Blocuri-turn lăsate de izbeliște într-un mare oraș din Transilvania. Oamenii sunt revoltați

0
Publicat:

Firmele care au obținut contractele pentru reabilitarea termică a 14 blocuri-turn din Hunedoara au stârnit o mulțime de nemulțumiri. Unele sunt așteptate de peste un an să înceapă lucrările.

Bloc-turn din Hunedoara, aflat în reabilitare. Foto: Primăria Hunedoara
Bloc-turn din Hunedoara, aflat în reabilitare. Foto: Primăria Hunedoara

Lucrările de anvelopare a 14 blocuri-turn din Hunedoara au stârnit o mulțime de nemulțumiri localnicilor. De la începerea lor, locatarii clădirilor au transmis primăriei sute de sesizări referitoare la modul în care s-au derulat acestea și la calitatea lor.

Primăria Hunedoara anunță că toate contractele încheiate cu firmele care se ocupă de eficientizarea energetică ar putea fi reziliate. Investițiile sunt derulate pe fonduri europene, iar o parte din ele trebuia finalizate în toamna anului 2021.

La unele clădiri, firmele nu au început lucrul, iar în alte cazuri au așezat doar schelele pe fațadele acestora. Lipsa forței de muncă și scumpirea materialelor se numără printre motivele invocate de constructori, pentru întârzierile acumulate.

„Primăria municipiului Hunedoara se vede nevoită să analizeze la modul cel mai serios posibilitatea rezilierii contractelor încheiate cu firmele care se ocupă de lucrările de eficientizare energetică a celor 14 blocuri-turn cuprinse în proiectele cu finanţare europeană intitulate, pe scurt, Grupul I şi Grupul II. La mai bine de un an de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor pentru proiectul Grupul I – progresul fizic al lucrărilor este unul inacceptabil de mic, iar la aproape doi ani de la începerea lucrărilor în proiectul Grupul II, mai sunt încă lucrări importante de finalizat”, spune primarul Dan Bobouțanu.

Termenele de execuţie au fost prelungite, iar noua dată limită de finalizare a lucrărilor, anunțată de municipalitate, este 28 februarie 2023.

Investițiile la cele 14 blocuri-turn din Hunedoara vizează reabilitarea energetică a clădirilor și cuprind: termo-hidroizolarea acoperişurilor, montarea de geamuri termopan, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, anveloparea clădirilor cu sisteme compozite de izolare termică. De asemenea, la unele clădiri vor fi executate şi lucrări conexe: reparaţii de faţade, refacerea sistemelor de captare a apei meteorice, refacerea finisajelor în zona lucrărilor de intervenţie etc.

În unele blocuri, ascensoarele vor fi înlocuite cu unele noi. După finalizarea lucrărilor, consumurile energetice ale blocurilor vizate se vor reduce cu aproximativ 50 la sută faţă de cele actuale, potrivit proiectelor tehnice.

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri