EXCLUSIV: FOTOGALERIE Pe urmele comorii din Valea Rea, descoperită după ce flăcările aurului i s-au arătat unei femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar câteva familii mai locuiesc în Grădiștea de Munte, o veche așezare din zona Orăștiei, înființată în ținutul numit Valea rea. În locul unde legendele se confunde cu realitatea, astfel încât oamenii care îl stăpânesc par să se fi desprins din povești, a fost descoperită una dintre cele mai importante comori ale dacilor.

Valea Rea se deschide de-a lungul a șapte kilometri de drum șerpuitor printre dealuri acoperite de pădure, printre stânci abrupte și vârtoape.

De-o parte și de cealaltă a drumului forestier, care cotește pentru a se afunda spre munții îndepărtați cele mai multe dintre casele localnicilor au rămas părăsite. Unele s-au prăbușit sub apăsarea timpului, altele au fost doar invadate de buruieni și mucegai. Puțini oameni mai stăpânesc așezarea de la poalele munților, însă nimeni nu pare să mai cunoască de unde i se trage numele de “Valea Rea”.

Povestea oamenilor care supraviețuiesc izolați de civilizație, pe tărâmul dintre nori

FOTOREPORTAJ: Ţinutul locuit de daci, ascuns în Munţii Orăștiei, deasupra norilor

În urmă cu câțiva ani, sute de obiecte din aur și argint au intrat pe mâna căutătorilor de comori, pentru ca apoi să fie traficate pe piața neagră. I.A., una dintre femeile care locuiesc în zonă, a fost cea căreia i-a fost arătat locul comorilor. “Într-o noapte am văzut țâșnind vâlvătăile din pădure. Mai multe flăcări care luminau muntele.

Din bătrâni se spunea că în acea zonă fusese îngropată comoara lui Decebal. Eu nu am putut ține acest secret, iar unii dintre vecinii mai au săpat după aur în locul pe care l-am indicat și au descoperit comorile. Banii însă nu le-au adus fericirea”, a povestit femeia, care a locuit toată viața în acest ținut.

Valea rea.

Multe dintre piesele descoprite în Valea rea, inclusiv o căldare de galbeni (kosoni), fac obiectul unor dosare penale de crimă organizată, în care prejudiciile reclamate sunt de ordinul milioanelor de euro. O mare parte din pagubele produse de braconieri în zonă nu a mai fost recuperată de statul român.

Citește joi, în săptămânalul ADS Hunedoara, un reportaj despre misterele din Valea Rea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite