Directoarea de liceu şpăgară care lua 2.500 de lei pentru fiecare an de studiu fictiv. Cum ajungeau la Bac cei care nu au intrat vreodată într-o şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii au condamnat-o pe Maria Mia Albescu, director al Casei de Cultură din Petroşani şi fost manager al Liceului Apollonius, într-un proces în care a fost judecată pentru infracţiuni de corupţie. Ancheta arăta cum negocia acesta banii primiţi de la cei care voiau dovezi fictive că au absolvit clasele de liceu.

Maria Mia Albescu, managerul Casei de Cultură din Petroşani, a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi opt luni de închisoare, cu suspendare, pentru infracţiuni de fals material în înscrisuri, săvârşite în 2015, în vremea în care conducea Liceul Liceului Apollonius din Petroşani. Sentinţa este definitivă. La instanţa de fond, Mia Albescu a fost condamnată la 2 ani şi 10 luni de închisoare, de asemenea cu suspendare.
Marius Valentin Ilaş, un prieten de-al ei, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare, după ce prima instanţă îi aplicase o pedeapsă de 4 ani de închisoare. El a fost acuzat de omiterea a şase infracţiuni trafic de influenţă şi a uneia de dare de mită.

„În sarcina inculpatei Albescu Maria s-a reţinut faptul că, în cursul lunii iulie 2015, aceasta a pretins şi apoi a primit suma de 7.000 de lei de la inculpatul Ilas Marius Valentin, în schimbul întocmirii în fals, în calitatea sa director al unui liceu din municipiul Petroşani, a unor documente privind situaţia şcolară completă a unui martor denunţător, respectiv adeverinţă şi foaie matricolă, care atestau în mod nereal parcurgerea de către acesta din urmă a patru ani de studii liceale la unitatea respectivă de învăţământ, în perioada 2011 – 2015”, informau, în 2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti — Secţia de urmărire penală şi D.G.A. — Direcţia Generală Anticorupţie.

STENOGRAME

Ilas Marius Valentin i-a adus în vara anului 2015 directoarei Mia Albescu un „client”, dornic să ia Bacalaureatul deşi nu absolvise nici măcar clasa a IX-a. Între aceasta, intermediar şi viitorul absolvant s-a purtat următoarea discuţie:
„Ilas Marius Valentin: Eu vreau săptămâna viitoare să... neinteligibil... sfârşitul săptămânii ca să pot să-l înscriu la BAC.
Albescu Maria: Da, mă, aşa e!
Ilas Marius Valentin: Da! Ok.
Albescu Maria Dacă… neinteligibil… marţi o ai marţi. Da tre să ajung eu cu ele. Eu nu pot trimite la … neinteligibil…
Ilas Marius Valentin: Normal...
Albescu Maria: Aşa, şi fii atent... ei fac raportările cam pe luni, marţi... La bac! Înscrierile se fac… neinteligibil... până luni inclusiv. Pentru că eu fac raportările înaintea celorlalţi... O să pot să-l înscriu.
Ilas Marius Valentin: Păi ştiu că poţi să-l înscrii.
Albescu Maria: Vezi c-o să-l înscriu la profil economic ....
Ilas Marius Valentin: ...neinteligibil...
Albescu Maria: Da, da, la economic. Să fie absolvent de economic. Economic îi trebuie.
Ilas Marius Valentin: Da, da!
S.C.: Nu contează ... La mine contează..
Ilas Marius Valentin: Contează liceul..
S.C.: Să termin liceul şi să-mi iau Bac-ul.  

În ziua de 23 iulie 2015, orele 12.24.16, între Ilas Marius Valentin şi Mia Albescu se poartă următoarea convorbire telefonică, potrivit anchetatorilor:
„Ilas Marius Valentin: Mia, câţi bani trebuie să-ţi dau pe ăla?
Mia Albescu: Şapte cinci sute.
Ilas Marius Valentin: Aşa mult?
Mia Albescu: Auzişi?
Ilas Marius Valentin: Da. Da. Da.
Mia Albescu: Trebuie... Nu am cum să mă descurc altfel şi, după aia, îţi mai dau eu ţie pentru ce trebuie. Ştii?
Ilas Marius Valentin: Am înţeles. Bine.
Mia Albescu: Bine?
Ilas Marius Valentin: Da.
Mia Albescu: Na, bine! Bine! Bine!
Ilas Marius Valentin: Măcar şapte mii nu vrei?
Mia Albescu: Păi, nu-i vorba că nu vreau. Da. Lasă că după aia mă descurc eu. Lasă şapte atunci şi mă descurc, vorbim noi după aia. Bine.
Ilas Marius Valentin: Deci, şapte mii. Da?
Mia Albescu: Da. Da. Da. E bine şi-aşa.
Ilas Marius Valentin: Bine. Bine, şefa”.

Beneficiarul diplomelor s-a întâlnit în Petroşani cu persoana trimisă de Mia Albescu pentru a-şi lua documentele „prelucrate” de inculpată, în schimbul banilor, respectiv foaia matricolă şi adeverinţa ce atestau, în fals, parcurgerea a patru ani la Liceul Tehnologic Apollonius din Petroşani, în perioada 2011 -2015. Preţul unui an şcolar fictiv trecut în foaia matricolă era de 2.500 de lei, „clientul” achitând în total 10.000 de lei pentru documente, din care 7.000 au ajuns la Mia Albescu, iar restul la intermediar.

Mia Albescu a plecat de la conducerea Liceului Apollonius, dar a primit o funcţie de manager al Casei de Cultură din Petroşani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite