Despăgubiri record cerute de Ministerul Culturii traficanţilor de comori. Cum au fost motivate daunele pentru comoara dispărută de 30 de kilograme de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi-a motivat acţiunea în răspundere delicturală depusă la Tribunalul Hunedoara, împotriva a doi condamnaţi într-un dosar al traficului de tezaure dacice, prin care le solicită acestora daune de aproape patru milioane de euro, pentru o comoară dispărută.

Despăgubirile solicitate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale într-un dosar privind traficul de comori dacice furate din Sarmizegetusa Regia, se ridică la 3.899.353 de euro. Din această sumă 3.871.950 de euro reprezintă contravaloarea unui tezaur de 3.600 de monede antice Lysimach şi Pharnakes, din aur, furate de doi braconieri, din care autorităţile au recuperat 35 de monede, iar restul de circa 23.000 de euro este valoarea compensaţiei echitabile plătită de Ministerul Culturii pentru recuperarea unor bunuri.

Ministerul a cerut prin acţiunea în răspundere delicturală depusă la Tribunalul Hunedoara împotriva devenilor Darius Livviu Baci şi Mircea Mihăilă, să se constate prejudiciul cauzat patrimoniului cultural naţional mobil şi proprietăţii publice a acestuia şi ca aceştia să fie obligaţi la repararea în natură sau prin echivalent, prin plata despăgubirilor, a sumei de aproape patru milioane de euro.

„Împrejurarea că aceşti făptuitori şi-au însuşit bunuri din situri arheologice nu-i îndreptăţeşte pe aceştia să păstreze bunurile arheologice însuşite ilegal, ci îi obligă la repararea prejudiciului adus statului român, proprietarul de drept al siturilor arheologice de origine, clasate monument istoric, Sarmizegetusa Regia”, se arată în acţiunea depusă de minister împotriva lui Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă.

Braconieri de meserie
În 9 decembrie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat, definitiv, pe cei doi deveni, pentru infracţiuni de spălare de bani. Darius Baci a primit patru ani şi patru luni de închisoare, iar Mircea Mihăilă patru ani de închisoare. Procurorii au stabilit că, în perioada 1998 - 2009, cei doi au sustras şi valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Braconieri cunoscuţi ai cetăţilro dacice, Liviu Darius Baci şi Mircea Mihăilă au fost acuzaţi de furtul unui tezaur monetar de peste 3.600 de monede antice din aur. Comoara de 30 de kilograme de aur a fost găsită în Şesul Căprăreţei, în apropiere de zona sacră a Sarmizegetusei Regia. În perioada august 1998 - iulie 1999, cei doi au valorificat tezaurele monetare pe piaţa neagră prin intermediul unei filiere de traficanţi sârbi de antichităţi, la casele de licitaţii din Europa Centrală şi SUA, afirmă anchetatorii.

Un alt tezaur care ar fi fost traficat de cei doi a fost alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei din aur. A fost sustras în 2002 - 2003 din situl cetăţii dacice de la Căpâlna, cel mai probabil, şi recuperat de autorităţi, în urma unei anchete complexe. Liviu Darius Baci şi Mircea Mihăilă au mai fost acuzaţi şi de traficarea unui tezaur de 35 de denari romani din argint şi o tetradrahmă,descoperite în anul 2000 din punctul arheologic Dâncu Mare. Bunurile au fost recuperate şi se află la muzeul din Alba Iulia. Aproape 200 de kilograme de aur însumează tezaurele de monede şi artefacte antice furate de braconieri de-a lungul anilor, din siturile arheologice ale cetăţilor dacice, declara, zilele trecute, procurorul general al României, Augustin Lazăr, cel care în anii trecuţi a condus Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a coordonat anchetele privind traficul de comori.


Vă recomandăm şi:

Americanul care a vânat comori în Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în 1995: „M-a costat 3.500 de dolari expediţia, dar mi-a tăiat respiraţia ce am găsit acolo”

La începutul anilor 1990, ruinele aşezărilor antice din Hunedoara au devenit locuri ideale pentru vânătorii de comori din Occident. Un ziar american publica povestea unuia dintre americanii care au plătit sume importante pentru a participa la o expediţie cu un grup de detectorişti, în fostul oraş daco-roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Mafia aurului dacic, înţesată cu poliţişti şi securişti. Cum s-a transformat Sarmizegetusa Regia în noul El Dorado

Sarmizegetusa Regia a devenit un „El Dorado“ al căutătorilor de comori dacice. Fiecare descoperire a stârnit fascinaţia românilor, dar şi o muţime de controverse. Zeci de infractori, printre care s-au numărat şi foşti oameni ai legii, au creat o adevărată mafie a aurului dacic pe care l-a exploatat şi vândut în interes propriu, iar numeroase artefacte au dispărut definitiv de pe teritoriul ţării.

VIDEO Secretul celor 139 de Kosoni din aur găsiţi de copii într-o vizuină a fost aflat în anchetarea lui Adrian Stoicoi

Adrian Stoicoi, arestat preventiv într-un dosar în care a fost acuzat de infracţiuni legate de traficul de tezaure antice, a contestat decizia Judecătoriei Alba Iulia. Dosarul va fi soluţionat luni de Tribunalul Alba. Anchetarea sa are legătură cu găsirea unei comori de 139 de monede dacice din aur, tezaur descoperit de trei copii într-o vizuină de vulpe şi predat autorităţilor.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite