Autostrada Lugoj - Deva. Podul Mureş, ultimul obstacol înaintea deschiderii Lotului 3, a intrat în reparaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul peste Mureş.
Podul peste Mureş.

Podul peste Mureş de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva intră în şantier, iar la finalul lucrărilor cei 21 de kilometri de autostradă vor fi deschişi traficului rutier.

Deschiderea Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, aşteptată din luna august, va fi posibilă după corectarea defectelor la Podul peste Mureş, din zona Dobra.

Lucrările de repoziţionare şi înlocuire a aparatelor de reazem vor dura mai puţin de 20 de zile, potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care au atribuit contractul de reparaţii în valoare de 280.000 de lei societăţii SC TKT Tehnologii şi Tensionări în Construcţii SRL. Problemele la podul de la Km 69 + 105 peste râul Mureş: au fost constate în urma expertizei tehnică realizată de Institutul de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale şi Aeriene (IPTANA), al cărui raport preliminar a fost publicat recent.

Acestea sunt: funcţionarea defectuoasă a aparatelor de reazem pe culei şi pilele marginale. Plăcile superioare nu au prevăzută o lungime suficientă pentru a acoperi eventualele translaţii, deformări unghiulare ale aparatului de reazem; dispozitive antiseismice nefuncţionale; tacheţi care pot bloca mişcarea liberă a suprastructurii şi fac nefuncţionale dispozitivele antiseismice; zone neprotejate împotriva coroziunii; nefinalizarea aplicării protecţiei anticorozive la betoanele din unele infrastructuri; nerepararea fisurilor; infltraţii şi carbonări locale; defecte ale îmbrăcăminţii rutiere; neetanşări la dispozitivele de acoperire a rostului de dilataţie, între grinda de beton şi asfalt; lipsa ţevilor PVC pentru instalaţii pe pod; lipsa ţevilor de colectare a apelor pluviale; lipsa accesului de vizitare şi întreţinere sub pod; nerespectarea detaliilor din proiect privind sferturile de con, scările de acces, racordarea cu rampa podului – total necorespunzătoare; lipsa protecţiei malurilor; neprofilarea albiei în zona podului. Pe zona podului albia minoră este micşorată, iar în aval de pod albia râului Mureş prezintă modificări substanţiale, ca urmare a excavaţiilor din albie (astfel de excavaţii fiind interzise); şuruburi lipsă sau neetanşe la parapetul de protective, se arată în raportul IPTANA.

Autostrada în stand by de patru luni
Din 12 august, constructorii Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, un tronson de 21 de kilometri între Ilia şi Holdea, au solicitat recepţia lucrărilor începute în primăvara anului 2014, astfel încât circulaţia să poată fi deschisă. Antreprenorii spanioli nu s-au înţeles cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, asupra garanţiei investiţiei şi, de asemenea, au fost acuzaţi că au efectuat lucrări de slabă calitate, astfel că autostrada nu poate fi recepţionată. Data la care va fi deschisă autostrada rămâne incertă.
Lotul 3, de 21 de kilometri, se întinde între Ilia şi Holdea şi a fost construit de Asocierea de firme Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA, care a obţinut în toamna anului 2013 contractul pentru derularea investiţiei, estimată iniţial la 580 de milioane de lei, fără TVA. Lucrările trebuiau finalizate în vara anului 2016.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, în blocaj înaintea inaugurării aşteptate de 5 ani. Lotul 3 nu poate fi deschis, iar pentru Lotul 4 se caută o soluţie de compromis

Autostrada Lugoj - Deva: probleme grave semnalate pe unul dintre tronsoane la recepţia lucrărilor la cei 43 de kilometri. Doar un lot ar putea fi inaugurat

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. Drumarii pregătesc recepţia celor 21 de kilometri construiţi cu întârzieri record

VIDEO Premieră pe Autostrada Lugoj - Deva, la cinci ani de la startul lucrărilor. Ce se întâmplă pe Dealul Liliecilor şi cât a mai rămas de construit din autostradă 

Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 4 înainte de recepţie: „Este exclus ca autostrada să nu fie deschisă până de Sfânta Maria”

HunedoaraPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite