Video Cerișor, satul pitoresc din Munții Poiana Ruscă, înconjurat de mari rezerve de talc și dolomită VIDEO

0
Publicat:

Minele de talc din Lelese și Cerișor, Hunedoara, au funcționat până în anii 2000, iar după închiderea lor, localnicii au revenit la ocupațiile arhaice dinaintea epocii mineritului. Liniștea a cuprins satele de munte din Hunedoara.

Mai puțin de 100 de oameni trăiesc în satul Cerișor din comuna Lelese (video), Hunedoara, aflat pe o culme din Munții Poiana Ruscă, la circa 30 de kilometri de municipiul Hunedoara.

Despre numele satului atestat din secolul al XV-lea, atunci ca Chereswor, se spune că ar veni de la cer, datorită culmii pe care a fost înființat, „mai aproape de cer” decât alte așezări din Ținutul Pădurenilor.

O barză și-a găsit refugiu pe o casă veche din Cerișor. Foto: Daniel Guță
O barză și-a găsit refugiu pe o casă veche din Cerișor. Foto: Daniel Guță

Unii istorici susțin însă că, în realitate, numele locului vine de la cireș, iar de-a lungul timpului, fiind transcris greșit în documentele administrative din Transilvania, a ajuns la forma actuală.

Satul minelor de talc din Hunedoara

Drumul spre așezarea pitorească din Ținutul Pădurenilor pornește din Centrul vechi al Hunedoarei, pe valea Cernei până la Teliuc. Traseul continuă de aici în dreapta, pe șoseaua case se afundă în valea adâncă a Govâjdiei (Runcului), umbrită de pădure și de șirurile de stânci.

Călătorii lasă în urmă Furnalul din Govâjdia, din dreptul căruia un alt drum cotește pe valea Runcului, spre satul Runcu Mare. După alți trei kilometri de mers prin pădurile împânzite de ruine miniere și ale unei vechi căi ferate, intră pe teritoriul comunei Lelese, cunoscută și ea pentru zăcămintele bogate în talc. 

De aici, un drum asfaltat, desprins din șoseaua spre Lelese, urcă abrupt pe coastele dealului, până în satul Cerișor din Hunedoara. Înainte de a intra în sat, drumul de munte trece prin dreptul fostelor mine și cariere de talc de la Cerișor și prin zona vechii cariere de dolomită de la Crăciuneasa.

Minele de talc din Hunedoara, o istorie de peste un secol

Minele de talc de la Cerișor și cariera de dolomită din vecinătatea lor au fost deschise în jurul anului 1912. După Al Doilea Război Mondial au fost extinse, iar sute de muncitori au fost aduși să lucreze pe valea Govâjdiei.

O fostă mină de talc din comuna Lelese. Foto: Daniel Guță
O fostă mină de talc din comuna Lelese. Foto: Daniel Guță

„De prin anii ‘50 satul Cerișor a început să prospere. A fost electrificat, iar oamenii au început să își ridice case noi, mai trainice decât cele vechi, de lamn, care erau acoperite cu paie. Lucrau la minele din minele din Cerișor, Lelese, Ghelari și Teliuc ori în combinatul siderurgic din Hunedoara. Munca devenise mai ușoară, după mecanizarea exploatărilor, iar minereul scos din munți era transportat la noua fabrică de talc și dolomită de la Zlaști, Hunedoara”, își amintește Gheorghe, unul dintre foștii mineri din Cerișor.

În anii ’70, aproape 40.000 de tone de talc se scoteau de la minele din comuna Lelese.

„Pe măsură ce a crescut cererea și s-a dezvoltat infrastructura, cantitățile de talc extrase au fost tot mai mari. După ce zăcământul de talc din cariere a dat semne de epuizare, s-a trecut la exploatarea subterană, mult mai complexă, mai periculoasă și mai costisitoare. Dar nevoia de talc fiind tot mai mare a impus și acest mod de exploatare, investițiile fiind susținute de stat”, amintea cercetătorul Rusalin Ișfănoni, în Monografia comunei Lelese (2018).

Satul din comuna Lelese, cufundat în liniște

Exploatările au intrat în declin în anii următori și au fost închise până la sfârșitul anilor 2000.

La două decenii de la sfârșitul epocii mineritului din Munții Poiana Ruscă, satul Cerișor din Hunedoara a rămas locuit în mare parte de vârstnici, în timp ce alte gospodării sunt deținute de familii mutate între timp în Hunedoara. Străzile sale, asfaltate, sunt mai tot timpul pustii.

Cariera de la Crăciuneasa. Foto: Daniel Guță
Cariera de la Crăciuneasa. Foto: Daniel Guță

„Avem mici grădini, mai crește animale, iar cei care au pensii o duc un pic mai bine. Locurile sunt frumoase și tot mai căutate de turiști, dar nu prea au ce face aici, în afară să admire peisajele”, spune o localnică din satul Cerișor din Hunedoara.

În apropiere de Cerișor, satul Lelese (video) a păstrat și el rămășițe ale industriei talcului. Clădirile minei de talc de la Lelese, părăsită din anii 2000, se înfățișează călătorilor, pe drumul care urcă în comuna Lelese, din valea Runcului (satul Runcu Mare).

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite