Autorităţile interzic târgurile de animale din judeţ de teama bolii limbii albastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bovinele sunt expuse riscului bolii limbii albastre, potrivit DSVSA Hunedoara.
Bovinele sunt expuse riscului bolii limbii albastre, potrivit DSVSA Hunedoara.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara a luat decizia de a interzice organizarea târgurilor de animale în judeţul Hunedoara, în luna septembrie. Motivul îl reprezintă incidenţa bolii limbii albastre, manifestată la vaci.

Până în prima duminică a lunii octombrie nu vor mai fi organizate târguri de animale în judeţul Hunedoara, a informat Prefectura Hunedoara. Este o măsură de siguranţă, luată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara, după apariţia bolii limbii albastre.

"Nu au fost cazuri semnalate de animale infestate, deşi boala evoluează în mai multe judeţe de pe teritoriul României şi în aproape toate statele membre ale Uniunii Europene. Ca o măsură de prevenţie, s-a dispus închiderea târgurilor de animale. În plus, am informat toţi crescătorii de animale să ia în serios măsurile de prevenţie, deoarece dacă boala se instalează în judeţ, atunci vor fi interzise exporturile de animale pe o perioadă de doi ani, iar rumegătoarele vor fi în carantină”, a declarat Mihai Jula, directorul DSVSA Hunedoara.

Potrivit autorităţilor, în situaţia în care această boală ar ajunge şi în judeţul Hunedoara, pe lângă pagubele directe generate de morbiditate, care poate ajunge la 100 la sută, şi mortalitate, s-ar genera şi scăderea producţiilor pe termen lung, costuri cu vaccinarea, consecinţe economice importante privind punerea sub restricţie de mişcare a tuturor rumegătoarelor şi s-ar bloca activitatea centrelor de colectare autorizate pentru comerţ intracomunitar de rumegătoare. Cei mai afectaţi ar urma să fie crescătorii de oi, care nu ar mai putea, timp de doi ani, să-şi exporte producţiile.

Bluetongue (BTV) sau boala limbii albastre este o boală infecto-contagioasă, o arboviroză specifică rumegătoarelor, de severitate clinică variabilă, caracterizată prin inflamaţia mucoaselor, hemoragii la nivelul întregului organism şi edeme. Agentul etiologic este reprezentat de un virus încadrat în familia Reoviridae, genul Orbivirus. Virusul este transmis prin intermediul vectorilor – insecte hematofage din Genul Culicoides, un soi de musculiţe care înţeapă, iar factorii naturali de mediu din Europa fac boala deosebit de dificil de controlat.


Vă recomandăm şi:

Zeci de oi au fost devorate de animalele sălbatice pe o păşune alpină din Straja

Leşurile câtorva zeci de oi ocupă o păşune alpină din Masivul Vâlcan, deasupra Staţiunii Straja. Oile din turma păzită de un cioban din judeţul Gorj au murit în urma atacului unor animale sălbatice.â

Trasee închise în Parcul Naţional Retezat, din cauza sutelor de cadavre de oi rămase pe munte, care au atras urşii

Turiştii au accesul interzis în două zone din Parcul Naţional Retezat, unde se află cadavrele a peste 400 de oi. Leşurile au atras sălbăticiunile, în special urşii, iar siguranţa celor care ajung pe munte este pusă în pericol.

Sute de oi ucise după ce au fost atacate de urşi în Munţii Retezat. Cadavrele zac în apropierea traseelor turistice

Leşurile a peste 400 de oi zac în apropierea potecilor pe care turiştii urcă pe traseele din Parcul Naţional Retezat. Turmele au fost atacate de urşi, în zilele trecute, iar oile au fost devorate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite