Izvor de peste 150 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişa Anastasievici, patriot şi filantrop sârb a ridicat un monument lângă izvor, în memoria soţiei sale Cristina. Dacă vreţi să vă vă revigoraţi organismul, nu veţi regreta dacă veţi merge cu familia în acest week-end la „izvorul cu apă vie” din Clejani.

Când spui Clejani, te gândeşti imediat la celebrul „Taraf de la Clejani” şi îţi şi imaginezi palatele pe care le-au construit localnicii satului, după zeci de ani de cântat. Numai că pe lângă renumitul taraf , comuna Clejani se mândreşte cu multe alte locaţii, care mai de care mai inedite. Este şi cazul unui izvor care curge de peste 150 de ani, din satul Sterea şi pe a cărei apă, cei din zonă consideră că are puteri miraculoase. „ Am aproape 70 de ani, sunt născut în Clejani şi car zilnic apă de la izvor. Îmi pun bidoanele de plastic în căruţă şi le umplu cu apă. Familia mea consumă această apă zilnic. Noi nu avem fântână în curte, e prea scump să facem una, dar fiind aproape, venim la izvor”, spune Vasile Panait, localnic.

Izvorul Minunilor interesat de apa de la izvor

Oficialităţile locale ne-au spus că în urmă cu câţiva ani au venit la Primărie, reprezentanţi de la „Izvorul Minunilor” şi au spus că vor să efectueze nişte teste şi să obţină aviz pentru a fora în zona fântânei, pentru a săpa mai multe puţuri de unde să ia apă şi să o îmbutelieze. Aceştia au dus analize ale apei la un institut de cercetare din Bucureşti şi au constatat că apa conţine un număr însemnat de minerale, foarte bune pentru sănătate. Tocmai de aceea erau interesaţi de izvorul din Clejani. „Este ca aghiasma dumnezeiască, o poţi păstra foarte mult timp în casă fără a o ţine la rece şi nu se strică. Nu ştiu ce conţine dar noi cei care stăm în satele comunei nu avem probleme cu rinichii” afirmă o femeie care consumă apă de la izvor.

La izvor vin să ia apă locuitori din nordul judeţului

Medicii spun că apa este bună pentru afecţiuni renale, calculi renali şi biliari, litiaze renale, dar şi pentru creşterea imunităţii organismului. Nu numai cei din Clejani se bucură de tratamentul cu apă ce curge neâncetat la izvorul miraculos. Sunt localnici care vin tocmai din Găiseni, de la aproape 100 de kilometri, ca să se aprovozioneze cu băutura magică. Este şi cazul primarului comunei Găiseni, Ion Ştefan, care vine săptămânal să ia apă de la izvor, pentru tatăl său care suferă de o boală renală. „Vin periodic şi iau apă de la izvor pentru tata. De aproape 2 ani de zile dânsul bea numai din acestă apă. A eliminat calculii renali după 6 luni de cură şi acum se simte foarte bine” ne mărturiseşte primarul.

Monument ridicat în cinstea soţiei

În anul 1857, pe Neajlov în Clejani, Mişa Anastasievici, mare patriot şi filantrop din Serbia, a venit în Ţara Românească şi şi-a stabilit reşedinţa la Clejani. Mişa a construit în memoria soţiei sale Cristina, un monument lângă izvor, o moară de apă denumită pe atunci „Fântâna rece”. Şi acum pot fi zărite cuvintele scrise de patriot: „...Din fontâna cu-apă rece, cine bea de sete-i trece/ În murmuru-i apa dice/ Trecătoriu pasă ferice/ Iar pe cea ce m-adusu/ Vede-o Dumnezeu de susu”, 1913 Mişa Anastasievici.







Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite