Cetatea Devei, restaurată cu întârziere. Va intra în circuitul turistic de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucările de restaurare a cetăţii medievale a Devei, reluate recent, vor fi finalizate cu o întârziere de aproape şase luni, în decembrie, au precizat reprezentanţii Primăriei Deva. Administraţia locală intenţionează ca după finalizarea proiectului de reabilitare a două dintre cele trei incinte ale sitului istoric să depună un nou proiect pentru cetate.

Proiectul de restaurare a două dintre cele trei incinte ale sitului Cetăţii medievale Deva a demarat în luna aprilie a anului trecut. Finanţat de Uniunea Europeană, proiectul cu o valoare de nouă milioane de euro urma să fie finalizat în luna iulie, potrivit informaţiilor oferite iniţial de Primăria Deva.

Timp cinci luni, din cauza iernii şi a vremii neprilenice din primăvară, lucrările de reabilitare a monumentului istoric au fost suspendate. Ele au fost reluate recent, iar autorităţile locale susţin că abia în luna decembrie, proiectul va fi finalizat. Astfel, Cetatea Devei va reintra în circuitul turistic abia din anul viitor.

Potrivit city-managerului Devei, Mihai Mica, administraţia locală a Devei pregăteşte un nou proiect prin care intenţionează, cu ajutorul finanţărilor externe, să restaureze şi Incinta unu a monumentului medieval, care nu a fost inclusă în actualul proiect UE. Costurile lucrărilor sunt estimate la peste şase milioane de euro.

Proiectul de reabilitare a zonei cetăţii are o valoare de 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală contribuie cu 13 milioane de lei. Municipalitatea este beneficiarul lucrărilor de restaurare a monumentului istoric. Autorităţile estimează că, după ce monumentul va reintra în circuitul touristic, numărul vizitatorilor care ajung pe cetate va creşte semnificativ.  


Vă recomandăm şi:

Misterul sfinţilor care vegheau asupra oraşului Deva de pe Dealul Cetăţii           Unul dintre locurile cele mai misterioase ale municipiului Deva se numeşte „La sfinţi”. Este o stâncă a dealului pe care a fost ridicată cetatea medievală Devei, pe care în trecut fuseseră ridicate trei statuete ale unor sfinţi catolici. Statuetele nu au rezistat trecerii timpului, iar ultima dintre ele a fost doborâtă înainte de 1989.

FOTO Castelul bântuit, cetatea infestată de vipere. Cum au descris vedetele Travel Channel excursia în Hunedoara           Realizatorii seriei de documentare Ghost Adventures, difuzată de Travel Channel, au dedicat un episod special Castelului Corvinilor din Hunedoara, care va fi prezentat de postul TV în seara de Halloween.

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului          Un publicist şi geolog englez a dezvăluit într-un jurnal de călătorie apărut în Londra, în 1862, cât de mare a fost şocul primelor sale întâlniri cu comunităţile de ţigani care locuiau în tabere de corturi pe malul râurilor Mureş şi Strei şi la marginea orăşelelor hunedorene ale secolului XIX.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite