Castelul unui spion faimos, renăscut din ruină. Transformarea uimitoare a clădirii de patrimoniu VIDEO

0
Publicat:

Lucrările de restaurare a Castelului Nopcsa (video) din județul Hunedoara au ajuns la final, iar din această vară turiștii îl vor putea vizita. Monumentul și-a recăpătat strălucirea de la începutul secolului trecut.

Castelul Nopcsa din Hunedoara a fost restaurat, după două decenii în care a fost lăsat în ruină.

În ultimii trei ani constructorii au refăcut interioarele clădirii de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, au restaurat fațadele și acoperișul, i-au înlocuit tâmplăria și instalațiile degradate, iar în următoarele săptămâni vor finaliza amenajarea curții monumentului istoric din satul Săcel, aflat la circa 10 kilometri de Hațeg.

Castelul Nopcsa. Foto: Daniel Guță
Castelul Nopcsa. Foto: Daniel Guță

„Castelul Nopcsa va reintra în circuitul turistic din această vară după recepția lucrărilor. El va avea spații muzeale dedicate fostului său proprietar, Franz Nopcsa, și spații cu alte utilități. Vrem ca în curte să amenajăm o grădină de trandafiri”, spune Costel Avram, administratorul public din cadrul Consiliului Județean Hunedoara, instituția care a derulat lucrările de restaurare a monumentului istoric.

Până în anii ’20, castelul aflat la poalele Retezatului a aparținut familiei Nopcsa, una dintre cele mai bogate din Transilvania secolelor trecute. Era considerată una dintre cele mai luxoase clădiri din Țara Hațegului, împânzită de moșiile fastuoase ale familiilor nobiliare cu origini în Evul Mediu.

Castelul unde Franz Nopcsa a fost linșat

Aici a locuit ultimul descendent de renume al familiei nobiliare, Franz Nopcsa (1877–1933), omul de ştiinţă care a descoperit și cercetat fosilele de dinozauri pitici din Ţara Haţegului.

În Primul Război Mondial, savantul a fost agent secret al austro-ungarilor, iar castelul a fost folosit ca un loc de pornire al misiunilor sale periculoase, în ţinuturile Retezatului, atunci zona de frontieră dintre Transilvania şi România.

Nopcsa, care avea misiunea să strângă informații despre poziția trupelor române aflate în regiune, activa sub numele de Petre Gorlopan, având documente false şi pretinzându-se păstor în slujba unor proprietari din Poiana Sibiului.

Membrii ai familiei Nopcsa: Laszlo, Franz și Francisc. Wikipedia.
Membrii ai familiei Nopcsa: Laszlo, Franz și Francisc. Wikipedia.

În 1916, Nopcsa a încercat chiar să oprească trupele române de a intra în zona Hațegului, prin Retezat, aruncând în aer de drumuri din munţi şi punând la cale un atentat cu explozibil fixat pe versanţii Retezatului, într-una din trecătorile pe care credea că le va folosi armata română.

Într-una din misiunile sale din munți, Nopcsa, care trebuia să își întâlnească omul de legătură din România, s-a rătăcit în Retezat din cauza viscolului și a fost la un pas de moarte. După război, a fost reabilitat, însă odată întors la castelul său din Săcel, a fost ținta răzbunării localnicilor, care l-au atacat cu pietre și furci și au fost la un pas să îl linșeze.

Castelul din Țara Hațegului, devastat de mai multe ori

Franz Nopcsa s-a sinucis în 1933, într-un hotel din Viena, după ce îşi împuşcase mortal asistentul personal, pe albanezul Bajazid Doda, cel care îi fusese credincios în ultimele decenii de viaţă.

Din anii '20, castelul său a ajuns pentru câțiva ani în posesia statului român. A fost revendicat apoi de o rudă a lui Nopcsa, iar după Al Doilea Război Mondial a fost devastat, iar miile de cărți valoroase din biblioteca sa au fost puse pe foc.

Castelul a fost naţionalizat şi transformat de autoritățile comuniste într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale.

Clădirile și anexele sale au fost folosite până la sfârşitul anilor ’90, apoi au fost abandonate și din nou devastate de localnici, așa cum s-a întâmplat și cu alte castele din Hunedoara.

În anii 2000, Castelul Nopcsa a ajuns în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, care l-a ținut în conservare, timp de peste un deceniu.

Din 2019, instituția beneficiat de o investiție de circa două milioane de euro, accesați prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru reabilitarea monumentului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite