EXCLUSIV: Mocăniţele hunedorene au fost trimise de la casat pe Coasta de Azur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape de a ajunge la fier vechi, două mocăniţe hunedorene au fost reparate şi deservesc în prezent un tronson din sudul Franţei. Occidentalii au ştiut să folosească din plin potenţialul turistic pe care mocăniţele hunedorene, puse în valoare, l-ar fi avut.

Singurele piese rămase intacte din ansamblul uriaş al mocăniţei hunedorene sunt două locomotive diesel, fabricate în Uzinele 23 August.

Aflate la un pas de a ajunge la fier vechi, împreună cu celelalte componente ale căii ferate înguste scoasă din uz în urmă cu aproximativ cinci ani, cele două garnituri au fost achiziţionate de o companie din Crişcior, condusă de omul de afaceri austriac Georg Hocevar.

„Locomotivele, vechi din 1976, care au circulat pe tronsonul de cale ferată îngustă Hunedoara - Govâjdia, au fost reparate şi apoi au fost trimise în Franţa, pentru a fi folosite de francezi, pe traseul Chemin de Fer - Provence, care porneşte din oraşul Nisa şi leagă Coasta de Azur de Alpii Maritimi”, a declarat Georg Hocevar, managerul firmei.

Cele două locomotive diesel se alătură mai multor astfel de piese care în ultimii zece ani au luat calea exportului pentru a fi folosite în proiectele turistice dezvoltate în state ca Austria, Croaţia sau Germania. Cele mai multe dintre garnituri au ajuns în Occident, după ce au fost achiziţionate de compania condusă de austriac. Pentru exportul a şase dintre locomotivele cu abur, Georg Hocevar a fost trimis în judecată, fiind acuzat că, împreună cu angajaţi ai Direcţiei de Cultură Hunedoara, ar fi făcut ilegal demersurile de export. Dosarul este judecat de magistraţii Judecătoriei Deva.

EXCLUSIV FOTOGALERIE: Imagini de colecţie din istoria mocăniţei de la Hunedoara

Turism reinventat în Hunedoara cu mocăniţe vechi de aproape un secol, din Austria

Profit occidental

Hunedorenii nu au ştiut să profite de oportunităţile pe care linia de cale ferată îngustă le-ar fi putut oferi pentru atragerea turiştilor. Este concluzia la care au ajuns iniţiatorii campaniei „Salvaţi mocăniţa hunedoreană”.

„Din păcate, cei care ar fi putut schimba soarta turismului hunedorean, prin refacerea acestui tronson al mocăniţei, nu au avut viziune. Acum costurile unui astfel de proiect sunt mult mai mari, pentru că doar terasamentul vechii mocăniţe s-a păstrat, dar sperăm ca autorităţile locale să poată obţine fonduri europene pentru acoperirea lor”, a spus Dan Bera, unul dintre susţinătorii campaniei.

Citește mai multe despre acest subiect în ADS HUNEDOARA

ADS Hunedoara

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite