Castelul medieval din România ce atrage toate privirile. Se așteaptă noi descoperiri VIDEO

0
Publicat:

Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost restaurat (video), cu fonduri europene, însă investițiile în cel mai popular monument din vestul României vor continua. Schelele au fost așezate deja pentru noile lucrări, care vor dezlega unele dintre misterele edificiului.

Castelul Corvinilor din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost construit în secolul al XV-lea și se numără printre puținele castele medievale din România care au rezistat trecerii timpului, păstrându-se integral cu arhitectura din epocile trecute.

Asediat în trecut, mistuit de incendii și lovit de intemperii, Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost readus la viață de mai multe ori de-a lungul istoriei sale de peste cinci secole.

A trecut prin restaurări ample în secolele al XVII-lea, al XIX-lea și în secolul trecut, însă cele mai recente lucrări, derulate în perioada 2019 – 2024, i-au readus strălucirea pe care o avea în vremea Huniazilor.

Restaurarea Castelului Corvinilor din Hunedoara

Lucrările de restaurare finanțate cu fonduri europene au fost finalizate la începutul acestui an.

Investiția de cinci milioane de euro a scos la lumină spații necunoscute turiștilor, au repus în valoare câteva dintre turnurile sale, greu accesibile în trecut și extrem de degradate, ca Turnul Nje Boisa. 

Curtea interioară a castelului Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Curtea interioară a castelului Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Au dus și la refacerea celor mai valoroase fresce medievale cu caracter laic din Transilvania – picturile din secolul al XV-lea care redau povestea lui Ioan de Hunedoara – și la curățarea fațadelor castelului, acoperite de praful industrial și cenușa ultimului secol de metalurgie din Hunedoara.

În total, au fost renovate peste 20 de spații de la toate nivelurile monumentului istoric, cele mai importante fiind: Loggia Matia, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor, Sala Dietei, Turnul Capistrano, Atelierele, Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Turnul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Galeria suspendată şi Turnul Nje Boisa.

Sala Dietei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Sala Dietei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Actualul proiect de restaurare, tocmai încheiat, a adus modificări semnificative în ceea ce privește circuitul de vizitare a Castelului Corvinilor. Astfel, prin refacerea unor planșee dispărute de-a lungul timpului și prin deschiderea unor goluri de ușă obturate în special în secolul al XIX-lea, putem vorbi la Castelul Corvinilor din Hunedoara de un circuit de vizitare efectiv prin interior. Acest fapt este deosebit de benefic, în ce privește expozițiile realizate în spațiile interioare ale castelului, care beneficiază de un microclimat adecvat”, spune arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

Castelul Corvinilor din Hunedoara intră din nou în șantier

Castelul Corvinilor din Hunedoara va intra într-un nou șantier de restaurare, finanțat, de asemenea, cu fonduri europene, accesate prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Schelele au fost montante, în așteptarea începerii noilor lucrări. Ele vor viza spații care, din cauza limitării finanțării europene la cinci milioane de euro, nu au putut fi cuprinse în proiectul recent finalizat.

Fântâna medievală a Castelului Corvinilor, săpată – potrivit legendei – de trei prizonieri turci până la adâncimea de aproape 30 de metri, va fi decolmatată și restaurată. Cu această ocazie, arheologii vor putea vedea ce se află pe fundul ei, în afara câtorva tone de monede aruncate de turiști de-a lungul timpului.

Fântâna Castelului Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Fântâna Castelului Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Totodată ar putea afla ce rol a avut fântâna - dacă este o simplă cisternă, este alimentată de izvoare subterane ori ar coresponda printr-un tunel cu alte zone din împrejurimile castelului.

Turnul Buzdugan își va recăpăta coloritul din epoca medievală, când fusese pictat în culori vii, iar statuia de bronz a lui Ioan de Hunedoara, ridicată în vârful său, în 1873, va fi restaurată. Statuia cavalerului – așa cum este numită – are o înălțime de trei metri și a fost așezată cu eforturi uriașe în secolul al XIX-lea, pe vârful turnului care se înalță la peste 30 de metri deasupra râului Zlaști.

Turnul Buzdugan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Turnul Buzdugan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Frescele care împodobeau Sala Dietei și Aripa Matia vor fi și ele refăcute, iar spații largi ca Groapa Urșilor și Terasa de Artilerie vor deveni mai accesibile. Odată cu lucrările vor avea loc și cercetări arheologice, zona din jurul edificiului fiind extrem de bogată în vestigii antice, începând din epoca Fierului, și medievale.

„Următorul proiect de restaurare va acoperi golurile lăsate după actualul proiect și sperăm ca la finalul lucrărilor, Castelul Corvinilor din Hunedoara să se prezinte publicului așa cum merită și așa cum ne dorim cu toții”, spune arheologul Sorin Tincu.

Lucrările de restaurare se vor derula sub supravegherea arheologilor, iar pe durata lor, Castelul Corvinilor din Hunedoara va rămâne deschis vizitatorilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite