Pepiniera de fotografi profesionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

90 de elevi giurgiuveni merg săptămânal la cursurile gratuite ale Cercului de fotografie-jurnalism de la Palatul Copiilor. Cursanţii învaţă secretele artei fotografice, ale filmului, dar şi regulile de bază ale jurnalismului. Numai anul trecut, cercul de foto-jurnalism a câştigat 40 de premii interjudeţene şi naţionale, dar şi locul I la Concursul Internaţional de Artă Fotografică, desfăşurat la Arad.

Cercul de fotografie-jurnalism a fost înfiinţat în 1954, iar mai întâi a funcţionat ca foto-cineclub. În timp, dascălii au dezvoltat şi o parte de jurnalism, adaptându-se astfel cerinţelor societăţii şi aşa a a apărut latura de jurnalism. În prezent, 90 de elevi giurgiuveni merg săptămânal la cursurile gratuite oferite de acest cerc prin intermediul Palatului Copiilor Giurgiu.
„Elevii care vor să se înscrie la acest cerc nu trebuie să aibă anumite calităţi, trebuie să aibă doar dorinţa de a face fotografie. Eu nu încerc să atrag copiii ca să fac un număr anume de elevi, îi las să vină singuri. Mă folosesc de cunoştinţele pe care le primesc la şcoală, din fizică, chimie şi apoi le pun în practică”, spune Constantin Niculae, profesorul cercului de fotografie.
 Tinerii află în cadrul cursului tot ce trebuie să ştie despre arta fotografică, film şi jurnalism. Învaţă cum să caute o ştire, cum să culeagă informaţiile, dar şi modul în care se realizează un interviu.
„Ca să fie pregătiţi, copiii trebuie să urmeze acest curs minimum doi ani. Sunt copii de clasa a II-a care sunt teribili, depinde de ambiţia fiecăruia”, a mai spus Constantin Niculae.

Zeci de premii

Profesorul a subliniat că elevii au posibilitatea să înveţe nu doar tehnici de fotografie, dar şi psihologia privitorului: „Fotografia te pune să gândeşti. Deosebirea dintre fotografi şi artişti plastici este că ei îşi crează ce vor să exprime, pe când noi trebuie să decupăm din realitate şi trebuie să fie perfect”.
Pasiunea elevilor care urmează cursurile de fotografie nu a întârziat să dea roade. În 2010, 40 de premii au fost câştigate de cursanţii Cercului de Fotografie-Jurnalism la competiţii interjudeţene şi naţionale de profil. Printre acestea, sunt locul I la Concursul Naţional de Artă Fotografică al Ministerului Educaţiei, secţiunea „Mesajul meu Antidrog”, locul I la secţiunea film jucat, locul II la prelucrări digitale, un alt lod doi pentru eseu alb-negru, dar şi locul I la Concursul Internaţional de Artă Fotografică desfăşurat la Arad, printr-o lucrare realizată de Alexandra Roşu.
Unul dintre cei asupra cărora cursul şi-a pus amprenta este Mihai Cojocea care a fost fotograful oficial al Guvernului american.

CASETĂ:
12 lucrări ale elevilor Cercului de Fotografie-Jurnalism au fost trimise la Concursul Naţional de Fotografie care se va desfăşura în perioada următoare la Râmnicu-Vâlcea.



 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite