Motivul ciudat pentru care se rup copacii în Hunedoara, la fiecare furtună

0
Publicat:

Furtunile de la începutul acestei săptămâni au dus la ruperea mai multor copaci din Hunedoara. Autoritățile susțin că nu doar fenomenele extreme sunt responsabile pentru prăbușirea arborilor.

Copac prăbușit în Hunedoara, în timpul furtunii. FOTO Daniel Guță.
Copac prăbușit în Hunedoara, în timpul furtunii. FOTO Daniel Guță.

Cel puțin 12 arbori au fost smulși din rădăcini sau rupți în Hunedoara, în urma vijeliilor înregistrate luni și marți. De asemenea, vântul puternic și ploile torențiale au dus la prăbușirea a numeroase crengi, care puteau pune în pericol siguranța localnicilor și a bunurilor lor. Furtunile de la începutul acestei săptămâni au produs inundații în Hunedoara, însă copacii doborâți la pământ nu au făcut victime.

Autoritățile locale susțin că nu doar forța cu care s-au manifestat fenomenele meteorologice, dar și fragilitatea pomilor, cauzată de terenul pe care se află au dus la ruperea lor.

„Am discutat cu mai mulţi experţi în horticultură şi toţi mi-au spus acelaşi lucru: mulţi copaci din Hunedoara au crescut prea mult pentru terenul pe care au fost plantaţi cu ani în urmă. În special din cauza straturilor de zgură aşternute la momentul construirii majorităţii cartierelor din oraş, rădăcinile copacilor nu pătrund în adâncime, ci se dezvoltă, dacă se dezvoltă, pe orizontală. De aici şi instabilitatea dovedită a copacilor în caz de furtună”, susține primarul Dan Bobouțanu.

În Hunedoara, cei mai mulți arbori de pe străzile și din zonele verzi au fost plantați în urmă cu peste jumătate de secol, când nevoia de aer curat era vitală într-un municipiu care se extindea cu repeziciune odată cu combinatul siderurgic de pe celălalt mal al Cernei. Peste 60.000 de copaci ornamentali au fost plantați în Hunedoara în perioada 1960 – 1975, potrivit autorilor volumului monografic „Sub cerul purpuriu al Hunedoarei” (1976). O mare parte din acțiunile de plantare au fost susținute de localnici prin „muncă patriotică”.

În unele cartiere, oamenii au continuat să planteze copaci în spatele blocurilor, păstrând o tradiție care a dus la crearea unor zone verzi luxuriante. În ultimii ani, localnicii au putut observa tot mai mulți arbori, în special dintre cei plantați în urmă cu peste cinci decenii, uscându-se.

Anul trecut, municipalitatea a primit circa 40 de sesizări scrise referitoare la arbori care pun în pericol siguranţa localnicilor şi a bunurilor acestora.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite