Biserica medievală din Ribiţa, restaurată cu fonduri UE. Lucrările costă peste două milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Ribiţa.
Biserica din Ribiţa.

Peste două milioane de euro va costa restaurarea din temelii a bisericii medievale de zid din Ribiţa, veche de la începutul secolului al XV-lea.

Biserica medievală din satul Ribiţa va fi restaurată complet, printr-o investiţie finanţată cu fonduri europene. Comuna Ribiţa a scos la licitaţie publică lucrările estimate la peste 10 milioane de lei, fără TVA, care vizează „consolidarea, restaurarea, conservarea bisericii, amenajarea incintei si împrejmuirii, realizarea unui lumânărar în exteriorul bisericii, înlocuirea învelitorii, iluminat arhitectural şi ambiental, sistematizarea verticală a terenului, reamenajarea incintei si reabilitarea porţii de acces secundar la ansamblul Bisericii Sfântul Nicolae”, se arată în documentaţie.

Durata implementării proiectului va fi de 60 de luni. Valoarea eligibilă a finanţării din fondurile europene este de 85 la sută, valoarea nerambursabilă din Bugetul Naţional este de 13 la sută, iar primăria şi parohia Ribiţa vor cofinanţa circa 2 la sută din investiţie.

Biserica de zid din Ribiţa a fost clădită la începutul secolului al XV-lea de cnezii din Ţara Zarandului. A fost datată în 15 iulie 1417, conform unei pisanii în care au fost menţionanţi: jupânul Vladislav, jupâniţa Stana, fiul, fratele său jupânul Miclăuş şi cu jupâniţa lui Sora, Popa Dragoşin. „Edificiul este alcătuit dintr-un altar rectangular decroşat, boltit în semicilindru, o navă cu pereţi masivi şi un turn-clopotniţă, precedat de un pridvor deschis din lemn. Turnul, prevăzut cu un portal gotic, în arc frânt cu acoladă, comunică cu nava, la nivelul primului său etaj, prin două ferestre, spaţiul format substituindu-se unei tribune, rezervată ctitorului şi familiei sale”, arăta preotul Florin Dobrei, în volumul „Bisericile ortodoxe hunedorene”. Picturile sale au o valoare artistică de excepţie, potrivit specialiştilor.

În ultimele două secole, biserica din Ţara Zarandului a trecut prin mai multe serii de reparaţii şi renovări care au condus la aspectul său actual. Aşezământul păstrează o iconografie în care apare sfânta protectoare a minerilor, Ribiţa, o aşezare cu circa 800 de locuitori, având o veche tradiţie minieră.


Mai puteţi citi şi:

Mănăstirea Prislop în secolul al XIX-lea. Povestea emoţionantă din spatele unei imagini unice

Blestemul Zamfirei, domniţa de la Mănăstirea Prislop: trei căsnicii sfârşite tragic şi iubirea neîmplinită, cumpărată cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur

VIDEO „Bijuteriile“ din Ţara Haţegului. Povestea bisericilor medievale de piatră clădite din ruinele romane



 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite