Cetatea Blidaru, vandalizată. Autorităţile acuză lipsa personalului pentru paza şi îngrijirea siturilor dacice

0
0
Blocuri antice scrijelite la Cetatea Blidaru. Foto: CJ Hunedoara
Blocuri antice scrijelite la Cetatea Blidaru. Foto: CJ Hunedoara

Autorităţile judeţene din Hunedoara dau vina pe lipsa personalului necesar pentru paza şi îngrijirea cetăţilor dacice, după ce aşezarea de la Blidaru a fost vandalizată.

Un motiv pentru care s-a ajuns la vandalizarea cetăţii dacice Blidaru este lipsa personalului care ar fi trebuit să se ocupe de paza şi îngijirea sitului UNESCO la fel şi al celorlalte aşezări dacice din Munţii Orăştiei, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.

Cetatea dacică Blidaru a fost profanată de amatorii de ritualuri mistice. Distrugeri iremediabile în situl UNESCO

Patru cetăţi dacice unice în lume. Ce se întâmplă cu locurile pline de enigme din Munţii Orăştiei VIDEO

Consiliul Judeţean Hunedoara, administrator al cetăţii dacice Blidaru, a sesizat Ministerul Culturii, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, cu privire la faptul că pe montanţii laterali ai porţii cetăţii dacice Costeşti – Blidaru au fost desenate două rozete florale cu diametrul de 25-30 centimetri.


Rozeta florală scrijelită la Blidaru. Foto: Aurora Peţan. Facebook

cetatea blidaru profanata foto aurora petan


„Dincolo de natura penală a acestei acţiuni, CJ Hunedoara condamnă actul de vandalism şi atrage atenţia că acest gest inacceptabil a fost posibil în contextul întârzierii  suplimentării personalului necesar bunei administrări a monumentelor”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Au cerut 30 de posturi pentru administrarea monumentelor

Potrivit reprezentanţilor CJ Hunedoara, în urma consultărilor cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), din iunie 2020 Consiliul Judeţean Hunedoara a transmis Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) solicitarea pentru suplimentarea cu 30 de posturi pentru personalul ce trebuie angajat în scopul protejării, conservării şi punerii în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

„În 10 iulie 2020, CJ Hunedoara a revenit cu o nouă adresă prin care se prezintă structura organizatorică propusă pentru administrarea cetăţilor dacice. Urmare a acestui demers, prin adresa nr. 99294/31.07.2020, MLPDA a comunicat CJ Hunedoara că nu poate da curs solicitării privind aprobarea înfiinţării unor posturi suplimentare”, a transmis CJ Hunedoara.În 8 aprilie, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Institutul Naţional al Patrimoniului au transmis Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei o adresă comună prin care solicită aprobarea majorării cu 30 de posturi a numărului maxim ce pot fi încadrate la nivelul administraţiei judeţene, în contextul preluării în administrare a cetăţilor Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Luncani - Piatra-Roşie şi Băniţa. Până în prezent, CJ Hunedoara nu a primit un răspuns, se arată în acelaşi comunicat.

În ianuarie 2021, a fost înfiinţată Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) a Judeţului Hunedoara, în urma fuziunii prin contopire a Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice cu Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a Judeţului Hunedoara. „În cadrul şedinţei ordinare a CJ Hunedoara din data de 22 aprilie 2021, va fi supus dezbaterii şi aprobării bugetul DGAMPT Hunedoara care cuprinde şi sumele necesare asigurării serviciilor de pază la toate cele cinci cetăţi dacice”, a transmis CJ Hunedoara.

Vă recomandăm să citiţi şi:

A doua cădere a Sarmizegetusei Regia. De ce s-a degradat rapid cel mai valoros sit antic din România

Tenebrele cetăţilor dacice, dezvăluite de Vladimir Brilinsky, omul care a găsit matriţa unică în lume

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Mai multe - Hunedoara

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite