CAMPANIE "HUNEDORENI DE IMPORT" - Profa’ din China, îndrăgostită de Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Yang Xi a venit în Petroşani în 1996 şi a făcut eforturi pentru a se adapta stilului de viaţă românesc. În China era profesoară de matematică, în Hunedoara este om de afaceri. Îi place Deva şi îşi doreşte să trăiască aici toată viaţa.

Yang Xi a plecat din China in 1996, împreună cu soţul ei, Niu Guanghui, pentru a face afaceri în Romania. „Am ales oraşul Petroşani pentru a demara fabrica de biciclete DHS Eurosport, din două motive: şomajul mare din Valea Jiului, care garanta disponibilitate din partea pieţei muncii, şi faptul că, în acea perioadă, Valea Jiului beneficia de statutul de zona defavorizată”, a povestit Yang Xi. În timp, fabrica de bicilete s-a mutat la Deva, iar profa de mate din China s-a adaptat la stiul de viaţă românesc.


Procesul a fost dificil dar, în timp, Yang Xi a început să îndrăgeasacă România. „Nu reuşeam să înţeleg modul de gândire al românilor, iar birocraţia mă extenua. Nu mai vorbesc de faptul că legislaţia in domeniul economic se schimba de la o lună la alta. Iar acest lucru sperie orice investitor.


Şi-a adus fiul în România


Trebuie să întelegeti că aveţi nevoie de stabilitate legislativă pentru a obtine stabilitate economică. Nici un investitor nu-si «bagă» banii într-o regiune în care terenul legislativ este moale şi riscă să se scufunde”, a spus Yang Xi. Femeia spune că în China toate problemele se rezolvă la Primărie. „Aici, în România, sunt zeci de instituţii. Cu toate acestea, raportat la modul de a fi, românii sunt mult mai relaxaţi decat chinezii. Tratează lucrurile cu foarte multă usurinţă. La chinezi nu este aşa. Noi punem munca pe primul plan. Chiar deasupra familiei. Un chinez nu intreabă ce salariu îi dai, ci, intâi, îţi arată cât poate munci pentru acest salariu”, a afirmat Yang Xi. Şi fiul managerului venit din China s-a adaptat stilului de viaţă românesc. Are 19 ani şi este student în România.

Un chinez nu intreabă ce salariu îi dai, ci, intâi, îţi arată cât poate munci pentru acest salariu.
Yang Xi, manager

Îi plac mâncărurile româneşti


Una dintre marile probleme ale adaptării „pe pământ românesc” a fost mâncarea. „A fost greu la început. Mâncarea noastră diferă mult de cea românească. Totuşi, în timp, am început să iubesc sărmăluţele şi mititeii”, a spus Yang Xi. De altfel, chinezoaica s-a adaptat total stilului de viaţă românesc şi îşi doreşte să obţină şi cetăţenia română.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite