Video Cel mai spectaculos castel din Țara Hațegului, rămas în ruină. Ce se va întâmpla cu moșia grofilor VIDEO
0De peste două decenii, Castelul Nalați Fay din Hațeg a rămas pustiu. Deși a intrat în grija statului român de peste un an, românii mai au de așteptat până când fosta moșie a grofilor va fi revitalizată.
Castelul Fay din Nalați (Hațeg) și terenurile din jurul său au trecut în proprietatea orașului Hațeg în urmă cu un an, la finalul unui proces îndelungat câștigat de statul român cu presupușii moștenitori ai familiei care l-a stăpânit înainte de naționalizarea din 1948.
În ultimele două decenii, conacul înconjurat de un parc dendrologic (video) a fost lăsat să se ruineze. În acest timp, autoritățile locale nu au putut interveni pentru conservarea monumentului istoric, nefiind proprietare ale clădirii disputate în instanță.
Vechea moșie a grofilor din Țara Hațegului a continuat să se degradeze și după ce, în vara anului 2022, a revenit în patrimoniul statului român. O parte din acoperișul castelului s-a prăbușit în toamna anului trecut. Abia recent, autoritățile au făcut primii pași pentru revitalizarea fostei moșii.
Castelul ruinat din Țara Hațegului
În iulie 2023, terenul de 7.5 hectare din jurul fostului castel al familiei Fay a intrat în domeniul privat al orașului Hațeg, printr-o hotărâre a administrației locale din Hațeg.
„Pe o parcelă ne dorim amenajarea unui dino-parc, (n. r. parc cu tematica dinozaurilor). Iar castelul sperăm că va fi restaurat cu ajutorul fondurilor europene, pentru care așteptăm deschiderea ghidurilor de finanțare”, spune Adrian Pușcaș, primarul orașului Hațeg.
Castelul Fay din Nalați a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea și s-a numărat printre cele mai spectaculoase clădiri de epocă din Țara Hațegului.
Mai multe familii înstărite s-au aflat în proprietatea lui, iar printre locatarii faimoși ai castelului s-ar fi numărat, potrivit unor publiciști, și legendarul conte Nopcea, numit și „Față Neagră”, pentru că, potrivit legendei, conducea o bandă de tâlhari la drumul mare.
La începutul secolului XX, aici locuiau contele Victor Fay și soția acestuia, Blanka, provenită din familia nobiliară Teleki. Cei doi au avut o fiică pe nume Blanka Clementina (Pekri), decedată în 1960. Presupușii urmași ai familiei Fay au revendicat castelul, după 1990, însă în final instanțele au arătat că nu aveau dreptul la moștenire.
Castelul Fay din Nalați a fost naționalizat de regimul comunist și transformat în preventoriu TBC pentru copii și apoi în secție de neuropsihiatrie a spitalului din Hațeg.
Terenurile fostei moșii au fost folosite în agricultură, iar parcul dendrologic care înconjura clădirea cu două etaje a continuat să fie îngrijit până la sfîrșitul anilor ’90. De atunci, atât vechiul castel, cât și anexele sale au fost abandonate, iar localnicii le-au produs distrugeri iremediabile.