PNGM-C), în parteneriat cu Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara, a finalizat cu succes refacerea segmentului de traseu turistic ce leagă Sarmizegetusa Regia de vârful Godeanu. Cu pasiune și determinare, colegii noștri și salvamontiștii au lucrat astfel încât acest colț de natură să poată fi parcurs în deplină siguranță. Marcat cu cruce roșie, traseul reabilitat deschide noi oportunități pentru iubitorii de natură și pasionații de drumeții montane. Fiecare pas pe acest drum înseamnă o călătorie nu doar în natură, ci și prin istoria noastră, înconjurată de peisaje pitorești”, a informat Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.

Timp de două zile, salvamontiștii și rangerii s-au aflat pe traseu pentru a-l curăța și marca. „Vom continua în perioada următoare să îmbunătățim infrastructura pentru orientare pe traseu, prin amplasarea unor plăcuțe indicatoare pe stâlpii existenți, pentru o vizibilitate și mai ridicată a direcției de urmat”, au completat reprezentanții rezervației.

Cum ajungem pe muntele sacru al dacilor

Două trasee turistice pornesc din satul Costești din Hunedoara spre Vârful Godeanu și pot fi parcurse pe jos, în 12 – 14 ore.

Unul dintre ele, marcat cu cruce roșie, urmează valea Grădiștii și traversează satele Costești și Grădiștea de Munte, bogate în vestigii antice, și cetatea dacică Sarmizegetusa Regia (video).

Parcurs pe jos, traseul durează 11–12 ore, însă cea mai mare parte a drumului, cei 18 kilometri între Costești și Sarmizegetusa Regia, a fost modernizată.

Din capitala dacilor, traseul spre Vârful Godeanu continuă pe jos, pe o cărare care pornește din capătul nordic al incintei sacre din Sarmizegetusa Regia. Turiștii urcă pe potecă, menținând coama dealului (muchia Cetății), prin pădure. După ce trec de această porţiune, urmează un urcuş accentuat pe muchia Căprăreața.

„Urcăm, mai departe, pe un drum de TAF menţinând culmea spre Piciorul Muncelului. La un moment dat, mai multe drumuri cotesc spre dreapta, nu urmăm nici unul din aceste drumuri, ci urcăm de-a dreptul prin păşune, dealul din faţă. În acest punct traseul întâlnește o stână pe partea stângă şi mai multe cărări adâncite pe dreapta. Înaintăm pe aceste cărări ce se desfăşoară deasupra pădurii de conifere iar spre dreapta se va vedea Vf. Godeanu. De aici traseul face legătura cu traseul magistral, bandă albastră”, arată Salvamont Hunedoara.

Al doilea traseu spre Vârful Godeanu, marcat cu bandă albastră pe fond alb, începe din zona podului peste râul Grădiștea din Costești, urcând spre cetatea dacică Blidaru, aflată pe culmea dintre valea Făeragului și valea Grădiștii.

Continuă apoi spre satul Târsa și străbate mai multe culmi din munții Șureanu, unele de peste 1.700 de metri altitudine, legate drumuri de plai, folosite din cele mai vechi timpuri de păstori.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite