Marin Voiculescu, giurgiuveanul care a revoluţionat şcoala medicală românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O şcoală din Giurgiu poartă numele academicianului Marin Voiculescu / FOTO Bogdan Vladu
O şcoală din Giurgiu poartă numele academicianului Marin Voiculescu / FOTO Bogdan Vladu

Personalitate marcantă a societăţii româneşti, Marin Voiculescu (1913-1991) este unul dintre savanţii originari din Giurgiu care au dezvoltat sistemul medical prin studiul asupra bolilor infecţioase.

Născut la 3 august 1913 într-o familie de învăţători de pe strada Dunării, Marin Voiculescu a copilărit în Giurgiu.

Este elev al Liceului „Ion Maiorescu” din municipiu unde îi are ca dascăli, printre alţii, pe Dan Barbilian, Savin Popescu sau Victor Karpis. Obţine premiul I în fiecare an şi publică poezii în diferite reviste locale.

Bun vorbitor de latină, greacă şi germană, scria în gotică sau greacă cu aceeaşi uşurinţă cu care se exprima în limba română. Paradoxal a ceea ce se spune acum despre medici, Marin Voiculescu avea un scris atât de îngrijit şi caligrafic încât se spunea că vine cu lucrările scrise de acasă.

Colecţia impresionantă de tocuri şi peniţe îl determinau să caligrafieze în gotică sau slavonă, imitând vechile ceaslovuri.

Admirator al lui Tudor Vianu

Între 1931 şi 1938 urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti. În timpul liber, mergea la Universitate pentru a urmări cursurile lui Tudor Vianu (un alt giurgiuvean cunoscut) despre poezia germană şi operele acestuia.

Pasionat de literatura, poezia şi filosofia germană, putea recita în germană din poeziile lui Heinrich Heine, Friedrich Schiller sau Rainer Maria Rilke.

În 1938 termină facultatea ca şef de promoţie cu media 10 şi este repartizat la Spitalul de Boli Infecţioase Colentina.

Trei ani mai târziu îşi susţine teza de doctorat „Contribuţiuni la studiul febrei tifoide”   
În 1946 scrie un manual cu tehnici de laborator cu numeroase schiţe şi desene originale care este reprodus în sute de exemplare prin sapirografiere special pentru studenţii şi tinerii doctori.

Pionier în tratarea bolilor infecţioase

În 1947 devine director al Clinicii de Boli Infecţioase Colentina, devenind ulterior şi profesor de medicină la numai 37 de ani.

Preocupat de infecţiile provocare de virusuri, a fost primul care a introdus în tratamentul bolilor infecţioase noi procedee antivirale precum Amantadina, Acyclovirul şi Interferonul. Totodată a introdus tehnici terapeutice de avangardă în tratamentul poliomelitei sau tetanosului.

Decan al Facultăţii de Igienă şi ulterior al Facultăţii de Medicină Generală, Marin Voiculescu a fost şi preşedinte al Uniunii Societăţilor de Ştiinţe Medicale şi Ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Este cel care a ajutat la modernizarea Institutului Cantacuzino şi la Spitalul de Boli Infecţioase Colentina.

Personalitate uriaşă

Publică numeroase tratate şi monografii privind bolile infecţioase, multe dintre ele traduse în alte limbi dar şi cărţi la granişa dintre medicină şi literatură. De asemenea, începând cu anul 1954, a condus revista „Viaţa medicală”.

Este ales în 1977 membru corespondent al Academiei Române, iar din 1990 devine membru titular.

A fost membru al Societăţii Regale de Medicină din Londra, al Societăţii de Patologie Comparată din Paris şi al Academiei de Medicină din New York. De asemenea a fost vicepreşedinte al Societăţii Balcanice de Medicină, distins cu Ordinul “Meritul Ştiinţific” şi cu Ordinul “San Carlos” oferit de preşedintele Columbiei.

Moare la 3 iulie 1991 mulţumit cu ceea ce a lăsat în urmă.

Spre deosebire de Maria Teohari (prima femeie astronom din România) care a fost uitată în oraşul natal, medicul Marin Voiculescu a devenit un nume cunoscut printre giurgiuveni datorită eforturilor Fundaţiei „Academician Marin Voiculescu” dar mai ales a Şcolii Nr. 8.

În anul 2008, consiliul profesoral propunea ca numele instituţiei şcolare să devină „Academician Marin Voiculescu”, iar o comisie în frunte cu muzeograful Emil Păunescu îşi dădea acordul pentru acest lucru.

„S-a discutat în consiliul profesoral ca şcoala noastră să preia numele unui giurgiuvean cunoscut. Ţin minte că au fost atunci două variante: academicianul Marin Voiculescu şi poetul Petre Ghelmez. Până la urmă ne-am hotărât asupra domnului Marin Voiculescu, un medic renumit dar şi un poet şi un poliglot” afirmă Nicoleta Niculae, directorul Şcolii gimnaziale „Academician Marin Voiculescu”.

Fundaţia premiază şeful de promoţie

Cei doi fii ai lui Marin Voiculescu au fost încântaţi de idee, iar unul dintre ei, Mihai Voiculescu, profesor universitar doctor, şeful Centrului de medicină internă Fundeni, a încheiat un parteneriat între Fundaţia „Academician Marin Voiculescu” pe care o conduce şi şcoala giurgiuveană.

Astfel, Fundaţia premiază anual şeful de promoţie ai Şcolii gimnaziale „Academician Marin Voiculescu”.

„Din 2008, Fundaţia Marin Voiculescu premiază şefii de promoţie cu bani, birotică şi cărţi. De anul viitor, domnul Mihai Voiculescu doreşte să premieze şi cel mai bun sportiv al instituţiei noastre deoarece tatăl său a practicat atletismul şi a fost un bun sportiv” susţine Nicoleta Niculae.

Şefii de promoţie ai Şcolii gimnaziale „Academician Marin Voiculescu” din 2008 şi până în prezent îi cuprinde pe: Mădălina Ciobanu (admisă anul trecut la Facultatea de Medicină datorită rezultatelor excelente de la Olimpiadele de Chimie. Aceasta a fost premiată din nou de Fundaţie pentru această reuşită), Simina Craiciu, Anca Stan, Adriana Târnăcop şi Bogdan Stan.

Conducerea şcolii a decis încă de la preluarea numelui academicianului să amenajeze la intrare un colţ dedicat lui Marin Voiculescu. Alături de lucrările scrise de acesta se află un portret uriaş dar şi maşina de scris şi termometrul medicului, donate de asemenea de Mihai Voiculescu.

Bibliotecă în Bălănoaia

Marin Voiculescu a fost comemorat în acest an de Fundaţie, cei doi fii, soţie şi reprezentanţi ai şcolii din Giurgiu şi în satul Bălănoaia (comuna Frăteşti), acolo unde medicul a predat câţiva ani.

Fundaţia condusă de Mihai Voiculescu intenţionează să recondiţioneze clădirea vechii şcoli (astăzi dărăpănată şi sub lacăt) cu ajutorul preotului din sat şi al autorităţilor locale. Acesta doreşte ca imobilul să devină bibliotecă pentru studiul celor aproximativ 20 de copii care fac naveta în satele învecinate.

De asemenea Şcoala gimnazială „Academician Marin Voiculescu” va demara o acţiune denumită „Un copil, ocarte” prin care vor fi strânse cărţi pentru dotarea bibliotecii. Prima care şi-a manifestat dorinţa de a dona cărţi pentru biblioteca de la Bălănoaia este soţia fostului medic, ajunsă la venerabila vârstă de 90 de ani.
 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite