Preotul care a îndrăznit să-i scrie lui Stalin: „Noi, românii, te urâm şi pe tine, şi pe toţi comuniştii tăi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Nicolae Militaru FOTO Arhim. Teodor Şerban în „Preoţi din Episcopia Giurgiului în temniţele comuniste”
Preotul Nicolae Militaru FOTO Arhim. Teodor Şerban în „Preoţi din Episcopia Giurgiului în temniţele comuniste”

În anul 1949 un preot român le trimite mai multe scrisori liderilor comunişti de la acea vreme, prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de aservirea ţării unui „moşneag ramolit”, cum îl considera pe Stalin.

Părintele Nicolae Militaru s-a născut în anul 1904 în Comana, judeţul Giurgiu. La 27 de ani este hirotonit preot chiar în localitatea natală. Aici, slujitorul Domnului va fi martorul instaurării regimului comunist în România.

Conform Arhimandritului Teodor Şerban, autorul lucrării „Preoţi din Episcopia Giurgiului în temniţele comuniste – dicţionar biografic”, părintele Nicolae Militaru este condamnat în anul 1950, prin sentinţa numărul 410, la 2 ani de închisoare pentru „răspândire de înscrisuri interzise”. Este încarcerat în data de 25 martie 1950 la penitenciarul Aiud.

Părintele Nicolae Militaru se făcea vinovat de fapt de redactarea în anul 1949 a mai multor scrisori destinate lui Petru Groza. Într-una dintre acestea, scrie Adrian Nicolae Petcu în  Ziarul Lumina,  preotul giurgiuvean descria starea precară a ţării care a fost aservită lui Stalin, iar ţăranilor li se luau pământurile pentru înfiinţarea colhozurilor.

„Niciodată n a fost ţara batjocorită ca acum. Nu avem independenţă, nu avem patrie, ci suntem slugile unui moşneag, ramolit ca dictatorul roşu, seminaristul renegat Stalin. Ne aţi intoxicat cu minciunile comuniste şi cu presa care a speriat lumea cu minciuni. [...] Aţi promis ţăranilor că nu faceţi colhoz şi acum forţaţi şi obligaţi să se facă colhoz. Sunteţi nişte demagogi fără pereche. [...] Toţi cârpacii, toţi neisprăviţii au lefuri mari şi îşi bat joc de oamenii care muncesc din greu”, îi scria preotul Nicolae Militaru lui Petru Groza.

Părintele a avut curajul să-i adreseze o scrisoare chiar lui Stalin, din conţinutul acesteia reieşind că a fost redactată chiar de ziua dictatorului, pe 18 decembrie. „Îţi scriu de ziua ta, căci ne am săturat de comunismul vostru şi de laudele şi de minciunile ce ţi se aduc. Noi, românii, te urâm şi pe tine şi pe toţi comuniştii tăi. [...] Ţara noastră n a cunoscut mai mult jaf ca acum. Ne aţi sărăcit ţara şi o mulţime de oameni sunt în suferinţă. S au cheltuit şi se cheltuiesc miliarde de lei pentru propaganda şi sărbătorile voastre păgâneşti”.


Preotul Nicolae Militaru FOTO Arhim. Teodor Şerban în „Preoţi din Episcopia Giurgiului în temniţele comuniste

Preotul Nicolae Militaru din Comana cel care i-a scris lui Stalin FOTO Arhim. Teodor Şerban

Nevoia de a-şi striga nemulţumirile faţă de ce se întâmplă cu credincioşii şi preoţii în împinge pe preot să-i scrie o scrisoare şi Patriarhului Justinian.

Aşa cum notează istoricul Adrian Nicolae Petcu în Ziarul Lumina, scrisorile părintelui Militaru nu au ajuns niciodată la destinatar, ele regăsindu-se la dosarul penal al acestuia.

Preotul Nicolae Militaru trece prin penitenciarele Aiud, Jilava (aprilie 1951) şi Văcăreşti, apoi coloniile de muncă de la Valea Neagră, Poarta Albă (mai 1951) şi Galeşu (noiembrie 1952). Este eliberat la 27 noiembrie 1952.

După eliberare se întoarce la parohia sa din Comana unde trăieşte până în anul 1980 când trece la cele veşnice.

Pe aceeaşi temă:

Controversata pictură de la Drăgănescu a părintelui Arsenie Boca. „Este o greşeală pe care Dumnezeu i-a iertat-o“

Geamia transformată în biserică ortodoxă în cinstea ţarului Nicolae I al Rusiei


 

GiurgiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite