Columnă la Cioclovina pentru Nicholas Dimăncescu. Tânărul cineast american era fascinat de România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O columnă a fost ridicată la Cioclovina, în amintirea tânărului cineast Nicholas Dimăncescu. Născut în SUA, Nick era fiul consulului onorific al României la Boston și a murit la doar 26 ani.

Nicholas Dimăncescu, în România SURSA arhiva familială
Nicholas Dimăncescu, în România SURSA arhiva familială

Monumentul simbolic a fost amplasat la poalele stâncilor Cioclovinei, în amintirea regizorului Nicholas Demetrius Dimăncescu (1985-2011), care și-a pierdut viața în mod tragic, la doar 26 ani, prăbușindu-se de pe creste.

Stâlpul de lemn, împodobit cu sculptura unui balaur dacic, a fost amplasat în vecinătatea Peșterii Cioclovina, de foștii apropiați ai tânărului. El poartă următoarea inscripție: „Copleșit de frumusețea lumii de povață / Și întristat de zborul frânt pripit / Aflat-am căderea care înalță / Și bucuros m-am dus spre infinit”. 

Monument dedicat lui Nicholas Dimăncescu, decedat lângă Cioclovina. Sursa: Dan Dimăncescu
Monument dedicat lui Nicholas Dimăncescu, decedat lângă Cioclovina. Sursa: Dan Dimăncescu

Pe urmele strămoșilor, în ținutul dacilor

Nicholas Dimăncescu, un cineast româno-american, născut la 13 ianuarie 1985 în Lincoln, Massachusets (Statele Unite ale Americii), a murit la doar 26 de ani, prăbușit de pe stâncile Cioclovinei. El era fiul lui Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston, SUA. 

În primăvara anului 2011, tânărul venise împreună cu echipa sa de filmare în munții Șureanu, pentru a realiza un film documentar, numit „Decoding Dacia” în locurile stăpânite în trecut de daci, din jurul Sarmizegetusei Regia și al Peșterii Cioclovina – locuită din preistorie și folosită în urmă cu mii de ani ca sanctuar închinat divinităților.

„Scopul său a fost să aducă la viață peisajele și cultura ținuturilor dacice cucerite de împăratul roman Traian în anii 101-106 d. Hr. Acea sarcină l-a dus în Munții Carpați, bogați în peșteri ”dacice”, remarcați pentru fortărețele lor unice de munte și dealuri, care s-au dovedit o Nemesis de durată a Imperiului Roman”, informa echipa sa de la compania Kogainon Films.

Cununa de stânci a Cioclovinei. Foto: Daniel Guță
Cununa de stânci a Cioclovinei. Foto: Daniel Guță

Destinul tragic al lui Nicholas Dimăncescu

În după-amiaza de 22 mai 2011, o furtună s-a dezlănțuit peste munți, la Cioclovina, locul unde se afla echipa de filmare. Tânărul regizor a vrut să profite de spectacolul oferit de natură și și-a anunțat colegii că va urca pe crestele zidului uriaș de piatră, care se înalță la peste 100 de metri deasupra Cioclovinei.

A alunecat de pe stânci și s-a prăbușit în gol, de la peste 50 de metri, în apropiere de peștera pe care o îndrăgise și o explorase. 

Ultima imagine cu Nick - autoportret pe stâncile Cioclovinei SURSA Arhiva familială
Ultima imagine cu Nick - autoportret pe stâncile Cioclovinei SURSA Arhiva familială

Tânărul cineast, care primise în 2010 și cetățenia română, a fost înmormântat în orașul său natal, Lincoln. Piatra lui de mormânt din SUA poartă inscripţia „Spiritul lui dacic trăieşte“.

După dispariţia lui, prieteni din tribul indian Lakota au făcut o ceremonie tradiţională botezându-l „Războinicul fulgerului“, iar alţii au amenajat un mic parc memorial în SUA, transformând un teren viran în spaţiu cu flori, iarbă şi vegetaţie.

Peștera Cioclovina. Foto: Daniel Guță
Peștera Cioclovina. Foto: Daniel Guță

„Descoperind România, Nick a călătorit în propriul său ADN, în propriile vise care-l purtau în trecut. Pentru el, România avea totul. Aici şi-a cunoscut începutul şi aici şi-a aflat sfârşitul“, relata mama lui, Katherine, într-un reportaj publicat de adevarul.ro, după tragedia din 2011.

Peștera Cioclovina, sanctuar subteran

Peștrea Cioclovina din munții Șureanu se numără printre cele mai spectaculoase din România. A fost în urmă cu peste 3.000 de ani un sanctuar impresionant unde erau depuse ofrande unor zeităţi.

Rămășițele lor, peste 2.000 de mărgele de cihlimbar şi peste 1.000 de mărgele de sticlă, alături de numeroase obiecte de bronz și ceramice, de corn și cochilii de melc, au fost descoperite de arheologi. Peștera, legată prin izvoare și galerii subterane de Peșter Ponorici, se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina și este înconjurată de locuri istorice. 

De la poalele peșterii, potecile de munte duc spre cetățile dacice Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru și Piatra Roșie sau urcă la Troianul dacic – zidul antic de aproape doi kilometri care începe de la prăpastia Cioclovinei și coboară spre Peștera Ponorici. Alte cărări îi aduc pe călători în ținuturile pastorale Poiana Omului și Fundătura Ponorului, faimoase pentru spectacolul oferit de natură.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite