Milioane de euro cu împrumut, pentru lucrări edilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Vistieria" Primăriei municipiului Giurgiu este tot mai goală
"Vistieria" Primăriei municipiului Giurgiu este tot mai goală

Consiliul Local al Municipiului Giurgiu a aprobat ieri după-amiază, în cadrul şedinţei ordinare aferente lunii noiembrie, un proiect de hotărâre prin care administraţia locală va încerca să contracteze un credit intern în valoare de 5 milioane de euro.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Elsa Joantă, afirmă că cele cinci milioane de euro vor fi direcţionate către 14 lucrări de investiţie. „Unele reprezintă lucrări aflate încă în desfăşurare, altele vor fi începute de la zero. Avem şi proiecte pe care trebuie să le cofinanţăm” spune aceasta. Printre investiţiile din 2011 se numără modernizarea unor puncte termice din municipiu, un colector de canalizare pluvială, introducerea de panouri solare pentru blocurile de locuinţe sociale din cartierul Obor sau cinci noi spaţii verzi.
Conform spuselor lui Ion Vişan, administrator public în cadrul Primăriei, creditarea va fi făcută pe o perioadă de 12 ani, iar dobânda trebuie să nu depăşească 7%.

Împrumutul, singura soluţie
„Gradul maxim de îndatorare trebuie să se situeze sub 30% din bugetul local. Dacă am reuşi să luăm creditul de 5 milioane de euro, gradul de îndatorare ar ajunge undeva la 20% pentru că mai avem două credite în derulare, deci ne încadrăm în acest lucru” susţine Ion Vişan.
Acesta afirmă că Primăria va achita creditele existente deja până în anul 2019 conform angajamentelor luate în faţa băncilor. „Unul dintre credite a fost luat în primăvara lui 2006, iar celălalt anul trecut” spune Vişan care explică faptul că acest gen de împrumut este necesar oricărei administraţii care doreşte să investească în bunăstarea cetăţenilor.
 „Este singura soluţie managerială prin care poţi să duci la capăt un proiect. Dacă nu ar exista creditarea nu s-ar putea face nimic” mai spune Vişan.
În vara acestui an, consilierii au mai aprobat un proiect asemănător pentru contractarea unui credit de 2,5 milioane de euro, însă nicio bancă nu a fost interesată de nevoile Primăriei. „Între timp au devenit şi băncile mai flexibile, dar şi proiectele noastre s-au dublat. Bineînţeles că există posibilitatea ca nici de această dată să nu avem mai mult noroc. În acest caz nu vom mai reuşi să respectăm planul de investiţii al anului viitor” afirmă Ion Vişan.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite