Sute de oi ucise după ce au fost atacate de urşi în Munţii Retezat. Cadavrele zac în apropierea traseelor turistice
0Leşurile a peste 400 de oi zac în apropierea potecilor pe care turiştii urcă pe traseele din Parcul Naţional Retezat. Turmele au fost atacate de urşi, în zilele trecute, iar oile au fost devorate.
Leşurile a peste 400 de oi au zăcut timp de mai multe zile pe munţii, în zona Retezatului Mic. Turmele au fost atacate de urşi, în zona vârfului Iorgovanu, iar leşurile oilor continuă să atragă animalele sălbatice.
UPDATE: Trasee închise în Parcul Naţional Retezat, din cauza sutelor de cadavre de oi rămase pe munte, care au atras urşii Turiştii au accesul interzis zonele din Parcul Naţional Retezat, unde se află cadavrele a peste 400 de oi. Leşurile au atras sălbăticiunile, în special urşii, iar siguranţa celor care ajung pe munte este pusă în pericol.
Ciobanii din zonă au relatat că oile au fost atacate de un urs, s-au speriat şi efectiv s-au călcat în picioare încercând să scape şi aşa s-a produs dezastrul. Atraşi de mirosul de sânge, alţi urşi au dat imediat atacul, Vineri au ajuns în zonă salvamontiştii şi jandarmii montani.
„Au fost trimişi în zonă pentru a vedea dacă se impune închiderea potecii. Nu ne putem, însă băga pentru a vedea exact cum stă situaţia. Jnepenii sunt foarte mari şi, mai mult, nici cu puşca în mână nu are nimeni curaj să intre printre urşi. Până la această oră nu am închis traseul turistic”, a declarat salvamontistul Sorin Sanda, aflat la locul incidentului, Într-o altă zonă a Retezatului aproape 200 de oi au murit, după ce turma a fost lovită de un trăznet.
Prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune că doar joi seara a fost informat despre situaţia din Retezat şi de aceea echipele au plecat numai vineri dimineaţa la faţa locului. FOTO: Cronicavj.ro
“Vom lua un plan de măsuri după ce vedem la faţa locului care este situaţia. Vom avea patrule şi panouri de avertizare prin care vom anunţa turiştii despre prezenţa urşilor în zonă. Oricum, diferenţa este că acum sunt mai mulţi urşi la un loc, pentru că oricum în Retezat sunt urşi”, a precizat Sorin Vasilescu, citat de zhd.ro. În ariile protejate, cum este Parcul Naţional Retezat, vânătoarea urşilor este interzisă.
Vă recomandăm şi:
FOTO Biserica Densuş, monumentul fascinant al Ţării Haţegului, din vecinătatea Mănăstirii Prislop
Mai puţin cunoscută decât Mănăstirea Prislop, dar aflată la doar 20 de kilometri de ea, Biserica Densuş se dezvăluie turiştilor ca un loc fascinant, într-un decor de poveste. Biserica din piatră este una dintre cele mai vechi din ţară. A fost construită pe ruinele unui templu păgân, din vremea dacilor, iar sfinţii pictaţi pe pereţii ei au ochii scoşi.
Aproape 1,5 milioane de euro s-au investit în restaurarea unei fortăreţe medievale din Ţara Haţegului, însă rezultatul lucrărilor i-a nemulţumit pe specialişti, care spun că „modernizarea” cetăţii i-a distrus valoarea istorică.
Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute.