Controversele taxei pentru camioane pe şoselele judeţene: drumul Hunedoara – Deva, motiv de ceartă între autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul judeţean Hunedoara - Deva este unul dintre cele mai aglomerate din judeţ.
Drumul judeţean Hunedoara - Deva este unul dintre cele mai aglomerate din judeţ.

Taxele instituite pe şoseaua Hunedoara – Deva au devenit motiv de neînţelegeri între reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara şi cei ai Prefecturii Hunedoara. Este cel mai tranzitat drum judeţean din Hunedoara, iar din această vară va deveni şi mai aglomerat, o dată cu reluarea transporturilor de zgură de pe haldele Hunedoarei pe şantierele viitoarelor tronsoane ale autostrăzii Deva – Lugoj.

Anul trecut, Consiliul Judeţean Hunedoara a instituit un regulament potrivit căruia proprietarii maşinilor grele, cu încărcătura de peste 5,5 tone pe ax, care folosesc drumurile judeţene, trebuie să plătească o taxă suplimentară de drum. Prefectura Hunedoara a intervenit şi a atacat decizia în justiţie, din cauza unor neclarităţi în formularea hotărârii adoptate de autorităţile judeţene.

Presiuni din partea fabricii de cablaje
Un alt motiv enunţat de reprezentanţii instituţiei au fost solicitările repetate ale conducerii unei fabrici de cablaje auto din Hunedoara, care foloseşte frecvent drumul judeţean Hunedoara – Deva. „Aspectele sesizate de agenţii economici din municipiul Hunedoara vizează creşterea costurilor de producţie, reclamând faptul că nu au rută alternativă pe care să-şi transporte mărfurile, fiind obligaţi să se deplaseze pe un sector de drum cu o restricţie a masei maxime admise pe osie sub limita naţională şi europeană, supuse unei supra taxări, ceea ce se reflectă în preţul final al produselor. Un agent economic din Hunedoara cu aproximativ 1.400 de salariaţi a menţionat, în cadrul discuţiilor, că ia în calcul o eventuală relocare a capacităţilor de producţie din cauza costurilor suplimentare de producţie”, preciza prefectul Hunedoarei, Sorin Vasilescu.

Hotărâre modificată
În prezent, regulamentul care prevede taxele pentru vehiculele grele care folosesc drumurile judeţene este suspendat, până la o decizie a instanţei cu privire la legalitatea lui. Totuşi marţi, CJ Hunedoara a modificat regulamentul, pentru a elimina ambiguităţile reclamate de Prefectura Hunedoara. „Taxele speciale de utilizare a drumurilor judeţene se instituie pentru persoanele fizice şi juridice care deţin/utilizează autovehicule care transportă bunuri divizibile provenite din exploatarea balastierelor, carierelor, material  lemnos, fier vechi, materiale provenite din haldele de steril, zgură şi pământ, care au masa maximă pe axă mai mare de 5,5 tone şi folosesc drumurile publice judeţene din judeţul Hunedoara”, a menţionat CJ Hunedoara, în noua hotărâre.

Cel mai probabil, regulamentul instituit de CJ Hunedoara va reintra în vigoare în următoarele săptămâni. Taxele suplimentare de drum au fost instituite pentru că în ultimii ani mai multe şosele judeţene au fost distruse de marii transportatori, fără ca aceştia să plătească pentru repararea lor, susţin autorităţile judeţene. Un exemplu a fost şoseaua Hunedoara – Deva. În vara anului 2012, zilnic sute de camioane încărcate cu zgură şi pământ o tranzitau spre loturile autostrăzii Deva – Orăştie. Transporturile de pe haldele de steril ale Hunedoarei spre celelalte loturi de autostradă aflate în lucru vor reîncepe în perioada următoare. În schimb, drumul nu a mai fost restaurat de mai bine de cinci ani. „Drumul judeţean 687 Călan – Hunedoara – Deva este inclus într-un proiect de reabilitare pe care îl vom depune în toamnă, pentru a accesa finanţări de la Uniunea Europeană pentru modernizarea lui. Sperăm ca execuţia lucrărilor să înceapă în 2015”, a spus Viorel Rotar, directorul tehnic al CJ Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

FOTO Improvizaţie mortală la intrarea pe Autostrada Deva - Sibiu, de pe DN 7

Şoferii mai au de aşteptat până când autorităţile vor reamenaja intrarea pe A1, dinspre Deva. În urmă cu doi ani, drumarii au găsit o soluţie de avarie pentru a face legătura dintre Drumul Naţional 7 şi tronsoanele autostrăzii Deva – Sibiu. A fost improvizat un aşa zis nod rutier, care însă îi nemulţumeşte pe şoferi. În zona "de risc" a DN7 accidentele rutiere care au loc frecvent.

Drumul spre Lacul Cinciş a devenit una dintre cele mai proaste şosele din judeţ

Lacul Cinciş, cea mai cunoscută zonă de agrement din îmrejurimile municipiului Hunedoara, este ocolit de un drum aproape distrus. Autorităţile nu au fonduri pentru a moderniza şoseaua, în schimb susţin că vor depune un proiect de reabilitare a drumului, prin care speră să acceseze fonduri europene.

CNADNR dă speranţe hunedorenilor: Deva şi Hunedoara pot fi racordate la Autostrada A1 printr-un nou nod rutier

Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România vor lua până la sfârşitul lunii o decizie privind legarea municipiilor Deva şi Hunedoara de Autostrada A1, printr-un nou nod rutier. Iniţial, potrivit preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, oficialii celor două instituţii au răspuns negativ cererilor autorităţilor din Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite