Video Castelul Corvinilor trece la programul de vară. Cât plătesc turiștii pentru a vizita monumentul VIDEO
0Programul de vizitare a Castelului Corvinilor (video) a fost modificat de la 1 aprilie, pentru ca monumentul medieval din Hunedoara să poată primi mai mulți turiști.
De la 1 aprilie, programul de vizitare a Castelului Corvinilor a fost extins. Muzeul Castelul Corvinilor va fi deschis pentru vizitare în zilele de luni, între orele 12 și 20, și de marți până duminică, între orele 9 și 20.
Bilete la Castelul Corvinilor, tot mai scumpe
Prețul unui bilet pentru adulți este de 40 de lei, mai ridicat față de anii trecuți, iar pentru elevi și studenți de 10 lei. Pensionarii pot vizita monumentul istoric plătind 20 de lei.
În biletul de vizitare a castelului este inclusă vizitarea Castelului Corvinilor, a Casei Breslelor și a Expoziției de pre și protoistorie, amplasate în Curtea Husarilor.
Administrația Castelului Corvinilor recomandă prudență turiștilor care vor să viziteze monumentul medieval.
„Arhitectura scărilor și a căilor de acces poate fi periculoasă pentru copii, vârstnici și pentru persoanele cu dificultăți locomotorii. Va rugăm atenție la sectoarele aflate la înălțime. Nu vă aplecați peste parapeți. Evitați aglomerația în balcoane, pe scări și în galeriile aflate la înălțime. Nu lăsați copii nesupravegheați”, sunt câteva dintre recomandările transmise de Muzeul Castelului Corvinilor.
Castelul Corvinilor, vechi din secolul al XV-lea
Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcţii din România, ale epocii medievale și este cele mai vizitat monument istoric din Hunedoara.
A fost construit în secolul al XV-lea, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, când voievodul Transilvaniei a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-o fortăreaţă impunătoare, luxoasă şi indestructibilă în faţa atacurilor armate.Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea.
Castelul ridicat pe Dealul Sânpetru, la confluenţa dintre râurile Zlaşti şi Cerna, a fost „modelat” în urma asediilor, a incendiilor, a lucrărilor de extindere şi a restaurărilor la care a fost supusă de-a lungul timpului.
Una dintre cele mai ample etape de restaurare a Castelului Corvinilor, a urmat unui incendiu mistuitor din 13 aprilie 1854. Atunci flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole.
Vreme de aproape zece ani, castelul a fost părăsit, însă apoi a intrat renovare, iar lucrările s-au întins pe aproape 40 de ani. Din 2019, Castelul Corvinilor se află din nou în restaurare, printr-o investiţie susţinută din fonduri europene.