Celebra universitate Stanford din SUA îşi deschide laboratorul de nanotehnologie pentru elevii din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din Hunedoara vor avea ocazia unui tur al laboratorului de nanotehnologie din Stanford University, San Francisco, una dintre cele mai prestigioase universităţi din Statele Unite ale Americii. Evenimentul va avea loc vineri şi este organizat de cercetătorul Ludwig Galambos, născut în Hunedoara, cel care a inventat o fotodiodă ce ar putea reda orbilor vederea.

Cercetătorul Ludwig Galambos, un hunedorean plecat în urmă cu 27 de ani în Statele Unite ale Americii, devenit profesor la Stanford University şi inventator al unei fotodiode menită să le redea orbilor vederea, a lansat o invitaţie inedită elevilor din oraşul său natal, Hunedoara. Vineri seara, elevii hunedoreni vor intra în direct cu specialişti de top în IT şi bio-inginerie de la Stanford University, una dintre cele mai prestigioase universităţi din Statele Unite ale Americii.

Specialiştii universităţii din California îşi vor prezenta universitatea şi un laborator de nanotehnologie, dar şi felul în care folosesc tehnica de ultimă oră pentru realizarea celor mai inovative proiecte.

Ludwig Galambos este cercetător în nanotehnologie şi IT. S-a stabilit în Statele Unite ale Americii, dar Hunedoara a rămas pentru totdeauna în inima lui. Cercetătorul a vizitat, în acest an, atelierele colegiului din Hunedoara, unde în fiecare sâmbătă au loc cursuri în cadrul unei campanii inedite pentru combaterea abandonului şcolar. A fost impresionat de performanţele elevilor instruiţi de profesorul Mircea Nistor.

O experienţă în lumea nanotehnologiei

„Am fost realmente impresionat să văd ce pot să realizeze copiii din mai nimic şi l-am adus şi pe fiul meu să vadă condiţiile în care se lucrează în laboratoarele de liceu din România. Sunt nişte copii extraordinari! I-aş lua pe toţi cu mine în State să vadă cum e acolo, dacă aş putea! Pentru ei, ar fi o şansă extraordinară!”, a spus Ludwig Galambos.

„După ce a văzut ce au reuşit să realizeze copiii în laboratorul nostru modest de informatică, ne-a propus să intrăm în legătură «live» cu unul dintre laboratoarele lor ultradotate, ca să vedem ce fac şi ei pe-acolo”, a declarat Mircea Nistor.

„Noi ne zbatem aici, cu mjloacele obişnuite, dar s-ar putea ca în urma videoconferinţei cu Universitatea din San Francisco, să se aprindă ideea de a-şi dori cu mult mai mult decât au văzut până acum”, a completat profesorul de informatică şi astro-fizică Mircea Nistor (foto), cel care împreună cu Ludwig Galambos va organiza evenimentul.

image

S-au pregătit pentru conexiune
Comunicarea între Stanford University şi colegiul hunedorean este posibilă prin intermediul internetului. Elevii vor folosi o aplicaţie numită Zoom, care oferă o calitate bună a sunetului şi permite teleconferinţe cu un număr nelimitat de participanţi. Profesorul Mircea Nistor a făcut, luni seara, o probă tehnică, pentru a se convinge că tehnologia pe care intenţionează să o folosească va funcţiona vineri seara, cu începere de la ora 19, când îi aşteaptă pe toţi elevii pasionaţi de fizică, informatică şi bio-inginerie în fosta sală de sport a colegiului hunedorean, transformată de câţiva ani, în cel mai ingenios laborator de fizică din oraş.


Vă recomandăm şi:

Şcoala de sâmbătă: cum sunt atraşi elevii din Hunedoara să prindă drag de lecţii

Vechea sală de sport a Colegiului Naţional de Informatică “Traian Lalescu” din Hunedoara a fost transformată într-un atelier, unde în fiecare sâmbătă câteva zeci de elevi îşi petrec dimineaţa, lucrând la proiecte şcolare inedite. Lecţiile de chimie, fizică, biologie şi informatică sunt predate “altfel” adolescenţilor veniţi la şcoala de weekend.

Elevii hunedoreni incluşi în campania "Descoperă" învaţă chimia prin experienţe inedite realizate în laborator

Cei 60 de elevi hunedoreni incluşi în Campania “Descoperă” au continuat activităţile din laboratoarele Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, menite să demonstreze că mersul la şcoală poate fi o adevărată aventură.

Inovaţia unui elev, premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a creat ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze

Invenţia unui adolescent de 17 ani, din Deva, a fost premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a conceput ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze. A fost şi premiantul săptămânii, în cadrul campaniei “Premianţii fără premii”, organizată la Deva.

Premiantul săptămânii: Raul Oaida, tânărul care a impresionat lumea cu proiectele sale ingenioase

Raul Oaida (20 de ani) a construit un motor cu reacţie adaptabil pentru biciclete şi o maşină din piese Lego, propulsată cu ajutorul unui sistem bazat pe folosirea aerului comprimat. Este un tânăr energic şi inventiv, iar iniţiatorii campaniei „Premianţii fără premii” vor să îi răsplătească ingeniozitatea şi performanţele, printr-un gest simbolic.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite