Video Capcanele mortale ascunse din fostele mine de fier ale Hunedoarei FOTO VIDEO

0
Publicat:

Natura a pus stăpânire pe locurile unde au funcționat vechile mine de fier din Hunedoara (video), însă rămășițele lor ascund o mulțime de capcane mortale, în care au pierit oameni și animale.

Cariera minieră și fosta mină Ghelari ascund o mulțime de capcane. Foto: Daniel Guță
Cariera minieră și fosta mină Ghelari ascund o mulțime de capcane. Foto: Daniel Guță

Minele de fier din Teliuc și Ghelari, învecinate municipiului Hunedoara, au o istorie de aproape două milenii, resursele naturale ale ținutului din Munții Poiana Ruscă fiind exploatate din vremea dacilor și romanilor.

Perimetrele miniere au atins apogeul expansiunii în anii ’60, după ce la Ghelari au fost descoperite noi rezerve importante de fier, care au intrat în exploatare.

Din anii de comunism datează numeroase construcții industriale de beton, abandonate în prezent, un tunel de șase kilometri folosit de mineri și zeci de kilometri de galerii miniere care străpung munții.

Zăcămintele bogate de la Mina Ghelari au fost epuizate în următoarele decenii, exploatările au devenit nerentabile, iar mineritul a intrat în declin încă din anii ’80.

Toate minele de fier din împrejurimile Hunedoarei au fost închise definitiv până la mijlocul anilor 2000, iar în urma lor au rămas ruine industriale care împânzesc suprafețe de sute de hectare. Chiar dacă lucrările de ecologizare din fostele câmpuri miniere au cuprins o mică parte din acestea, natura și-a intrat în drepturi, iar pădurea tânără acoperă o mare a parte din fostele mine și cariere de fier.

Risc de accidente mortale pentru localnici și turiști

Din minele de la Teliuc și Ghelari (video) au rămas doar amintiri, însă pericolele asociate lor continuă să îi neliniștească pe localnici.

Mai multe puțuri, suitoare, rostogoale și tuneluri abandonate au rămas nesemnalizate și nu sunt puse în siguranță, astfel că există riscul ca oamenii și animalele să se prăbușească în ele, fără a mai putea ieși.

„Am văzut o mulțime de animale sălbatice moarte după ce au căzut, de la peste 10 metri, prin puțul vertical al benzii transportoare a minei Teliuc. Căprioare, vulpi și mistreți au murit după ce nu au mai putut ieși de aici”, povestește Vasile, un fost miner din Teliucu Inferior.

În 2011, într-un alt puț din fosta mină Teliuc și-a pierdut viața un adolescent de 16 ani, care s-a prăbușit în gol de circa 16 metri, în timp ce se afla aici în căutare de fier vechi, împreună cu fratele său. Doi ani mai târziu, un alt localnic care se afla la cules de ciuperci a fost găsit mort pe fundul unui puț dezafectat din Teliuc.

Cariera minieră Ghelari, crater uriaș cu multe pericole

Fosta carieră Lucaci din Ghelari (video) se înfățișează ca un crater uriaș, cu o suprafață de peste 10 hectare și o adâncime de peste 100 de metri, mărginit de versanţii abrupţi din stânci roşiatice, cuprinși de pădure. Surpările, căderile de bolovani, ravenările și alunecările de teren au contribuit în ultimii ani la înfățișarea locului, unde turiștii pot întâlni o mulțime de animale și păsări sălbatice.

Animalele zburdă în acest fost ținut al fierului, însă multe dintre ele și-au găsit sfârșitul, căzute în vechile puțuri, neacoperite din carieră și din împrejurimile ei.

Puțul fostei mine centrale din Ghelari, învecinat carierei are o adâncime de circa 200 de metri și este încă accesibil oamenilor, nefiind luate măsuri prin care acesta să fie protejat complet. 

Puț neprotejat în cariera Ghelari. Foto: Daniel Guță
Puț neprotejat în cariera Ghelari. Foto: Daniel Guță

Compania de stat Minvest a preluat în administrare fostele perimetre miniere, iar în unele locuri a fost instituită pază, dar măsurile de siguranță nu au fost suficiente pentru a preveni tragediilor.

Alunecări de teren frecvente la fostele mine de fier din Hunedoara

Pe lângă pericolul accidentelor, fostele perimetre miniere prezintă și riscuri în ce privește stabilitatea terenurilor din jurul vechilor cariere. În ultimii ani, aici au avut loc mai multe surpări și alunecări de teren.

Alunecările de teren au cauzat problem localnicilor încă din anii ’50, când regimul comunist a accelerat expansiunea celor două exploatări, iar urmările pentru comunitatea din Ghelari puteau fi catastrofale.

În anii ´70, „catedrala pădurenilor”, cea mai spectaculoasă biserică din zona rurală a Hunedoarei, ridicată la Ghelari, se afla la un pas de prăbuşire, din cauza vastei reţele de galerii subterane săpate în muntele de fier pe care fusese zidită. Împreună cu biserica, riscau să alunece în pământ, pentru totdeauna, şi peste 100 de case ale localnicilor din Ghelari.

Catedrala din Ghelari. Foto: Daniel Guță
Catedrala din Ghelari. Foto: Daniel Guță

În adâncurile pământului, sub catedrală, se întindeau zeci de kilometri de galerii de mină. Pânza freatică dispăruse în urma lucrărilor miniere, iar roca dură, afectată, se transformase într-o rocă sfărâmicioasă care, spun foştii mineri, se prăbuşea imediat ce pământul era săpat sub ea.

Fundaţiile unora dintre case au început şi ele, atunci, să se scufunde, iar zidurile să fie brăzdate de fisuri - îşi amintesc localnicii.

O parte din biserică, inclusiv altarul acesteia, s-a scufundat în solul moale, circa un metru, iar o crăpătură imensă a făcut ca biserica să pară ruptă în două.

Exploatarea minieră a suportat cheltuielile consolidării dealului pe care se afla biserica, iar oamenii au contribuit la refacerea ei. Sute de tone de ciment au fost injectate în deal, pentru a opri surpările din jurul bisericii şi din cartierele Ghelariului.

În mai multe locuri din vechea carieră minieră Ghelari se văd urmele alunecărilor de teren şi ale scufundării pământului, ca urmare, cel mai probabil, a surpării unor galerii.

Şi zona carierei miniere de la Teliucu Inferior (video), inundată în ultimele două decenii, în care a devenit un lac adânc de acumulare, prezintă pericole de instabilitate. În mai multe zone, au fost semnalate supări şi ravenări pe distanţe de sute de metri.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite