Sălbăticia din Munții Retezat și Șureanu. Stâncile din cele două rezervații, ocupate de vipere cu corn și marmote

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munții Retezat și Șureanu din Hunedoara au o faună sălbatică diversă, din care nu lipsesc viperele cu corn și marmotele. Turiștii care se aventurează în rezervații pot avea parte de întâlniri neașteptate.

Viperă cu corn în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina. Foto: Bogdan Luț
Viperă cu corn în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina. Foto: Bogdan Luț

Fauna bogată a rezervațiilor din munții Retezat și Șureanu le oferă oaspeților celor două ținuturi ocazia unor întâlniri neașteptate.

Bogdan Luț, ranger în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina (PNGM-C), a surprins în imagini o viperă cu corn, care se încălzea la soare, pe o stâncă de pe teritoriul ariei protejate. Imaginile au fost publicate pe pagina de Facebook a Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

Vipera cu corn (Vipera ammodytes) este o specie strict protejată la nivel național și internațional, amintesc reprezentanții rezervații. Nouă dintre speciile de reptile identificate în parc sunt strict protejate, șapte fiind specii de interes comunitar şi două de interes naţional.

„Dintre reptile, şarpele lui Esculap - Elaphe longissima este trecut pe lista roşie a reptilelor din Europa, beneficiind de altfel de o protecţie strictă”, informau reprezentanții PNGM-C.

Urșii, lupii, râșii, vulpile, dihorii, cerbii, căpriorii, jderii și hermelinele se numără și ele printre animalele adesea întâlnite în rezervația care ocupă circa 38.000 de hectare în Munții Șureanu.

Stâncile ocupate de marmote

Turiștii care urcă în zona alpină a munților Retezat pot avea parte de întâlniri inedite cu fauna sălbatică. La cinci decenii de când primele 20 de marmote au fost aduse în Parcul Național Retezat din Alpii Austrieci, numărul lor a ajuns la câteva mii, iar în prezent ele pot fi observate în toate văile şi căldările glaciare de sub Şaua Custurii până în căldarea lacului Zănoaga. Turiștii și angajații rezervației le-au surprins adesea în imagini.

Marmotă în Retezat. Foto: Claudia Danău, biolog PNR
Marmotă în Retezat. Foto: Claudia Danău, biolog PNR

„Dintre rozătoare, o prezență inedită în parc este marmota (Marmota marmota) observată de turişti în zona alpină a Retezatului, pe timpul primăverii, verii şi toamnei. Iarna, marmota, la fel ca şi alte specii din parc, hibernează în vizuini. Introdusă în anul 1973 în Rezervația Științifică Gemenele, în căldarea lacului Gemenele, a ajuns să se extindă în număr mare în toată zona alpină a Retezatului Central, în zona lacurilor glaciare şi a pajiştilor alpine, unde găseşte un mozaic de habitate propice hrănirii şi construirii de vizuini”, informează Parcul Național Retezat, care a publicat imagini cu marmotele.

Marmotele sunt rozătoare de talie relativ mare, care trăiesc în zone alpine, în colonii stabile sau solitar. Sunt foarte legate de locul de trai şi nu se depărtează mult de vizuini. Timp de aproape şase luni pe an, ele hibernează.

Parcul Naţional Retezat, cu o suprafață de aproape 40.000 de hectare are o faună diversă, care cuprinde peste 50 de specii de mamifere. Cele mai multe trăiesc în zone mai puţin explorate de oameni.

Munții sunt stăpâniți de urși, care în timpul verii își fac simțită prezența în apropierea stânelor, iar toamna ajung uneori în preajma livezilor mărginașe de la poalele munților. Cel mai adesea, urșii preferă pădurile liniștite, puțin umblate de oameni.

Lupii se deplasează pe distanțe mari, iar iarna se adună în haite, preferând zonele joase de la poalele munților.

Vulpile pot fi văzute uneori în preajma cabanelor și locurilor de popas, în căutarea hranei, sau în zonele de stâncărie.

Mistreții pot fi întâlniți în pădurile de fag sau în poienile molidișurilor.

Caprele negre ocupă în număr mare golurile alpine, piscurile și custurile munților, iar în timpul iernii coboară la etajul inferior al acestora în căutarea hranei.

Râsul și pisica sălbatică pot fi întâlnite în pădurile din Retezat.

„De asemenea se întâlnesc în parc ierbivore mari, cum sunt capra neagră Rupicapra rupicapra, cerbul Cervus elaphus şi căpriorul Capreolus capreolus. Carnivorele de mai mici dimensiuni cum sunt pisica sălbatică Felis silvestris şi mustelidele găsesc în diversele habitate ale parcului micromamifere care le asigură o parte din hrană”, arăta administraţia parcului național.

În anii ´30, în Retezat au fost aduși mufloni, însă încercarea de colonizare a acestora a eșuat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite