Enigma nedescifrată din jurul Castelului Corvinilor: cimitirul dacilor, plin de copii îngropaţi alături de arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cimitirul dacic din grădina Castelului Corvinilor a fost cercetat în anii 2000, când au fost scoase la iveală rămăşiţele a peste 50 de defuncţi, majoritatea copii. Unele morminte i-au uluit pe arheologi.

Castelul Corvinilor datează de la începutul secolului al XV-lea, însă în împrejurimile sale au fost descoperite o mulţime de vestigii ale unor aşezări dacice. Situl arheologic care a stârnit cele mai multe controverse, aflat în grădina fortăreţei medievale şi în veciătatea ruinelor cetăţii dacice de pe Dealul Sânpetru reprezintă o necropolă antică în care au fost înhumaţi zeci de copii. Campaniile de săpături începute în anii 1996, s-au oprit la mijlocul anilor 2000, dar descoperirile realizate de arheologii din Sibiu, Hunedoara şi Brăila au fost uimitoare.

Bebeluş înhumat împreună cu arme de luptă

Au fost scoase la iveală mai mult de 30 de morminte, unele în stare bună de conservare, în care se aflau rămăşiţele a peste 50 de morţi, majoritatea copii, cu vârste mai mici de 7 ani. Aproape jumătate dintre defuncţi nu împliniseră un an, afirmau arheologii. Mai mult, unul dintre morminte i-a uimit pe cercetători. Deşi era al unui bebeluş, împreună cu rămăşiţele umane au fost înhumate şi câteva arme.

„Cel mai bogat mormânt, poate de bebeluş, are şi cel mai variat inventar: un vârf de lance, un vârf de săgeată, un cuţit curb, două verigi, o mărgică, două piese din os decorate, două cupe de fructiere fragmentare şi, probabil, un denar de la Traian”, se arată în „Cronica cercetărilor arheologice din România”, informau arheologii în raportul publicat în „Cronica cercetărilor arheologice din România”, în urma săpăturilor din 2001 – 2002, coordonate de istoricul Sabin Adrian Luca.


Foto: cronica.cimec.ro.

La un alt mormânt, arheologii au stabilit că picioarele pruncului humat ar fi fost tăiate, iar o fibulă din bronz a fost găsită sub clavicula umărului stâng. Trupurile copiilor au fost înhumate fără a fi săpate gropi, ci doar au fost depuse în găurile din solul accidentat din dolomită şi acoperite cu pământ.

cimitir



„Descoperirile au confirmat faptul că nu s-au săpat amenajări în stâncă pentru înhumarea defuncţilor, dar s-au observat contururile unor alveolări, acolo unde stratul de pământ era mai gros; câteodată, ihumările sunt marcate şi acoperite de pietre. În toate cazurile a fost vorba de înhumări de copii mici; nu se pot face o serie de observaţii de detaliu întrucât, pe de o parte, scheletele de copii au suferit degradări serioase şi, pe de altă parte, terenul a fost bulversat în perioadele ulterioare. Inventarul descoperit, la defuncţi, ori în aceste grupări de piese, include, în marea lui majoritate, podoabe şi accesorii vestimentare, apoi câteva unelte ori arme, deci aceleaşi categorii de piese ca cele descoperite în campaniile trecute. Este vorba de fibule, cercei, pandantive, colane, brăţări, inele, verigi, mărgele, cuţite, vârf de lance etc., din bronz, fier, argint, sticlă, os ori lut. În zona cu depuneri s-au găsit şi rare fragmente de vase dacice, dar nu în legătură nemijlocită cu vreun schelet. Întrucât pe platoul din Grădina Castelului nu s-au găsit vestigii ale unor complexe de locuire, amenajări gospodăreşti ori gropi contemporane cu defuncţii, este dificil de precizat modul cum au ajuns ele aici.

cimitir

Toate piesele dacice aparţin sec. I a. Chr. – I p. Chr., iar cele cu o datare mai restrânsă (de ex. fibulele) aparţin celei de a doua jumătăţi a sec. I p. Chr.”, arăta raportul din 2003, publicat de arheologi în „Cronica cercetărilor arheologice din România”.



Descoperirea necropolei din grădina Castelului Corvinilor a confirmat importanţa acestui loc pentru civilizaţia şi viaţa spirituală a dacilor, susţineau arheologii. „Evidenţiem importanţa descoperirilor de epocă dacică, numărul depunerilor cu oseminte umane ridicându-se la 30, iar al indivizilor la minimum 54, din care 48 înhumaţi, iar 6 incineraţi. Precizăm că numărul copiilor este de 42, din care 40 sunt Infans I (0-7 ani), toţi înhumaţi, şi 2 Infans II (7-14 ani), unul inhumat şi altul incinerat! Inhumările de copii din campania 2006 prezintă aceleaşi caracteristici ca cele anterioare: depuneri în cavităţi naturale ale dolomitei, orientări diferite, lipsa vaselor ceramice şi prezenţa podoabelor şi accesoriilor vestimentare, datare similară”, se arăta în raportul cercetării arheologice din anul 2006.

Imagine indisponibilă

Împrejurările în care au murit copii au dat naştere mai multor ipoteze, una dintre ele fiind chiar sacrificarea acestora. Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din curtea Castelului Corvinilor păstrează în expoziţiile sale vestigii şi rămăşiţe umane din perioada dacică, descoperite în spatele castelului.

În Grădina Castelului Corvinilor au mai fost descoperite o serie de piese de armament, dar şi obiecte de podoabă asociate cu defuncţi înhumaţi şi incineraţi, obiecte din bronz, argint, sticlă şi chiar din aur. Şi tot în vecinătatea Castelului Covinilor au fost scoase la iveală mormintele unor războinici daci, incineraţi şi înhumaţi alături de armele lor.


Foto: cronica.cimec.ro.

cimitir

Vă recomandăm să citiţi şi:

Elisabeta Szilagyi, regina din Hunedoara. Zece mituri despre „mama-eroină“ care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei

Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o criptă veche de şase secole, construită pentru Ioan de Hunedoara

Cele mai ascunse secrete ale Castelului Corvinilor: domniţa decapitată, beciul celor uitaţi, omul găsit mort în fântână

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite