Cum s-a ales praful de stadioanele muncitorești impunătoare din zona Văii Jiului

0
Publicat:

În ultimele decenii, cele mai multe dintre cluburile sportive din Hunedoara s-au aflat într-un declin prelungit, iar numărul celor ca trec pragul, ca sportivi și spectatori a fost tot mai redus.

Stadionul Corvinul. Foto: Daniel Guță
Stadionul Corvinul. Foto: Daniel Guță

La peste un secol de înființarea primelor cluburi și asociații sportive din Hunedoara, județul unde s-au format ca sportivi unele dintre „stelele” gimnasticii din România, campionul mondial la box - Mihai Leu și câțiva dintre cei mai populari fotbaliști ai României anilor ´80 este departe de performanțele trecutului.

Până în urmă cu patru decenii, în județul Hunedoara au fost construite 18 stadioane de fotbal, 28 de săli de gimnastică în școli, 24 de săli de pregătire în sport, o sală de competiții (Constructorul Hunedoara), o sală polivalentă și o sală de gimnastică în Deva, un bazin acoperit de înot în Hunedoara, 20 de popicării și peste 100 de terenuri de handbal, baschet și tenis.

După 1990. investițiile în infrastructura necesară dezvoltării sportivilor s-au redus drastic în județ, cele mai multe dintre stadioanele cu mii de locuri din orașele Hunedoarei au rămas pustii și degradate, iar numeroase secții sportive au fost desființate.

Cluburile de fotbal reprezentative ale Hunedoarei (Corvinul Hunedoara, Jiul Petroșani, Aurul Brad) activează în Liga a treia, pe stadioane din anii ´60 și ´80, în timp ce singurul stadion construit în județ în ultimul deceniu a rămas cel de la Sântamaria Orlea, în vecinătatea Hațegului. Arena cu o tribună de 900 de locuri a fost ridicată în 2018, pe un teren aflat la poalele Castelului nobiliar Kendeffy.

Ceaușescu a glumit pe seama echipei Jiul

Clubul sportiv Jiul Petroșani a fost înființat în anul 1921, iar echipa de fotbal din Valea Jiului a fost în trecut o prezență obișnuită în prima ligă a României, câștigând Cupa României în 1974. Un an mai târziu, în timpul unui meci de fotbal, tribunele de lemn ale vechiului stadion au fost mistuite de flăcări. Cu mari eforturi, un nou stadion a fost construit în anii următori și inaugurat în toamna anului 1982.

Imagini de la un meci al Corvinul Hunedoara. Sursa: Aurel Herlea (arhivă).
Imagini de la un meci al Corvinul Hunedoara. Sursa: Aurel Herlea (arhivă).

Atunci, Nicolae Ceaușescu, aflat în vizită în Valea Jiului a rămas în amintirea localnicilor printr-o glumă despre noul stadion și echipa care îl folosea.

„Am auzit că aţi construit şi un nou centru sportiv, chiar prea scump şi cu unele nereguli, dar din păcate nu aveţi o echipă prea bună. Vedeţi, tovarăşi, chiar şi în sport nu e suficient să aveţi un complex sportiv foarte bun, trebuie să aveţi sportivi foarte buni. Chiar dacă terenul e mai prost, dacă aveţi sportivi buni, puteţi câştiga!”, le-a spus Ceauşescu localnicilor, în discursul redat în ziarele vremii.

Stadionul din Petroșani, cel mai mare din Valea Jiului a primit numele „Petre Libardi”, în cinstea unui fotbalist emblematic al Jiului Petroșani. În primii ani de la construcția sa, putea primi în tribune aproape 30.000 de oameni. A fost reconfigurat ulterior, iar numărul locurilor s-a redus la jumătate. În ultimii ani, audiența medie a meciurilor de fotbal s-a redus la câteva sute de spectatori – influențată de performanțele tot mai slabe ale echipei locale.

În anii 2000, clubul de fotbal Jiului Petroșani era controlat de omul de afaceri Alin Simota, condamnat în mai multe dosare penale, pentru infracțiuni grave. Fostul milionar din Valea Jiului și-a pus amprenta pe soarta bazei sportive și a echipei sale, implicând-o în mai multe incidente grave.

Mai mulți suporteri au reclamat că au fost agresați de bodyguarzii afaceristului, la fel și unii dintre foștii jucători ai Jiului Petroșani, căzuți în dizgrația fostului lor patron. Un oficial al unui club rival a avut și el de suferit, la ordinele lui Simota, după ce ar fi refuzat să participe la trucarea unui meci important pentru Jiul, arătau anchetatorii într-un dosar penal în care Simota a fost condamnat.

În 2014, primăria a preluat în administrare baza sportivă Jiul Petroșani și derulează câteva investiții în modernizarea acesteia. În Petroșani, alături de clubul Jiul s-a remarcat prin performanțele obținute de-a lungul timpului și clubul Știința Petroșani, înființat în 1948, în jurul echipei de rugby.

Stadionul din Lupeni. Foto: Daniel Guță
Stadionul din Lupeni. Foto: Daniel Guță

Cel mai vechi club sportiv din județ provine tot în Valea Jiului. Se numea Jiul Lupeni (actualul Minerul Lupeni) și a fost inaugurat în 1914. În 2010, echipa de fotbal a fost desființată, iar din acest an a fost reactivată pentru a participa în Liga a patra. Stadionul cu 3.000 de locuri din Lupeni a rămas și el printre arenele vechi, nemodernizate ale Văii Jiului, împreună cu cele ale cluburilor din Vulcan, Uricani, Petrila, Lonea și Aninoasa.

Stadionul Corvinul așteaptă demolarea

Trei cluburi sportive au funcționat în Hunedoara înainte de 1990. În treut, Corvinul, Constructorul și Metalul aveau sute de sportivi legitimați la secțiile de fotbal, handbal, box, lupte, atletism, volei, popice, șah, haltere, înot și alte discipline. Cel mai popular dintre ele a rămas Corvinul Hunedoara, în timp ce Constructorul și Metalul nu au mai avut sprijinul necesar pentru a putea supraviețui.

Stadionul Corvinul. Foto: Daniel Guță
Stadionul Corvinul. Foto: Daniel Guță

Corvinul, prima echipă de fotbal din Hunedoara a fost înfiinţată în anul 1921, sub numele de Fero-Sport, potrivit documentelor vremii. În anii ´80 Corvinul a avut cele mai mari performanţe din istoria fotbalului hunedorean: participarea în Cupa UEFA şi locuri în fruntea clasamentului Diviziei A. Tot atunci, la clubul din Hunedoara erau legitimaţi câţiva dintre cei mai apreciaţi fotbalişti din România: Klein, Gabor, Andone, Nunweiller, Lucescu, Văetuş, Petcu, Dumitrache, Rednic.

Stadionul Corvinul, numit ulterior „Michael Klein”, cu o capacitate de 16.000 de locuri, a fost inaugurat în 2 mai 1960, la meciul dintre Corvinul Hunedoara şi CFR Arad, încheiat cu victoria gazdelor, cu scorul de 1 – 0.

În vara anului 1962, circa 30.000 de oameni – potrivit ziarelor vremii - au asistat pe arena din Hunedoara la discursul lui Nikita Hruşciov, fostul lider al Uniunii Sovietice din anii Războiului Rece, aflat în vizită la Hunedoara. Pentru mulţi dintre localnici, stadionul Hunedoarei a fost locul celor mai frumoase amintiri, din vremea când Corvinul se duela cu rivalele sale din capitală.

După 1990, mai multe dintre terenurile care compuneau baza sportivă au ajuns în posesia unor privați, sau au fost desființate pentru a lăsa loc unor hypermarketuri și scocietăți comerciale. Investițiile în modernizarea arenei pe care activează, în Liga a treia, echipa de fotbal Corvinul Hunedoara, au fost reduse în ultimii ani.

Stadionul din Teliuc. Foto: Daniel Guță
Stadionul din Teliuc. Foto: Daniel Guță

Municipalitatea a anunțat că demersurile pentru demolarea vechiului stadion și pentru construirea în locul său a unuia modern, cu circa 10.500 de spectatori sunt avansate.

„Eu sper ca ridicarea noului stadion de la Hunedoara să înceapă în anul 2024. Este vorba despre o investiţie consistentă, estimată la 54 de milioane de euro, susţinută integral din bugetul Compania Națională de Investiții”, afirma, recent, Dan Bobouțanu, primarul Hunedoarei.

Stadionul din Deva. Foto: Daniel Guță
Stadionul din Deva. Foto: Daniel Guță

Asociațiile sportive Aurul Brad, CFR Simeria, Dacia Orăștie, Victoria Călan și Cetate Deva și-au început activitatea în anii interbelici, au atras mii de localnici în jurul lor, însă în ultimele decenii nu au beneficiat nici ele de investiții în modernizarea bazelor lor sportive.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite