Casa de cultură din Hunedoara se redeschide. Autoritățile, „sufocate” de cererea uriașă de invitații VIDEO

0
Publicat:

Casa de cultură din centrul Hunedoarei va fi redeschisă după aproape șapte ani de la ultimul spectacol. Din 2010, clădirea s-a aflat într-un amplu proces de restaurare, în care au fost investiți peste 16 milioane de lei.

În 15 ianuarie 2023, va avea loc din nou, după aproape șapte ani, un spectacol la Casa de cultură din Hunedoara. În ultimii doi ani, clădirea din centrul municipiului s-a aflat în renovare.

„Este vorba despre un spectacol folcloric organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara, instituţia care a şi finanţat cea mai mare parte din proiectul de reabilitare a clădirii. Interesul pentru acest eveniment a fost unul neaşteptat de ridicat, fiind peste 1.500 de solicitări, pentru o sală cu 467 de locuri pe scaune. Pe 24 ianuarie, un nou spectacol folcloric va fi organizat, la Casa de Cultură”, a informat Primăria Hunedoara.

Casa de cultură din Huendoara. Foto: Daniel Guță
Casa de cultură din Huendoara. Foto: Daniel Guță

Invitațiile au fost oferite gratuit, celor care s-au prezentat luni la Galeria de Arte din vecinătatea Casei de cultură.

Reabilitată în doi ani

Din 2015, clădirea din Hunedoara a rămas închisă, iar din vara anului 2020 a intrat în reabilitare.

Proiectul de restaurare finanțat în cea mai mare parte de Consiliul Județean Hunedoara, a fost estimat la peste 16 milioane de lei. Lucrările principale au vizat refuncţionalizarea şi compartimentarea spațiilor, finisaje interioare și exterioare, restaurarea şi refacerea elementelor de decoraţie arhitecturală, refacerea pardoselii şi a scărilor, recondiţionarea şi restaurarea tâmplăriei, modernizarea birourilor şi grupurilor sanitare, revizuirea instalaţiei electrice şi de iluminat.

Circa 2,2 milioane de lei au fost alocate din bugetul local al municipiului Hunedoara, fiind alocate pentru lucrările necesare ca investiția sa poată primi autorizarea de funcționare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara: construcția unui rezervor de apă și a unei stații de pompe, uși rezistente la foc, instalații anti-incendii.

Casa de Cultură, numită în trecut teatrul cinematograf, a fost construită la mijlocul anilor ‘50, în spropiere de cartierul O.M. (Oraşul Muncitoresc) și de intrarea în combinatul siderurgic al Hunedoarei. Atunci, orașul se afla în plină expansiune odată cu industria metalurgică din jurul acestuia.

Arhitectura teatrului, inspirată de o clădire din secolul al XIX-lea

Teatrul din Hunedoara avea o sală de spectacole cu peste 700 de locuri și a fost construit având ca sursă de inspirație clădirea faimosului Teatru Balşoi, din Moscova, înfiinţată la începutul secolului al XIX-lea.

Decenii la rând, teatrul a reprezentat principalul loc al evenimentelor culturale desfășurate în Hunedoara. După 1990, Casa de Cultură a intrat în declin, iar pentru câțiva ani a fost folosită ca discotecă, în timp ce printre puținele evenimente desfășurate aici se numărau balurile bobocilor organizate de licee. În anii 2000, Casa de cultură a fost renovată, însă lucrările nu au finalizate, contractul fiind sistat de Consiliul Județean Hunedoara, care a acuzat constructorii de slaba calitate a lucrărilor. De șapte ani, clădirea a rămas închisă publicului.

Sub Casa de cultură din Hunedoara se află o reţea de buncăre, care putea găzdui circa 200 sute de oameni. Este vorba de un adăpost antiatomic, înființat în anii ’50. Și acesta a fost restaurat în ultimii doi ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite