Cum s-a pregătit oraşul Deva pentru a-i întâmpina pe regele Mihai şi pe regina mamă Elena în 1940

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai şi regina mamă. Foto: BAR.
Regele Mihai şi regina mamă. Foto: BAR.

Arhivele Naţionale ale judeţului Hunedoara păstrează o serie de documente rare ce prezentau modul în care comunitatea din Deva se pregătea de vizita regelui Mihai şi a reginei mamă Elena, programată în luna noiembrie a anului 1940. Localnicii erau instruiţi să participe cu toţii la întâmpinarea regelui, iar oraşul era împodobit de sărbătoare.

Vizita pe care regele Mihai şi regina mamă Elena urmau să o facă în noiembrie 1940 în Deva a mobilizat întreaga suflare a oraşului. Arhivele naţionale din judeţul Hunedoara păstrează mai multe documente emise şi primite de Primăria Deva, în noiembrie 1940, în care erau prezentate pregătirile care trebuiau făcute în oraş, cu ocazia vizitei majestăţilor.

„Avem onoarea de a vă trimite alăturat programul sosirii şi primirii M.S. Regelui Mihai şi a M.S. Regina Mamă în Deva, în ziua de 9 noiembrie 1940, rugându-vă să binevoiţi a dispune ca toţi domnii funcţionari în subordine să fie conduşi de înlocuitorii şefului de autoritate în faţa Prefecturii, unde Poliţia de stat şi Poliţia legionară le vor indica locul unde se vor aşeza. Ţinuta va fi în mod obligatoriu haină închisă de sărbătoare, iar pentru soţiile funcţionarilor costum naţional. Domnii şefi de autorităţi se vor prezenta în sala festivă a Prefecturii unde vor primi pe Majestăţile lor. Întrucât înalţii oaspeţi vor fi găzduiţi timp de trei zile în Deva, de unde vor vizita diferite regiuni ale judeţului, întorcându-se înapoi în oraşul nostru, cu onoare vă rugăm a dispune ca domnii funcţionari să se găsească şi duminică dimineaţa în faţa Prefecturii, pentru a-şi arăta dragostea şi devotamentul faţă de Augustul Suveran şi Augusta Mamă”, informa Primăria Deva, într-o adresă trimisă mai multor instituţii din localitate, păstrată la Arhivele Naţionale, judeţul Hunedoara.

Organizare minuţioasă
Populaţia urma să fie mobilizată pe străzi, în întâmpinarea majestăţilor, iar cea mai mare parte a localnicilor era invitată în faţa Prfecturii.

„De-alungul Străzii 6 septembrie, de la barieră până în faţa Prefecturii, pe ambele părţi ale corpului acestei străzi, vor fi aşezaţi legionari şi elevi, la distanţă de câte 50 de metri, cu torţe aprinse. Între aceştia se vor aşeza soldaţi.

Publicul se aranjează pe trotuare. Pe Strada Regina Maria vor fi aşezaţi, între purtătorii de torţe şi trotuare, elevii şcolilor secundare (Şcoala Normală, Gimnaziul Industrial, Liceul „Decebal” şi liceul de fete). Autorităţile, cămăşile verzi şi delegaţiile ţărăneşti vor fi masate în piaţa din faţa Prefecturii, conform schiţei. Muzica va fi postată în faţa grupului de ţărani vizavi de intrarea în Prefectură. Domnii ofiţeri se vor aşeza în jurul rondoului din faţa Palatului Administrativ, iar autorităţile civile pe trotuar, în faţa arcadelor terasei Prefecturii. De sub terasa Prefecturii, la intrarea principală, elevii şi elevele de la şcoala primară, îmbrăcaţi numai în costume naţionale, vor forma un coridor până la scările principale din interiorul palatului. La sosirea Majestăţilor Lor se vor afla în faţa palatului, la descindere dl. Prefect, dl. comandant militar şi primarul oraşului. Domnii şefi de autorităţi se vor afla în sala festivă a Prefecturii, unde îi vor întâmpina (cor în sala festivă). Domnii funcţionari vor fi conduşi în grupuri compacte pe trotuar, în faţa Prefecturii, conform schiţei”, se arăta într-o adresă a Primăriei Deva, aflată la Arhive. De organizarea populaţiei se ocupau Poliţia de stat şi Poliţia legionară.

regele mihai

Sărbătoare pentru oraş
În aşteptarea regelui Mihai şi a reginei mamă Elena, oraşul era împodobit de sărbătoare. „Toate locuinţele vor fi iluminate cu lumină electrică şi casele pavoasate. La spitalul de stat va fi poartă de triumf. Prăvăliile vor fi închise la ora sosirii, dar vitrinele şi intrările vor fi bogat luminate şi ornate cu tablourile regale şi tricolor. Toate locuinţele particulare şi localurile publice situate pe străzile 6 Septembrie, Piaţa Unirii, Strada Regina Maria, Strada Aurel Vlaicu de la tribunal până la intersecţia cu Octavian Goga, Avram Iancu până colţ cu Andrei Şaguna vor fi iluminate cu lămpile electrice aprinse în toate încăperile dinspre stradă, de la orele 17:00, până la orele 22:00”, mai informa Primăria Deva, conform documentelor păstrate în Arhivele judeţului Hunedoara.

regele mihai

Mobilizaţi de primar
Primarul oraşului Deva trimitea un apel către cetăţenii oraşului să respecte îndatoririle trasate cu ocazia vizitei regale.

„Pentru a da dovada neţărmuritei noastre dragoste şi a profundului devotament faţă de Augustul Suveran şi Augusta Sa Mamă, fac un călduros apel la toţi cetăţenii acestui oraş să participe la primirea înalţilor oaspeţi, manifestându-ne sentimentele de căldură sufletească şi iubire cu care îi învăluim în drumul lor de recunoaştere a acestui colţ de ţară”, transmitea primarul George Drăgan, la 8 noiembrie 1940. Acesta îi chema pe deveni să îşi ilumineze încăperile dinspre stradă şi să pavoazeze cu drapele, covoare şi flori vitrinele magazinelor.

„Prin prezenţa noastră, de la mic la mare, la acestă manifestare de dragoste faţă de cei ce întruchipează mândria noastră naţională, vom arăta că înţelegem spiritul vremurilor noui, despre care credem că vor aduce o soartă mai bună şi un viitor de aur neamului nostru românesc”, transmitea primarul Drăgan.

regele mihai

Vă recomandăm şi:

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos”. Zece lucruri mai puţin ştiute despre voievod. „Lumea nu a mai cunoscut vreodată un asemenea om”

Ioan de Hunedoara a fost una dintre cele mai importante personalităţi din istoria poporului român. A fost numit „atletul lui Hristos”, de Papa Calixt al III-lea, pentru modul în care armatele sale au apărat lumea creştină de invaziile otomanilor, iar adversarul său cel mai de temut, Mehmed al doilea Cuceritorul, a spus, la moartea voievodului, că „lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.

Cea mai mare tragedie aviatică în Hunedoara: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor, în preajma avionului sfărâmat”

Cea mai mare tragedie aviatică petrecută pe raza judeţului Hunedoara a avut loc în 23 august 1940. Au murit 11 pasageri ai unui avion care transporta 20 de oameni şi care s-a prăbuşit în Munţii Apuseni, din cauza unor defecţiuni tehnice şi a vremii nefavorabile. Moţii din satele din nordul Hunedoarei au sărit în ajutor răniţilor.

FOTO Imagini de excepţie din Deva secolelor trecute: hanurile şi cârciumile celebre din istoria oraşului

Deva şi-a căpătat de-alungul secolelor trecute faima de oraş boem şi datorită numeroaselor hanuri şi localuri de petrecere. Stau mărturie pentru atmosfera tumultoasă a târgului ilustratele vechi şi relatările unor oameni importanţi din istoria Devei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite